"Ryś" ale nie ten

. Chodzi mi o zdjęcia
trałowca projektu 254M o numerze 611. Dlaczego akurat ten? Wiele lat służył na nim mój ojciec, a i ja jako pasażer odbyłem dwa rejsy. Teraz chciałbym go zbudować w oparciu o MM 11-12/1980. Nie będę poprawiał ewentualnych błędów kadłuba, zależy mi na możliwie wiernym odtworzeniu jego wyposażenia. Zdjęcia innych trałowców tej klasy będą mało przydatne ponieważ poszczególne jednostki nieco się różniły. Niektóre typu 254M miały żurawiki na rufie i maszty takie same jak typu 254K, na obu typach były stosowane trzy różne typy wind trałowych. Ponadto 611 żurawik miał umieszczony w osi kadłuba. Szczegóły które mnie interesują to maszt, winda trałowa, miotacze bomb głębinowych oraz rozmieszczenie uzbrojenia. Właśnie uzbrojenie p-lot jest dla mnie niejasne chociaż trochę się tym bawiłem

. Więc część byłej załogi którą znam twierdzi że 611 był uzbrojony w cztery stanowiska wkm, część że przez pewien czas miał cztery stanowiska działek 25mm. Z resztą sobie poradzę. Chyba. Za ewentualną pomoc dziękuję.