Coś na początek
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
- jacekkudla
Coś na początek
Witam serdecznie,
Jestem całkiem nowy na tym forum i powoli, ale coraz bardziej mnie kusi do powrotu do swoejgo starego hobby z lat młodości, czyli modeli kartonowych :) Ale widze że technika jak i same modele najwyraźniej poszły mocno do przodu (chociaż zauważyłem na kilku relacjach że dalej niedoróbki nie są czymś wyjątkowym :P )
I tu się rodzi moje pytanko połączone z prośbą, jaki model byście polecili na początek i jaki zestaw narzędzi modelarskich byście podpowiedizeli coby się znowu zarazić papraniem się w kleju :)
Pozdrawiam dziękując za konstruktywne podpowiedzi :)
ps. jaki sklep modelarski polecilibyście w warszawie?
Jestem całkiem nowy na tym forum i powoli, ale coraz bardziej mnie kusi do powrotu do swoejgo starego hobby z lat młodości, czyli modeli kartonowych :) Ale widze że technika jak i same modele najwyraźniej poszły mocno do przodu (chociaż zauważyłem na kilku relacjach że dalej niedoróbki nie są czymś wyjątkowym :P )
I tu się rodzi moje pytanko połączone z prośbą, jaki model byście polecili na początek i jaki zestaw narzędzi modelarskich byście podpowiedizeli coby się znowu zarazić papraniem się w kleju :)
Pozdrawiam dziękując za konstruktywne podpowiedzi :)
ps. jaki sklep modelarski polecilibyście w warszawie?
Odwiedź sklep na Dzielnej 7 i księgarnię Pelty na Świętokrzyskiej 16 - naocznie wybierz coś co być chciał skleić i jednocześni nie przytłacza ilością drobnych elementów. Najlepiej dla wprawki chyba jakiś w miarę prosty samolot - jaki to już odsyłam do relacji, ew. zadania konkretnego pytania odnośnie konkretnego modelu.
Co do warsztatu to zaopatrz się w klej (polecam "Uniwersalny" z Wamod'u lub Butapren Plus z Pattexu), papier ścierny (np. 120 i 600) no i przede wszystkim polecam zakup maty (~20pln za A4) i nożyka (~23pln za oprawkę + 30szt. ostrzy zapasowych: polecam AK-3), jakiś kawałek metalowego prostego czegoś (może aluminiowa linijka?) do cięcia prostych linii. Do tego warto kupić tempery - to takie farbki w tubkach z których można wymieszać dowolny kolor, a więc odchodzi problem doboru i zakupu farbek do każdego modelu. Resztę sam skompletujesz w miarę potrzeby
Jakby co to pytaj!
Co do warsztatu to zaopatrz się w klej (polecam "Uniwersalny" z Wamod'u lub Butapren Plus z Pattexu), papier ścierny (np. 120 i 600) no i przede wszystkim polecam zakup maty (~20pln za A4) i nożyka (~23pln za oprawkę + 30szt. ostrzy zapasowych: polecam AK-3), jakiś kawałek metalowego prostego czegoś (może aluminiowa linijka?) do cięcia prostych linii. Do tego warto kupić tempery - to takie farbki w tubkach z których można wymieszać dowolny kolor, a więc odchodzi problem doboru i zakupu farbek do każdego modelu. Resztę sam skompletujesz w miarę potrzeby

Więc wnioskuję z tego że całkiem zielony nie jesteś. Na początek mimo to jakiś MM (Mały Modelarz) albo jakieś inne czasopismo z prostym modelem. Najlepiej myśliwcem z czasów IIWŚ.jacekkudla pisze:coraz bardziej mnie kusi do powrotu do swojego starego hobby z lat młodości
Co do narzędzi to na pewno:
1. Kleje (butapren, Super Glue (albo podobne), BCG oraz jakie tam wpadną byle nie szkolny

2. Narzędzia tnące (nożyczki, nożyk do tapet, skalpel, żyletka (zawsze może się przydać

3. Farbki do retuszu (mogą być plakatówki na początek; potem można już się za akrylowe brać (jakieś Pactry albo Model Master) )
4. Inne gżbyry (czyli wykałaczki, kształtowniki, pilniki, papiery ścierne i wszystko co by się mogło przydać

Jeśli jeszcze jakieś pytania to proszę pytać.
Sweet Nightmare

- jacekkudla
Witam serdecznie, Dzięki za szybkie odpowiedzi :)
No to spróbuje dziś nawiedzić jakiś sklepik z 2 wymienionych w sumie pracuje niedaleko, boje się że jak pójdę i się za bardzo nakręcę to mi nawciskają niepotrzebnych rzeczy dlatego wypytuje co musi być a co powinno :)
Na pewno zacznę od jakiegoś sympatycznego modelu samolotu z czasów IIWŚ :)
Podpowiedzcie jeszcze co z warsztatu musi być, napisze ja co planuje:
1. Mata
2. Klej - butapren, i chyba kiedyś wikolu używałem? jaki najlepiej klej nie musi być najtańszy...
3. Nożyk - podpowiedzcie coś trwałego i dobrego
Aaa i jaką skalę najlepiej wybrać? w jakiej jest najwięcej modeli i na co zwracać przy wyborze skali uwagę...
Sorki za trywialność pytania....
No to spróbuje dziś nawiedzić jakiś sklepik z 2 wymienionych w sumie pracuje niedaleko, boje się że jak pójdę i się za bardzo nakręcę to mi nawciskają niepotrzebnych rzeczy dlatego wypytuje co musi być a co powinno :)
Na pewno zacznę od jakiegoś sympatycznego modelu samolotu z czasów IIWŚ :)
Podpowiedzcie jeszcze co z warsztatu musi być, napisze ja co planuje:
1. Mata
2. Klej - butapren, i chyba kiedyś wikolu używałem? jaki najlepiej klej nie musi być najtańszy...
3. Nożyk - podpowiedzcie coś trwałego i dobrego
Aaa i jaką skalę najlepiej wybrać? w jakiej jest najwięcej modeli i na co zwracać przy wyborze skali uwagę...
Sorki za trywialność pytania....
Ostatnio zmieniony 2008-08-29, 10:42 przez jacekkudla, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Według mnie najlepsza skala to 1:33 (ale są też zwolennicy 1;50) jeśli chodzi o samoloty i 1:200 jeśli chodzi o okręty (chociaż na poczatek polecałbym modele firmy JSC w skali 1:400, jeśli chcesz kleić okręty). I na początek kup model z małą ilością części (2-4 strony formatu A4), tak dla rozgrzewki, później można brać się za dokładniejsze
. Co do kleju to najlepiej butapren ( nie ważne że brudzi ale można korygować błędy a potem nausczysz się nim kleić bez brudzenia) i cyjanoakryl (średni, na Dzielnej mają dwa rodzaje do wyboru) do utwardzania wręg i klejenia meta-drewno-papier. O wikolu zapomnij zniekształca papier.
Pozdrawiam
Według mnie najlepsza skala to 1:33 (ale są też zwolennicy 1;50) jeśli chodzi o samoloty i 1:200 jeśli chodzi o okręty (chociaż na poczatek polecałbym modele firmy JSC w skali 1:400, jeśli chcesz kleić okręty). I na początek kup model z małą ilością części (2-4 strony formatu A4), tak dla rozgrzewki, później można brać się za dokładniejsze

Pozdrawiam
--> Maty do cięcia możesz też poszukać w marketach i sklepach z rzeczami do robienia ozdób, stempelków itd
--> z butaprenu bardzo polecam:
http://www.pattex.pl/content/view/193/197/
występuje też pod postacią Moment Kraftkleber - to to samo tylko w innej tubce:

--> nożyk polecam:
http://www.olfa.net.pl/szczegoly.php?gr ... teg=314332
Jest wygodny w użyciu.
--> najpopularniejsze skale to 1:33 dla samolotów, 1:25 dla pojazdów i 1:200 dla okrętów.
--> z butaprenu bardzo polecam:
http://www.pattex.pl/content/view/193/197/
występuje też pod postacią Moment Kraftkleber - to to samo tylko w innej tubce:

--> nożyk polecam:
http://www.olfa.net.pl/szczegoly.php?gr ... teg=314332
Jest wygodny w użyciu.
--> najpopularniejsze skale to 1:33 dla samolotów, 1:25 dla pojazdów i 1:200 dla okrętów.
- jacekkudla
No to troszkę zaszalałem w sklepie na dzielnej 7, i stałem się na początek posiadaczem:
1. Podkładki w formacie bodajże A3 za sporą sume 48zł,
2. Nożyka exela (o ile dobrze pamiętam) i kilku wymiennych ostrzy,
3. Kleju wikolopodobnego oraz butaprenu,
4. Nożyczek,
5. Kartonu w kilku arkuszach,
6. Metalowej linijki,
No i modelu Morane Saulnier M.S. 406 wydawnictwa Orlik.... chciałem model nie za skomplikowany coby nie zniechęciło po kilkunastu latach przerwy :)
1. Podkładki w formacie bodajże A3 za sporą sume 48zł,
2. Nożyka exela (o ile dobrze pamiętam) i kilku wymiennych ostrzy,
3. Kleju wikolopodobnego oraz butaprenu,
4. Nożyczek,
5. Kartonu w kilku arkuszach,
6. Metalowej linijki,
No i modelu Morane Saulnier M.S. 406 wydawnictwa Orlik.... chciałem model nie za skomplikowany coby nie zniechęciło po kilkunastu latach przerwy :)
No to z modelem mogłeś lepiej wybrać - ponoć nie jest rewelacyjny
Tutaj masz kilka wskazówek dotyczących tego wydania:
http://www.konradus.com/forum/read.php? ... 21&filtr=1
Zapraszamy do prowadzenia relacji!

http://www.konradus.com/forum/read.php? ... 21&filtr=1
Zapraszamy do prowadzenia relacji!
- jacekkudla
Avia, Cobra z Kartonowej Kolekcji powinna być dostępna w empiku - to dobry wybór. Nie ma co patrzeć na wydawnictwo, bardziej zwracać uwagę na projektanta. Modele p. Pawła Mistewicza są świetne aby przypomnieć sobie co i jak.
Do www.gpm.pl nie mam żadnych zastrzeżeń - szybko i solidnie.
Do www.gpm.pl nie mam żadnych zastrzeżeń - szybko i solidnie.
- jacekkudla
No to przejade się dziś lub jutro do empiku i zobaczymy co tam fajnego mają.... dzięki wielkie
A co sądzicie o tym sklepie www.mojehobby.pl ?
A co sądzicie o tym sklepie www.mojehobby.pl ?
Sklep bardziej pod plastiki niż pod karton. Można tam kupić farbki ale nie polecam kupować farbek przez internet. Jak raz kupiłem sobie Polish Khaki z Pactry ten bardziej zielony (nie pamiętam jaki ona ma numer) a przysłali mi ten bardziej brązowy, mimo iż na farbce pisało to samo co na stronce. Farbki zawsze najlepiej na żywo
.
Z nożykiem Exela to dobrze trafiłeś. Ostrza do niego są droższe niż do olfy ale jest bardziej wytrzymały i na pewno ci się nie złamie a Olfa mogła by się złamać bo ma rączkę z tworzywa. Olfa to już wyższa szkoła jazdy i trzeba z nią uważać.
Sweet Nightmare
!

Z nożykiem Exela to dobrze trafiłeś. Ostrza do niego są droższe niż do olfy ale jest bardziej wytrzymały i na pewno ci się nie złamie a Olfa mogła by się złamać bo ma rączkę z tworzywa. Olfa to już wyższa szkoła jazdy i trzeba z nią uważać.
Sweet Nightmare

- jacekkudla
Witam,
No i zabrałem się za produkcje, zgodnie z podpowiedzią, Avii S-199, miło się skleja tylko widze całą kupę moich braków warsztatowych.... No i też mam dosyć trywialne pytanie z prośbą byście pomogli a mianowicie: Do elementów z których się wykonuje kadłub (wszystkich) dołączono pasek kolor kadłubu, czy należy nim okleić wręge czy co z nim uczynić bo nie bardzo wiem..... :( jeśli się słabo wyraziłem to mam na myśli pasek opisany na drugim obrazku z tego linka http://www.konradus.com/forum/read.php? ... 21&filtr=1
No i zabrałem się za produkcje, zgodnie z podpowiedzią, Avii S-199, miło się skleja tylko widze całą kupę moich braków warsztatowych.... No i też mam dosyć trywialne pytanie z prośbą byście pomogli a mianowicie: Do elementów z których się wykonuje kadłub (wszystkich) dołączono pasek kolor kadłubu, czy należy nim okleić wręge czy co z nim uczynić bo nie bardzo wiem..... :( jeśli się słabo wyraziłem to mam na myśli pasek opisany na drugim obrazku z tego linka http://www.konradus.com/forum/read.php? ... 21&filtr=1