Witam... mam taki mały problem... niedawno kupiłem sobie samolot RC, model styropianowy TW748, czterokanalowy.... i nie chce się wzbić w gore wysoko. puSzczalismy z ręki... poleciał metr i spadł :/ probowalismy startowac z ulicy ale nie chciał sie wzbić.... moze ktoś wie jaki to jest problem?
myślalem tez ze moze to byc problem zlego wywarzenia go... ale zabardzo nie wiem jak go wywarzyc :D:D jak by ktos mogl mi jakoś pomoc to bardzo prosze... i z gory oczywiscie dziękuje !
Problem ze startem
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Aby prawidłowo wyważyć model należy go podeprzeć w 1:3 skrzydła (od natarcia czyli przodu
) najczęściej jest to dźwigar! No cyba że na planach modelu jest zaznaczonu środek ciężkości w innym miejscu. Gdy już znaleźliśmy ten środek należy podeprzeć model w tym miejscu... Dobrze wyważnony model powinien być poziomo w stosunku do podłoża
. Jeśli tak niejest czyli np. model jest pochylony na tył (a w Twoim przypadku jest to bardzo prawdopodobne) to trzeba dołożyć coś na przód modelu, polecam kuleczki ołowiane 

Polecam ten programik jest bardzo dobry i niezawodny: KLIK
Co do kuleczek ołowianych to raczej bym był ostrożny, raczej polecałbym taśme ołowianą (dostępna w każdym wędkarskim sklepie), jest znacznie wygodniejsza do umieszczania w komorze balastowej.
Pozdrawiam.
Co do kuleczek ołowianych to raczej bym był ostrożny, raczej polecałbym taśme ołowianą (dostępna w każdym wędkarskim sklepie), jest znacznie wygodniejsza do umieszczania w komorze balastowej.
Pozdrawiam.