No i się stało. W kioskach i innych sklepikach pojawił się nowy numer Małego Modelarza przedstawiającego model Messerschmitt Me 109G-2 Trop. Autorem wycinanki jest oczywiście Paweł Mistewicz. Wycinanka podobna do poprzedniej wersji Messera, lecz posiada kilka dodatków takie jak możliwość zrobienia oddzielnych powierzchni sterowych, zostały także uplastycznione kołpaki oraz istanieje możliwość zrobienia przewodów w kabinie w wersji 3D. Kamuflaż jak dla mnie fajny, wyróżniać się będzie na pewno wśród innych modeli w ciapki. Przesunięć kolorów żądnych nie odnotowałem, nie występują także żadne różnice w odcieniu elementów.
Jedyne co mnie zdziwiło to jest to, że nie ma zapowiedzi na następny numer. Może to ma być niespodzianka
A teraz fotki.
Hmm szczerze mówiąc bardziej spodziewałem się czegoś podobniejszego do rysunku na okładce, to co w środku przypomina 109 z Orlika, lecz tamten bardziej cętkowany jest jeszcze Pozostaje własnymi palcyma i oczyma ocenić model. Dzięki za opis!
Ostatnio zmieniony 2008-09-18, 13:51 przez Kroolo, łącznie zmieniany 1 raz.
No fakt, na okładce model ma mniej widoczne cętki niż te, które są w środku. Jedyne co mnie martwi to tylko ten papier. Bardzo cienki i delikatny. Przy jakichkolwiek poprawkach w czasie prac mogą być problemy.
Z tego co widzę to bardzo dużo części jest skopiowane z wydania ubiegłego, np: kabina pilota, kołpak śmigła...
Zasadnicza zmiana, która mnie cieszy to oddzielone stery i lotki.
Oj chyba zrobię z tego wersję G-6 w fińskim malowaniu. Malowanie jak najbardziej ok. Plamy zieleni na niektórych maszynach walczących na afrykańskim teatrze działań były aż tak wyraźne.
Wygląda no to, że ten model to "kanałek" : http://www.papermodels.pl/topics1/skrzy ... vt2373.htm . Szczególnie plama kamuflażu na kadłubie. Wali po oczach.
Errata tu dużo nie pomoże, bo musiałaby być wydrukowana na offsecie. Z drukarki będzie widać różnicę, niestety ...