[Relacja] Focke - Wulf Fw 190 A-8/R8 Sturmbock

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
konradoo

[Relacja] Focke - Wulf Fw 190 A-8/R8 Sturmbock

#1 Post autor: konradoo » 2010-02-18, 20:19

Obserwując relacje innych chciałbym rozpocząć swoją,będzie nim tytułowa "FOKA".Model będzie przedstawiał maszynę dowódcy JG 300 Walthera Dahla - stan na rok 1944 (lato).Model został wydany przez wydawnictwo Pana ANDRZEJA HALIŃSKIEGO nr 3/2009.Model dokładnie przeanalizowałem arkusz po arkuszu,rysunek po rysunku...wnioski ciekawa kolorystyka,dużo czytelnych rysunków 3D czyli jednym słowem dobre opracowanie ciekawego tematu jaki przedstawia model.

Obrazek

Zgodnie z opisem budowy przystąpiłem do podklejenia elementów na tekturę o grubości 1 mm i wycięciu elementów szkieletu centralnej części kadłuba i wstępnego pasowania części jej poszycia (zdjęcia poniżej)

ObrazekObrazek

Mam nadzieje że prace będą w miarę systematycznie posuwały się do przodu,model jest też przerywnikiem w budowie Niemieckiego Pancernika SCHARNHORST.

c.d.n

Awatar użytkownika
Kroolo

#2 Post autor: Kroolo » 2010-02-18, 21:00

Foka wersji A to jeden z piękniejszych samolotów II WŚ - chętnie pooglądam. Czym będziesz retuszował?

Awatar użytkownika
konradoo

#3 Post autor: konradoo » 2010-02-18, 21:04

Używam akwareli PACTRA ale kolorów jeszcze nie dobierałem,ja bym powiedział że LUFTWAFFE miała jedne z najciekawszych i najpiękniejszych samolotów II WŚ podobnie jak Niemiecka KRIEGSMARINE.Prostota i funkcjonalność :mrgreen:

Awatar użytkownika
belfast

#4 Post autor: belfast » 2010-02-18, 21:13

Życzę powodzenia :mrgreen: chętnie popatrzę :mrgreen:

Awatar użytkownika
46lukasz

#5 Post autor: 46lukasz » 2010-02-19, 21:19

Również życzę powodzenia
Foka to piękny samolot dlatego będę tu często zaglądał :-D

-Łukasz

Awatar użytkownika
konradoo

#6 Post autor: konradoo » 2010-02-23, 19:10

Prac ciąg dalszy udało mi się wyciąć wszystkie elementy centralnej części kadłuba,nie była wcale łatwo a to ze względu dużą ilość szczelin w które wchodzą poszczególne elementy.Całość złożyłem na sucho,odpowiednio poprawiając i docinając.

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Najtrudniejszym elementem było wykonanie wręg pod broń pokładową otwory w które wchodzą karabiny wypaliłem za pomocą igły następnie wyciołem i dopasowałem.

ObrazekObrazek

Teraz pracował będę na wyposażeniem kabiny pilota.

Awatar użytkownika
konradoo

#7 Post autor: konradoo » 2010-04-14, 05:42

A więc relacji ciąg dalszy troszkę minęło od ostatniej wizyty ale to dlatego że brakuje czasu na prace nad projektem.Udało mi się wyciąć elementy paneli bocznych,panelu głównego z zegarami oraz pedały pilota wszystko znalazło się na swoim miejscu.
Obrazek Obrazek ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Wykonałem tylko dwa zegary ponieważ wykonanie reszty było niestety nie na moje możliwości.Przewiduje również wykonanie zegarów w panelach bocznych i kilku drążków których nie ma w wycinance.Efekt jak najbardziej zadowalający mnie jeśli chodzi o wykonanie modelu żadnych jak na razie problemów z wykonaniem.

C.D.N

Awatar użytkownika
46lukasz

#8 Post autor: 46lukasz » 2010-04-14, 07:49

Witaj
Jak na moje oko bardzo dobrze idzie oraz bardzo czysto kleisz - tak trzymaj

-Łukasz

Awatar użytkownika
konradoo

#9 Post autor: konradoo » 2010-04-23, 18:32

I kolejne elementy...

ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
konradoo

#10 Post autor: konradoo » 2010-04-25, 12:11

Wykonałem pasy fotela pilota,lewą stronę wklęiłem trochę na odwrót ale za późno sie zorientowałem i już nic z tym nie robiłem.Wykonałem drążek i kilka elementów kabiny,pozostała jeszcze tablica z zegarami i może dorobię kilka dźwigni ale jak na razie szukam odpowiednich zdjęć.

ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
konradoo

#11 Post autor: konradoo » 2010-05-16, 14:30

Budowa nad kabiną pilota dobiegła końca wykonałem ostatni element(zdjęcie poniżej) oraz całość okleiłem poszyciem kabiny.Prace trwają...

ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
konradoo

#12 Post autor: konradoo » 2010-05-27, 18:55

Wykonałem poszycie na wysokości kabiny pilota,pierwsze spostrzeżenia co wykonania modelu:
- model uważam za dobrze zaprojektowany klei się bardzo przyjemnie
- wnętrze kabiny z możliwym wykonaniem przeszklenia zegarów lub nie jak kto woli dwie opcje do wyboru
- instrukcja czasami moim zdaniem jest mało czytelna,przykład "okapnik" na kokpit pilota rysunek nie do końca przedstawia jak ma on być umiejscowiony.
- kolejna sprawa to oklejki kabiny musiałem ostro podszlifować szkielet żeby poszycie zgrało mi się z rantem kabiny pilota.

ObrazekObrazek

wykonałem również wydech samolotu,części bardzo drobne więc nie było łatwo spędziłem nad tym elementem kilka godzin a efekt jak dla mnie do końca satysfakcjonujący.Budowa trwa....

Obrazek

Awatar użytkownika
konradoo

#13 Post autor: konradoo » 2010-06-03, 12:51

Ciąg dalszy prac przykleiłem 2 i 3 segment,nie było łatwo musiałem się trochę nagimnastykować.Po za tym cześć nr. Im jest za długa w stosunku do poszycia i musiałem ją skrócić i wyprofilować ponownie na nią nakleiłem pasek papieru w kształcie części 1c.Do tego doszedł 3 segment który łączy kadłub z ogonem...części z wydechem na razie zostawiłem ponieważ chce je dopasować wraz z silnikiem i skrzydłami.Model sam w sobie jest bardzo pracochłonny i wymagający.Zdjęcia z przebiegu prac oceńcie sami.

ObrazekObrazekObrazek

C.D.N :mrgreen:

Awatar użytkownika
konradoo

#14 Post autor: konradoo » 2010-06-24, 14:41

popracowałem trochę na tylną golenią i ogonem,prace troszeczkę trwały ale jak już wcześniej pisałem model mimo swoich małych rozmiarów jest pracochłonny.Ogólnie nie miałem problemu z dopasowanie części,najtrudniejszym elementem było przejście z samego kadłuba do ogona...

ObrazekObrazekObrazekObrazek

W sklepie MODEL HOBBY w Szczecinie zakupiłem kabinkę do foczki i zestaw kółek.
ObrazekObrazek

Wyciąłem i skleiłem szkielet skrzydeł,model nabiera kształtów a całość wygląda tak:

ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
konradoo

#15 Post autor: konradoo » 2010-10-11, 13:23

Witam po dłuższej przerwie spowodowanej urlopem i pracą.Ciąg dalszy prac po wykonaniu ogona zabrałem się za wykonanie steru kierunku...generalnie uwag brak jeśli chodzi o spasowanie.

Obrazek

Następnie zająłem sie silniczkiem,chciałem aby był w standardzie ale jak najwierniej odwzorowywał oryginał a więc dodałem coś od siebie.Zacząłem od wykonania osi silnika i cylindrów,następnie wykonałem popychacze i resztę elementów silnika.Elementy śmigła i wirnika chłodzącego na razie odłożyłem na potem.Do silniczka wykonałem także osłonę wraz z elementami i miejscem na KMy.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Obecnie pracuje nad lukiem podwozia,skrzydłami i statecznikiem poziomym,została także wykonana goleń tylnia wraz z kółkiem ale zdjęcia zamieszczę w innym terminie ponieważ chce je jeszcze dopracować.Do końca nie wiele zostało...

ObrazekObrazek

a całość wygląda tak...

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”