Pierwszy model samolotu
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Pierwszy model samolotu
Witam wszystkich Forumowiczów!
Noszę się z zamiarem zbudowania pierwszego modelu samolotu. Chciałbym, żeby był to samolot dość prostej konstrukcji, jako, że nie mam doświadczenia w modelarstwie. Na razie rozpatruje logicznie wszystkie problemy, aby mieć pewność co do ich rozwiązania przed rozpoczęciem budowy. Model na którym mam zamiar się wzorować wygląda mniej więcej, jak ten zamieszczony na aukcji: http://allegro.pl/item507557456_akrobat_goldi.html .
Z tą różnicą, że wolałbym by był to górnopłat, ale to sprawa do omówienia później.
Teraz moje pytania:
1.) Czy osoba nie konstruująca wcześniej modeli będzie w stanie wykonać takiż model? Miałem zamiar użyć do tego odpowiedniej grubości deseczek balsowych, listewek sosnowych i papieru japońskiego, ale chodzi mi zasadniczo, czy będę w stanie coś takiego zbudować? Oczywiście wiem, że nie zajmie mi to jednego, ani nawet pięciu popołudni..
2.) Aparatura powinna być 4-kanałowa? Wymyśliłem sobie, że potrzeba starować silnikiem, lotkami i starami wysokości oraz kierunku, więc 4 wydaje mi się, powinny wystarczyć.
3.) Czy do modelu podobnego do powyższego, lecz zmniejszonego do rozpiętości około 80-100cm można zastosować silniczek żarowy? Jeśli tak, to jaki? 2,5ccm wystarczy czy potrzeba ze 4ccm?
To są pytania wstępne, profil skrzydeł, oraz projekt całego samolotu dam do oceny później, zanim zacznę gromadzić surowce do budowy.
Czekam na rychłą odpowiedź.
Pozdrawiam!
Michał Pawlak
Noszę się z zamiarem zbudowania pierwszego modelu samolotu. Chciałbym, żeby był to samolot dość prostej konstrukcji, jako, że nie mam doświadczenia w modelarstwie. Na razie rozpatruje logicznie wszystkie problemy, aby mieć pewność co do ich rozwiązania przed rozpoczęciem budowy. Model na którym mam zamiar się wzorować wygląda mniej więcej, jak ten zamieszczony na aukcji: http://allegro.pl/item507557456_akrobat_goldi.html .
Z tą różnicą, że wolałbym by był to górnopłat, ale to sprawa do omówienia później.
Teraz moje pytania:
1.) Czy osoba nie konstruująca wcześniej modeli będzie w stanie wykonać takiż model? Miałem zamiar użyć do tego odpowiedniej grubości deseczek balsowych, listewek sosnowych i papieru japońskiego, ale chodzi mi zasadniczo, czy będę w stanie coś takiego zbudować? Oczywiście wiem, że nie zajmie mi to jednego, ani nawet pięciu popołudni..
2.) Aparatura powinna być 4-kanałowa? Wymyśliłem sobie, że potrzeba starować silnikiem, lotkami i starami wysokości oraz kierunku, więc 4 wydaje mi się, powinny wystarczyć.
3.) Czy do modelu podobnego do powyższego, lecz zmniejszonego do rozpiętości około 80-100cm można zastosować silniczek żarowy? Jeśli tak, to jaki? 2,5ccm wystarczy czy potrzeba ze 4ccm?
To są pytania wstępne, profil skrzydeł, oraz projekt całego samolotu dam do oceny później, zanim zacznę gromadzić surowce do budowy.
Czekam na rychłą odpowiedź.
Pozdrawiam!
Michał Pawlak
Możliwe. Zależy od Twoich umiejętności manualnych, ale jednak na pierwszy model polecałbym jakiegoś depronowca. To dobry wstęp przed budowaniem z drewna. Można zrobić bardzo prosty, dobrze latający, łatwy i tani do naprawy model w kilka wieczorów.Michal44 pisze:1.) Czy osoba nie konstruująca wcześniej modeli będzie w stanie wykonać takiż model? Miałem zamiar użyć do tego odpowiedniej grubości deseczek balsowych, listewek sosnowych i papieru japońskiego, ale chodzi mi zasadniczo, czy będę w stanie coś takiego zbudować? Oczywiście wiem, że nie zajmie mi to jednego, ani nawet pięciu popołudni..
Tak, ale lepiej żeby nie była najtańsza i najprostsza. Jeśli wiesz, że Cię to interesuje i chcesz wejść w to na dłużej, to jednorazowy wydatek trochę większych pieniędzy na porządny nadajnik opłaci się.Michal44 pisze: 2.) Aparatura powinna być 4-kanałowa? Wymyśliłem sobie, że potrzeba starować silnikiem, lotkami i starami wysokości oraz kierunku, więc 4 wydaje mi się, powinny wystarczyć.
Pewnie wystarczyłby 2.5ccm, ale w tej wielkości silniki spalinowe mają same wady w stosunku do elektrycznych. Żeby było szybciej, to wymienie ich zalety:<brak zalet>Michal44 pisze:3.) Czy do modelu podobnego do powyższego, lecz zmniejszonego do rozpiętości około 80-100cm można zastosować silniczek żarowy? Jeśli tak, to jaki? 2,5ccm wystarczy czy potrzeba ze 4ccm?
Rozumiem.
W takim razie (obawiałem się właśnie, że model drewniany może przerosnąć moje możliwości) jako pierwszy wykonam model Depronowy.
Będzie to Zefir (znany na tym forum, więc nie będę dodatkowo go omawiał). Zauważyłem, że Zefir nie posiada lotek. Czy skręcanie odbywa się tylko poprzez manipulację? Może pokusić się o modyfikację wzoru skrzydeł i o dodanie lotek?
Kolejnym pytaniem jest: jak ocenić czy osprzęt który chcę kupić jest na tyle dobry, by mógł mi posłużyć dłużej, a jednocześnie dość tani- w końcu nie jestem profesjonalistą tylko początkującym. Czy 500m zasięgu nadajnika wystarczą na początek przygody z modelarstwem?
W takim razie (obawiałem się właśnie, że model drewniany może przerosnąć moje możliwości) jako pierwszy wykonam model Depronowy.
Będzie to Zefir (znany na tym forum, więc nie będę dodatkowo go omawiał). Zauważyłem, że Zefir nie posiada lotek. Czy skręcanie odbywa się tylko poprzez manipulację? Może pokusić się o modyfikację wzoru skrzydeł i o dodanie lotek?
Kolejnym pytaniem jest: jak ocenić czy osprzęt który chcę kupić jest na tyle dobry, by mógł mi posłużyć dłużej, a jednocześnie dość tani- w końcu nie jestem profesjonalistą tylko początkującym. Czy 500m zasięgu nadajnika wystarczą na początek przygody z modelarstwem?
Zefir skręca tylko sterem kierunku. Zaczynałem od tego modelu(trochę powiększony) i sądzę, że lepiej od razu zbudować wersję z profilem clark-y, lotkami i bez wzniosu lub z małym wzniosem(2-4°/stronę). Wcześniej wystarczy polatać na symulatorze-zwracaj uwagę szczególnie na to, żeby nie mylić kierunków w locie na siebie.
To zależy ile masz na to pieniędzy. Chyba najlepszy stosunek cena/jakość ma graupner/JR mx-12. Ma komputer, sporo mixerów, pamięć 10 modeli,i można go kupić(używany) za ~300zł lub ~420zł (nowy). W przyszłości można dokupić do niego moduł 2,4GHz. Co do zasięgu to nie radzę się sugerować opisami ze sklepów, bo to często wyssane z palca bzdury. 500m napewno wystarczy nawet do większych modeli. Model ~1.2m po 300m jest małym punktem jeśli wogóle jest jeszcze widoczny.Kolejnym pytaniem jest: jak ocenić czy osprzęt który chcę kupić jest na tyle dobry, by mógł mi posłużyć dłużej, a jednocześnie dość tani- w końcu nie jestem profesjonalistą tylko początkującym. Czy 500m zasięgu nadajnika wystarczą na początek przygody z modelarstwem?
Aha, rozumiem. Czy znasz może jakąś stronę zawierającą plany samolotu o następującej budowie:
-Skrzydła proste (tzn. wszystkie żeberka takie same)
-Lotki
-rozpiętość ok 1m (to akurat nie problem, można przeskalować inny plan)
Znalazłem jedynie plany Wicherka, lecz on nie posiada lotek. Czy zmodyfikowanie przeze mnie planów przez dodanie lotek nie wpłynie znacząco na dynamikę samolotu? Chciałem tez zauważyć, że najbardziej odpowiadające moim oczekiwaniom są tzw. Trainery. Mają one proste skrzydła, lotki, więc to na czym mi zależy.
-Lotki
Znalazłem jedynie plany Wicherka, lecz on nie posiada lotek. Czy zmodyfikowanie przeze mnie planów przez dodanie lotek nie wpłynie znacząco na dynamikę samolotu? Chciałem tez zauważyć, że najbardziej odpowiadające moim oczekiwaniom są tzw. Trainery. Mają one proste skrzydła, lotki, więc to na czym mi zależy.
Pierwszy który przyszedł mi na myśl: toto-0Michal44 pisze:Czy znasz może jakąś stronę zawierającą plany samolotu o następującej budowie:
-Lotki
Ze wzniosem takim, jak w wersji bez lotek mógłby źle na nie reagować(słaba reakcja, mocne hamowanie, przepadanie). Po zmniejszeniu wzniosu do 0÷4°/stronę powinien latać dobrze.Michal44 pisze:Czy zmodyfikowanie przeze mnie planów przez dodanie lotek nie wpłynie znacząco na dynamikę samolotu?