Postanowiłem wziąć udział w konkursie i jednocześnie sprawdzić ile zostało w projekcie P. Staszałka genialnego pierwowzoru autorstwa P. Słowika.
Na pierwszy rzut oka wycinanka przedstawia się przyzwoicie jeżeli chodzi o grafikę, ale...
- kolory różnią sie odcieniem na poszczególnych arkuszach;
- linie krzywe są nieco "kanciate";
są też inne kwiatki które są następstwem nieco niedokładnego przerysowania na komputerze i braku testowego sklejania modelu po przerysowaniu, ale o tym powiem w trakcie relacji.
Czas przejść do właściwej części relacji.
Wczoraj pół dnia wycinałem i dopasowywałem wstępnie do siebie wręgi i poszycie.
Na początek miałem takie dwie kupki.

Potem zgodnie z opisem dorobiłem usztywnienia poszycia niektórych segmentów kadłuba.

Po wstępnych przymiarkach okazało się że wręgi w większości przypadków pasują do poszycia prawie idealnie ( z uwzględnieniem ukosowania ) za wyjątkiem wręg na połączeniu segmentów 18 i 1 ( za duże ).
Po sklejeniu za sobą i wyrównaniu obwodów wręg zacząłem je ukosować żeby dopasować do poszycia. Zacząłem też sukcesywnie przygotowywać poszycia poszczególnych segmentów formując je i wklejając do środka usztywnienia z brystolu.

W segmencie 18 występują płaskie fragmenty poszycia więc postanowiłem je dodatkowo usztywnić tekturą.

Usztywniłem też połączenie poszycia u dołu żeby się nie zapadało podczas wielokrotnego brania kadłuba w ręce.

I po wklejeniu wręg otrzymałem pierwszy segment nr 18 ( nieco zmieniam kolejność montażu ).

Kolejny segment ( nr 1 ) wzmocniłem tylko na spodzie. nie mogłem zastosować paska tektury przyklejonego na sztorc bo przeszkadzałby w montażu dźwigara.

Przymiarka do siebie gotowych segmentów przyniosła małą niespodziankę w postaci nieprzylegających do siebie poszyć segmentów ( najbardziej rozchodziło się na grzbiecie i spodzie niestety nie bardzo to widać :ble: na zdjęciach ). To samo dotyczy połączeń następnych segmentów.

Po dopasowaniu nożyczkami i papierem ściernym skleiłem ze sobą dwa segmenty.

Następne segmenty już się robią na gotowo.

A teraz ciekawostka w dopasowaniu do siebie końców poszycia co drugiego segmentu.

W tej odsłonie to już wszystko :grin: .
CDN...