Junkers Ju 88D-1 Kartonowy arsenał

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
krz0011

Junkers Ju 88D-1 Kartonowy arsenał

#1 Post autor: krz0011 » 2010-09-18, 21:47

Witam
Na razie prace przy u-boocie stoją, przy próbowaniu własnej metody poprawiania przodu "wanny" kiosku zwichrowałem porządnie jej osłonę. Muszę to solidnie zaszpachlować, przeszlifować, pomalować itd. Po przyklejeniu reszty detali, paru poprawkach, dokładnym pomalowaniu, u-boot VIIC/41 ląduje na półce. Ale do rzeczy.
Zdecydowałem się że teraz będzie karton. Niby byłem przekonany że zrobię ORP Orzeł z Małego modelarza, ale odwiedzając dzisiaj Empik przejrzałem wszystkie wycinanki i wybrałem Ju 88D-1. Cena była 39zł, ale przy kasie wyszło 28zł (numer 4/2009 i zagięta okładka, może dlatego). Model opracowali panowie Marcin Grygiel i Marcin Dworzecki. Niestety nie interesowałem się dotychczas tak mocno modelami kartonowymi, więc nie wiem czego się spodziewać. Zdjęcie okładki można zobaczyć tutaj .
Model wygląda na dość trudny, ale za to jest bardzo szczegółowy, opis budowy rzetelny, a wizualizacje 3D dużo dają.
Postaram się wrzucać regularnie nowe zdjęcia i opisy, wszelkie porady mile widziane. Mam na razie tylko jedno pytanie: czy należy kserować wycinankę? Czytając niektóre wypowiedzi odniosłem takie wrażenie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”