[R] Prawie jak Titanic czyli MS Batory z MM 4-5-6/2008

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
scorpions

[R] Prawie jak Titanic czyli MS Batory z MM 4-5-6/2008

#1 Post autor: scorpions » 2009-11-14, 13:27

Witajcie wszyscy.

Jako że nabyłem ten prawie jak Titanic drogą kupna , postanowiłem zrobić sobie na razie sam kadłub i po krótce przedstawić w relacji fotograficznej jak powstawał. Przy budowie kadłuba postanowiłem wykorzystać patent podpatrzony u Cevy czyli podposzycie. Dno zastąpiłem barwionym brystolem w kolorze czerwonym , gdyż ta wycinankowa zieleń działa strasznie drażniąco ( na którejś fotce ją widać ). To tak tytułem wstępu.

Aby wykonać podposzycie musiałem zaopatrzyć się w dość dużą ilość tektury 1mm. i skserować podwójnie wręgi , potem po złożeniu szkieletu , z skserowanych wręg zrobiłem panele wewnetrzne , na których oparło się podposzycie właściwe , niestety jest to moja pierwsza próba ( taka poważniejsza ) , więc gdzie niegdzie to podp. weszło za głęboko , stąd też gdzie niehdzie widać miejsca szpachlowane , następnie szkielecik został oszlifowany , elementy poszycia skserowane na barwiony brystol , no i to wszystko oklejone. Niestety , jak się okazało szkielet musi być naprawdę gładki , jak pupcia niemowlęcia , aby wszystko przylegało idealnie , jak sie okazało szlif u mnie nie był zbyt idealny , więc gdzie niegdzie mogły pojawić się malutkie szparki. Myślę , że przy następnym okręcie będzie już lepiej. Ja oczywiście uważam , że efekt jest bardzo dobry ( przynajmniej dla mnie ) , a technika podposzycia - genialna. Tera fotki:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I na chwilę obecną wygląda to tak:

Obrazek Obrazek Obrazek

Myślę , że dzisiaj , ewentualnie jutro , powinienem zamknąć już kadłub całkowicie , wtedy zamknę relację. Ta gablota , którą widać na trzech ostatnich fotkach , to port docelowy mego prawie jak Titanic.
Wszelkie pytania mile widziane :-D

P.S. Zdjęcia niestety robione wieczorami , więc mogą być nieco niewyraźne , ale myślę , że najważniejsze widać :-D
pzdr.
Ostatnio zmieniony 2009-11-29, 14:59 przez scorpions, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#2 Post autor: tad » 2009-11-14, 13:56

Cześć,
rzeczywiście efekt bardzo dobry. Z tym, że te patenty (podposzycie i czerwony karton) to pokazywali na forach już przed Cevą - nie ujmując mu niczego. Swoją drogą zastanawiam się jak by to wyglądało na naprawdę dużym okręcie - gdzieś chyba był klejony w taki sposób. Ponoć mnóstwo roboty.
Pozdrawiam
TAD

Awatar użytkownika
scorpions

#3 Post autor: scorpions » 2009-11-14, 14:02

tad pisze: te patenty (podposzycie i czerwony karton) to pokazywali na forach już przed Cevą
Ano zgadza się , nawet on sam twierdzi , że podpatrzył to u innych :mrgreen:
tad pisze:Swoją drogą zastanawiam się jak by to wyglądało na naprawdę dużym okręcie - gdzieś chyba był klejony w taki sposób. Ponoć mnóstwo roboty.
Na papermodels jest relacja właśnie Cevy z budowy Conte di coś tam ( duży okręt ) i tam właśnie bardzo ładnie opisuje jak takie podposzycie wykonać , dlatego piszę , że podpatrzone u niego :lol: :mrgreen:

maro.las

#4 Post autor: maro.las » 2009-11-14, 15:54

Witam
Kadłub wygląda o niebo lepiej niż w moim Amerigo Vespucci, którego teraz szlifuję z nadmiaru szpachli. Bardzo dobry pomysł z tym poszyciem dna. W następnym statku na pewno go zastosuję. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kroolo

#5 Post autor: Kroolo » 2009-11-14, 17:02

No no - pływadła się mnożą na forum :)

Awatar użytkownika
scorpions

#6 Post autor: scorpions » 2009-11-14, 19:55

maro.las pisze:Bardzo dobry pomysł z tym poszyciem dna. W następnym statku na pewno go zastosuję. Pozdrawiam
Warto , takie rozwiązanie jest genialne , ale należy robić to bardzo dokładnie , bo później przy kładzeniu poszycia wyjdą babole , no i jest to dosyć pracochłonne , ja w takim małym kadłubku na robieniu podposzycia spędziłem prawie 4 dni , po 3-5 godz. dziennie , a i tak nie wyszło idealnie , to co będzie przy większej jednostce ( w niedalekiej przyszłości Essex. )
Kroolo pisze:No no - pływadła się mnożą na forum
Ja tylko kadłub :mrgreen: później kończę szesnastke , no i za jakieś jeździdło trza się wziąść , co by w konkursie wystartować :mrgreen: :lol: :mrgreen:

Awatar użytkownika
scorpions

#7 Post autor: scorpions » 2009-11-15, 13:03

Na wstępie chciałbym przeprosić za fotki , że takie dziwne są , ale nie chciałem exponować swojego pokoju więc wyciąłem tylko statek.

Kadłub oklejony ; te szpary między burtą a poszyciem zostaną zaklejone paskiem , tylko na razie nie mam odpowiedniego koloru. Na dziobie widać trochę niedokładne połączenie między burtami a samą częścią dziobową , spowodowane to jest albo za krótką częścią dziobową , albo , co bardziej prawdopodobne , niedokładnym oszlifowaniem szkieletu. Z kolei połączenie na tyle zamaskowałem czarnym brystolem , samo łączenie wyszło lepiej niż na przodzie , ale też nie idealnie ( stąd maskowanie. ) . Na zdjęciach może się wydawać , że burty są pofalowane , ale w rzeczywistości tak nie jest ( nie maja prawa falować , ze względu na pdp. ). Burty białe od wewnątrz zostana pomalowane białą farbką i wtedy przyjdą pokłady.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I na razie by było.
papa

Awatar użytkownika
OSTOJA

#8 Post autor: OSTOJA » 2009-11-15, 17:09

Trochę białego prześwituje tu i ówdzie. Może dałoby się to zamalować lub wkleić wstawki z czerwonego kartonu. :roll: Czy to jest Batory z ostatniego MM :?: :?: :?:

Awatar użytkownika
scorpions

#9 Post autor: scorpions » 2009-11-15, 17:23

OSTOJA pisze:Trochę białego prześwituje tu i ówdzie
Pokaż mi palcem , bo nie widzę :mrgreen: :mrgreen: Jeżeli masz na myśli przerwę między burtą a poszyciem dennym , to jak napisałem zostanie ona zaklejona , ale później , bo nie mam koloru odpowiedniego ( brązowy ) , będzie to taki pas...
OSTOJA pisze:Czy to jest Batory z ostatniego MM
Tak.

tomo11

#10 Post autor: tomo11 » 2009-11-17, 20:24

Czy mógł byś mi dać linka do relacji CEVY?

Awatar użytkownika
scorpions

#11 Post autor: scorpions » 2009-11-17, 20:26

Awatar użytkownika
scorpions

#12 Post autor: scorpions » 2009-11-26, 19:52

Doszły pokłady ( na razie nie wszystkie , bo trza zrobic bajery na rufie , a tylna część pokładu spacerowego zakryje ten tylny ) :

Obrazek Obrazek Obrazek

I tradycyjnie rzut oka na całość:

Obrazek

Jak widać ( albo i nie :mrgreen: ) oklejenie szkieletu burtami i poszyciem w niczym nie przeszkodzi przy naklejaniu wyposażenia pokładu tylnego , a wręcz przeciwnie.

Do nastepnego.

Awatar użytkownika
scorpions

#13 Post autor: scorpions » 2009-11-29, 13:50

Idąc dalej , podorobiałem bajerki na tylnym pokładzie:

Obrazek

Wszystkiego co powinno sie tam znależć nie zrobiłem , ponieważ i tak nic nie będzie widać po naklejeniu pokładu A , a oprócz tego wykonanie kilku detali było ponad moje siły. Kolejne fotki pokazują wklejony pokład A , który zakrył to co zrobiłem wcześniej:

Obrazek Obrazek

Oprócz tego na pokład A udało mi się stworzyć nadbudówkę:

Obrazek Obrazek

I stan mojego prawie jak Titanic na dzień dzisiejszy:

Obrazek Obrazek

Na razie by było - papa.

IamMODELARZ

#14 Post autor: IamMODELARZ » 2009-11-29, 15:53

widziałem ostatnio ten model w empiku
czy trudny ten model jest??

Awatar użytkownika
scorpions

#15 Post autor: scorpions » 2009-11-29, 16:20

Czy trudny , hm... odpowiedzi mogą być dwie ; z jednej strony autor w opisie pisze , że z budową poradzą sobie nawet najbardziej początkujący , z drugiej strony myślę , że poniższe zdjęcia odpowiedzą na Twoje pytanie ( moneta to oczywiście 1gr. ). Ja osobiście uważam , że model jest piekielnie trudny ze względu na bardzo dużą ilość części , a że model jest w skali 1:300 to niektóre z nich są tak malutkie , że ich po prostu nie widać :mrgreen:

Obrazek Obrazek Obrazek

Do następnego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”