[relacja] Polikarpov I-16 w skali 1:33

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
gniewko83

[relacja] Polikarpov I-16 w skali 1:33

#1 Post autor: gniewko83 » 2008-07-13, 21:40

Witam
W chwili gdy czekam na przesyłkę latarni morskiej .
Postanowiłem skorzystać z porad kolegi i zacząłem sklejać samolocik na razie skleiłem tylko tyle ponieważ chce się dowiedzieć waszych opinii bo nie wiem czy się do tego nadaje .
oto pierwsze zdjęcia niezbyt dobra jakość ale jutro postaram się zrobić lepsze (przepraszam ale takie wyszły nie wiem czemu ).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2008-07-27, 14:04 przez gniewko83, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Petlakow

#2 Post autor: Petlakow » 2008-07-13, 22:51

Proponuje na początek wgłębić wiedzę o stosowanych technikach. I porobić lepsze fotki. Jak na początek nawet fajnie.

gniewko83

#3 Post autor: gniewko83 » 2008-07-14, 06:54

Możesz bardziej sprecyzować o jakie techniki chodzi bo nie wiem co mam robić

Awatar użytkownika
piter16

#4 Post autor: piter16 » 2008-07-14, 08:33

Korzystaj z opcji "makro" w aparacie, przy robieniu zdjęć z małych odległości.
Jeśli próbowałeś, ale bez skutku to spróbuj pobawić się ze szkłem powiększającym tak by aparat mógł ustawić ostrość. Nie bez znaczenia jest również oświetlenie.

Co do technik, to mamy w dziale "Karton i Papier" poradnik dla modelarzy początkujących.

Pozdrawiam.

gniewko83

#5 Post autor: gniewko83 » 2008-07-14, 10:04

zamieszczam zdjęcia o lepszej jakości dopiero na zdjęciach zobaczyłem jak to zepsułem może następne bedą lepsze
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mam pytanie czy tak może być i co ewentualnie można poprawić w tym co skleiłem jutro zamieszcze już kabine

Awatar użytkownika
Kroolo

#6 Post autor: Kroolo » 2008-07-17, 23:21

Zdjęcia wyraźnie lepsze, bardzo mnie to cieszy bo lepiej będzie można w razie czego pomóc czy doradzić. Jak na razie jest ok, pytanie moje jest takie: czy stosujesz nożyk do wycinania różnych detali? Jeśli nie to proponuję Ci zaopatrzenie się w ten sprzęt i matę (coby nie poniszczyć stołu) a poczujesz wyraźną różnicę.

Jak do tej pory to widzę jedynie nieco załamane łuki cylindrów (jak już muszę się do czegoś przyczepić ;-) ) - skombinuj sobie coś okrągłego o małym przekroju - ja używam szprychy rowerowej - i staraj się kształtować takie rzeczy przy pomocy tego narzędzia, np. wytnij je nożykiem, połóż na czymś miękkim (jako że to nie za duże jest to możesz to położyć np. na lewym kciuku) i dociskać do palca (czy do czegoś tam miękkiego na czym położyłeś) od strony niezadrukowanej. Powinna Ci wyjść fajna rynienka którą wystarczy przykleić w odpowiednim miejscu.

Oprócz tego to przy pomocy nożyka będziesz w stanie wyciąć te okręgi wewnątrz wręg - pozwolą Ci one na łatwiejsze manipulowanie wręgą podczas umiejscawiania jej w segmencie.

Modelik jest całkiem sympatyczny w budowie, jeśli masz zamiar używać klejów a'la superglut, to zaimpregnuj czymś koniecznie wycinankę.

Działaj dalej i pytaj - po to jest forum. Pozdrawiam!

gniewko83

#7 Post autor: gniewko83 » 2008-07-18, 15:58

Dziekuje za tak obszerną porade.
Za ten czas skleiłem jeszcze troche i pojawiły się problemy których poprostu z braku doświadczenia nie mogłem przewidzieć wregi szlifowałem pod dany segment ale po złożeniu już dwóch segmentów razem nie było tak różowo przez co wyszedł mi zonk ale udało mi się go przenieść na spód tak że troszeczke farbki i powino być okej i tu moje pierwsze pytanie jak uniknąć na przyszłość takich problemów.
oto przykład :
Obrazek
zamówiłem sobie już mate i nożyk do tej pory wycinałem żyletką przez co troche ucierpiały mi palce :)
zamówiłem mate a3 oraz nożyk olfa ak -3 ale słyszałem że do tego nożyka trzeba mieć dobrą wprawe ponieważ szybko można stracić konieć ostrza prosiłbym o jakieś porady jak sie posługiwać tym narzędziem przy wycinaniu wręg.
Troche zdjeć :
Obrazek

ObrazekObrazek
Model wygląda nie najlepiej ale następne będą lepsze narazie jestem podłamany że ta wręga nie wyszła mi tak dobrze ale uszy do góry i do roboty

i prosze o pomoc w sprawie jak najlepiej kleić tym bcg ponieważ ja tym kleić nie potrafie
oraz mam jeszcze jedno pytanie skąd wziąć tak dobrą tekture jaką widziałem u ciebie w twoich relacjach

Awatar użytkownika
Kroolo

#8 Post autor: Kroolo » 2008-07-18, 16:39

Ten model jest zaprojektowany "na 2 wręgi", ja od jakiegoś czasu jak się z czymś takim stykam to sklejam te sąsiadujące ze sobą wręgi ze sobą i razem obrabiam tak, aby pasowały do sklejonego segmentu. Jak będzie pasowała do jednego, to i musi do drugiego. Kluczem jest dokładne wycinanie poszycia i równe jego sklejenie. W przypadki I-16 to skleiłbym walem poszycia, wyciął obydwie wręgi, skleił ze sobą i tak obrabiał aby weszła ( nie rozpychając poszycia i nie na siłę, nawet z lekkim luzem, bo przecież dojedzie jeszcze warstewka kleju...) i wkleił ją do połowy - czyli żeby 1mm szerokości wręgi się schował w poszyciu a 1 wystawał czekając na osadzenie na nim kolejnego segmentu (jak zamotałem to napisz - może na rysunku to będzie jaśniejsze). Aha - jeśli segment jest np ostrym stożkiem to przyda się zeszlifować też wręgę zgodnie z kształtem poszycia.

Co do AK3 i łamania ostrzy: chyba tylko wprawa, nic innego. Czasem i tak się jakoś niefartownie ułoży ostrze i się końcówka ułamie. Spokojnie: masz ich w zapasie 30szt więc Ci na długo wystarczy :-)

Tekturę ja kupuję w sklepie dla plastyków, ale widziałem kilka ofert na allegro czy sklepach netowych z taką tekturką. Nie jest może ona zbyt sztywna, ale świetnie się ją tnie, po nasączeniu dobrze obrabia. Do BCG zalecam DUŻOOO cierpliwości ;-) Najlepsze efekty można osiągnąć gdy najpierw lekko nasączymy bardzo niewielką ilością kleju krawędź elementu, poczekamy aż wyschnie i dopiero, jeszcze mniejszą ilością kleimy. Ja się tu wymądrzam, a to tylko to co kiedyś wypróbowałem z wyczytanych na forach rad z innych relacji... Może później odnajdę te ze skondensowaną widzą na temat BCG. 3m się!

gniewko83

#9 Post autor: gniewko83 » 2008-07-18, 17:18

Nareszcie mi ktos powiedział konkretnie na temat sklejania ten model zostawie już taki jaki jest bedzie pamiątką jak sie uczyłem kleić :)
więc z kleje go tak jak zacząłem uważając by nie popełniać wiecej byków
po robie z bcg kilka eksperymentów i spróbuje zamieścić moje przemyslenia w razie czego napisze na forum

gniewko83

#10 Post autor: gniewko83 » 2008-07-27, 09:22

Witam po dłuższej nieobecności spowodowanej tym że straciłem swojego polikarpowa przez własną głupotę wylał mi się na niego i na stół capon .Tak sie wkurzyłem że dopiero teraz z powrotem postanowiłem się z nim zmierzyć chyba tak miało być
Więc postanowiłem skleić go od nowa uwzględnieniem poprawek oto zdjęcia nowo sklejonego modelu
Mam jeszcze pytanie jak mam skleić te trzy paski nad cylindrami żeby wyszły prosto i nie było szpar między nimi .
Oto zdjęcia
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kroolo

#11 Post autor: Kroolo » 2008-07-27, 13:06

Masz na myśli okapotowanie (osłonę) silnika? Przede wszystkim trzeba BARDZO dokładnie i powolutku powycinać te paski. Wstępnie ukształtować, wyretuszować i przyklejać po kolei. Ja ją przyklejałem maleńkimi kroczkami przy pomocy SG (super glue). Wylewałem kroplę do kapsla i przy pomocy wykałaczki nanosiłem odrobinkę kleju i przyłapywałem czekając aż wyschnie, i tak aż się zamknie obwód... A później kolejny pasek. Na koniec wkleiłem to koło z otworami. Mała uwaga: jeśli kleisz SG to zabezpiecz wcześniej karton caponem - inaczej SG przebarwi Ci wydruk. Pozdrawiam!

PS: kiedy pokusisz się o retusz? :-)

gniewko83

#12 Post autor: gniewko83 » 2008-07-27, 13:11

zakupiłem pastele 12 kolorowe ale nie wiem jak się do tego zabrać i jak to zrobić żeby wyglądało jak ta farba z modelu

Awatar użytkownika
Kroolo

#13 Post autor: Kroolo » 2008-07-27, 13:32

Pastele czyli takie kredki? Do retuszu one się za bardzo nie nadają. Kup najlepiej Tempery (takie farbki w tubce, kosztują ok 12pln) lub nawet zwykłe plakatówki - da się wymieszać kolor jaki potrzeba.

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#14 Post autor: edipodium » 2008-07-27, 13:42

Kroolo pisze:lub nawet zwykłe plakatówki - da się wymieszać kolor jaki potrzeba.
Trzeba też pamiętać że plakatówka jak żadna inna farba po wyschnięciu strasznie lubi ciemnieć. Ja się już o tym nie raz przekonałem :-P . Potem można je trochę Caponem malnąć żeby z biegiem czasu nie blakły.
Sweet Nightmare :mrgreen: :evil: !

Awatar użytkownika
Kroolo

#15 Post autor: Kroolo » 2008-07-27, 14:04

Z plakatówkami mam tylko do czynienia tymi metalicznymi, każdy inny kolor robię z Temper. Po wyschnięciu za bardzo nie ciemnieją, ale po lakierowaniu tak. Stąd zawsze jak już wymieszam "ten" kolor dodaję jeszcze trochę białej aby rozjaśnić. Docelowo po lakierowaniu jest to o co mi chodziło.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”