Uruchamianie i dotarcie silnika mvvs 2,5

Swobodnie latające, na uwięzi...

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Krzyś63

Uruchamianie i dotarcie silnika mvvs 2,5

#1 Post autor: Krzyś63 » 2009-06-24, 19:01

Witam wszystkich
Wróciłem do modelarstwa po 30 latach. Wstyd się przyznać, ale wszystko zapomniałem. Próbowałem odpalić silnik mvvs 2,5, ale bez powodzenia. Był bym wdzięczny o szczegółowy opis jak to zrobić. Posiadam pełne wyposażenie - panel sterowania, rozrusznik, klips. Postępowałem zgodnie z instrukcjami znalezionymi w Internecie - bez powodzenia. Moje działania wyglądały następująco: zassałem paliwo, założyłem klips (słychać było syczenie), odczekałem kilka sekund i zakręciłem najpierw rozrusznikiem ( zatrzymywał się), a później palcem – bez skutku. Żarzenie świecy było na zielonym wskaźnika na panelu sterowania.
Pozdrawiam Krzyś 63

maciek111

#2 Post autor: maciek111 » 2009-10-07, 13:59

a może silnik stracił kompresje albo swieca jest za zimna?? (na denku tłoka dał Pan 2-3 kropelki paliwa??) Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Grzecho

#3 Post autor: Grzecho » 2009-10-07, 21:13

Jaka świeca? Do tego mvvs o ile nie nie myle powinna byc OS.3
Silnik zalany? Jeżeli rozrusznik nie daje rady kręć ręką śmigłem w odwrotną stronę, niż kręci się śmigło czyli zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Po kilku przekręceniach spróbuj załapać rozrusznikiem.
Może zbiornik paliwa jest za wysoko umieszczony i zalewa wtedy silnik? Oś gaźnika ma być w osi środka zbiornika.

Jeżeli to pierwsze odpalenie odkręć iglicę o ok. 2-2,5 obrotu
Jeżeli silnik był używany na paliwie 80/20 możliwe, że rycyna polepiła wszystko w środku. Warto przepłukać silnik jakimś "normalnym paliwem". Latam kilka lat na paliwie Contest 10 i takie polecam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Modele RC”