Witam forumowiczów !
Obiecałem swjemu chrzesniakowi ze skleje mu samolot :) pech chciał ze w Empiku spodobał mu sie model z MM De havilland mosquito z Małego modelarza .
Po zapozniau sie z dokumentacją , stwierdziłem ze model jest dość trudny w budowie i bede napewno porzebował duż czasu i cierpliwości oraz kilku Waszych porad.
Wspomnę ,żę mając naście lat kleiłem modele z Małego modelarza , kiedyś było tylko takie czasopismo, nie wspomne ze nie było internetu a hitem w grach komputerowych był Rive Raid na Atari 65 XT :).
Czytałem ABC modelarstwa kartonowego bardzo fajny art. i zmieniło sie to ze teraz jest łatwiej o materiały , kleje tekturę itp. teraz wiedze mozna pozyskać bardzo szybko szkorzystająć z forum ,kiedys poprostu do niektóych rzeczy trzeba było dojść samemu starsi użytkownicy forum napewno przyznaj mi racje.
Na początek chciałbym sie ogarnąć i zorganizować jakieś stanowisko pracy, narazie zaopatrzyłem sie w nozyk do tapet
nozyczki, budapren.
Co waszym zdaniem powinienem jeszce kupić co mi ułatwi pracę ?
Nie mam wiedzy co do kleju, jakiego uzywać do jakich prac, wikolem podklejałem części na tekturze a budaprenu używałem do klejenia pozastałych cześci.
Ile kasy musze wydać na zorganizowanie niezbednych narzędzi i czy jest mi niezbedny aerograf , kiedyś retuszowałem tylko modele flamastrami.
Dziekuje za wszelke rady i podpowiedzi.
Stanowisko pracy - kilka pytań
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Witam.
Do narzędzi proponuję jeszcze pęsetę, ja mam taką ja ta klik
Aerograf jest zbyteczny jeśli nie będziesz malował całego modelu. Do retuszu nadadzą się zwykłe farby plakatowe/akrylowe wystarczą już te w 6 podstawowych kolorach. Odradzam używania flamastrów - z czasem zmieniają kolor.
Przydałby się też przynajmniej jeden pędzelek do retuszu, jak najmniejszy, najlepiej 0 lub mniejszy.
Jeśli zamierzasz wrócić na stałe do hobby, to bardzo pomocna będzie też mata. Nie jest to rzecz niezbędna jednak bardzo ułatwia pracę skalpelem. Poza tym na dłuższą metę lepszy od nożyka do tapet jest skalpel, polecam te Olfy.
Osobiście odradzam stosowanie wikolu do przyklejenia wręg, nieostrożnie stosowany może spowodować pofalowanie tektury, na którą zostały naklejone wręgi. Lepszy do tego celu jest butapren.
Mam nadzieję, że nieco pomogłem, pozdrawiam.
Do narzędzi proponuję jeszcze pęsetę, ja mam taką ja ta klik
Aerograf jest zbyteczny jeśli nie będziesz malował całego modelu. Do retuszu nadadzą się zwykłe farby plakatowe/akrylowe wystarczą już te w 6 podstawowych kolorach. Odradzam używania flamastrów - z czasem zmieniają kolor.
Przydałby się też przynajmniej jeden pędzelek do retuszu, jak najmniejszy, najlepiej 0 lub mniejszy.
Jeśli zamierzasz wrócić na stałe do hobby, to bardzo pomocna będzie też mata. Nie jest to rzecz niezbędna jednak bardzo ułatwia pracę skalpelem. Poza tym na dłuższą metę lepszy od nożyka do tapet jest skalpel, polecam te Olfy.
Osobiście odradzam stosowanie wikolu do przyklejenia wręg, nieostrożnie stosowany może spowodować pofalowanie tektury, na którą zostały naklejone wręgi. Lepszy do tego celu jest butapren.
Mam nadzieję, że nieco pomogłem, pozdrawiam.
Thx, za odpowiedź.
Właśnie przegladam maty na allego i zastanawiam się jaką wielkość kupić.
jakie wydawnictwa proponujesz MM , widzę ze pojawiło sie ich kilka , które oferują majlepszą dokładność.
A jeszcze jedno pytanie czy malując aerografem jakich farb nalezy uzywać i jakeigo producenta ?
Pozdrawiam
Ł.
Właśnie przegladam maty na allego i zastanawiam się jaką wielkość kupić.
jakie wydawnictwa proponujesz MM , widzę ze pojawiło sie ich kilka , które oferują majlepszą dokładność.
A jeszcze jedno pytanie czy malując aerografem jakich farb nalezy uzywać i jakeigo producenta ?
Pozdrawiam
Ł.
Ja bym koniecznie dorzucił jeszcze pare rzeczy:
-papier scierny gradacja 800 i 1000 (tanizna)
-wykałaczki do nanoszenia kleju i najlepiej do retuszu. (też tanizna)
-druciki różnej średnicy (tu trzeba dobrze poszukać)
-cążki do cięcia drutu (chyba, że masz szlifierkę)
-kombinerki do gięcia drutu
-jeśli masz do bezbarwny lakier w sprayu (dobry na początek) do impregnacji arkuszy, jeśli nie masz to też obejdzie się bez.
-metalowa linija do cięcia prostych linii nożykiem.
-no i przede wszystkim dużo cierpliwości.
Pozdrawiam
-papier scierny gradacja 800 i 1000 (tanizna)
-wykałaczki do nanoszenia kleju i najlepiej do retuszu. (też tanizna)
-druciki różnej średnicy (tu trzeba dobrze poszukać)
-cążki do cięcia drutu (chyba, że masz szlifierkę)
-kombinerki do gięcia drutu
-jeśli masz do bezbarwny lakier w sprayu (dobry na początek) do impregnacji arkuszy, jeśli nie masz to też obejdzie się bez.
-metalowa linija do cięcia prostych linii nożykiem.
-no i przede wszystkim dużo cierpliwości.

Pozdrawiam