Relacja F-14 Tomcat z MM

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
randL

Relacja F-14 Tomcat z MM

#1 Post autor: randL » 2008-01-06, 22:30

Witam,

Oto relacja z budowy mojego drugiego modelu (pierwszym był mig 29 z MM). Przed sklejeniem arkusze nasączyłem caponem, efekt: super się wycina, formuje, i można zetrzeć butapren w przypadku pobrudzenia. Niestety karton nie chłonie farby i retuszuje kolorowymi mazakami (to mój pierwszy retusz) Model bardzo trudny i pracochłonny (przynajmniej dla mnie) Uważam że porwałem się z motyką na słońce – przez ten czas skleiłbym już ze 2 prostsze i mniejsze modele. Efekty dotychczasowej pracy zamieszam poniżej. Proszę o ocenę i porady :roll:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pierwsza przymiarka, model jest naprawdę ogromny :-D

Obrazek

Kiedyś jak nabiore więcej wprawy to skleje go ponownie z droższego wydawnictwa :-P

_______
Troszkę poprawiałem rozmieszczenie fotek. Następnym razem oddzielaj je spacją, a nie enterem.
Pozdrawiam, Czesio.
Ostatnio zmieniony 2008-01-06, 23:24 przez randL, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kroolo

#2 Post autor: Kroolo » 2008-01-06, 23:06

Model idzie Ci świetnie! Ale zlituj się i wstaw spacje zamiast enterów - PROSZĘ!

Nie warto było kupić gotową osłonę kabiny?
Ostatnio zmieniony 2008-01-06, 23:41 przez Kroolo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
partyzant

#3 Post autor: partyzant » 2008-01-06, 23:13

No nieźle nieźle,. Jeśli chodzi o samo klejenie to nawet zgrabnie to ci wychodzi, ale jeśli o zdjęcia to hmm. Zdjęć nigdy za mało, ale po każdym wstawionym naciskaj Spację. Nie będą tak rozwleczone na całą stronę tylko ładnie w rzędach. Sprawdzaj też jakość przed ich wstawieniem bo niektóre są zamazane. No i niestety widać ten retusz tymi flamastrami. Rozumiem ,że to pierwsze próby z retuszem modelu i pewnie plakatówki ci nie chciały się dobrze wsiąkać.Coś mi się też zdaje ,że trochę jesteś też niecierpliwy bo zastosowanie flamastra przyspiesza jednocześnie budowę.Jeśli będziesz w przyszłości chciał, a na pewno będziesz chciał , poprawić swoje umiejętności i jakość robionych modeli to radzę zacząć stosować inne farbki . Mogą być akrylowe lub emalie(np humbrol,ravell itp), oczywiście dobrze dobrane i umiejętnie położone poprawią efekt wizualny modelu.Wiadomo ,że stosowanie tych farbek trochę zmniejszy tempo klejenia bo trzeba czekać aż części wyretuszowane wyschną , ale efekt końcowy na pewno będzie zadowalający
Życzę ci powodzenia w klejeniu tego kotka bo sam chętnie go kiedyś bym chciał popełnić.Pisz trochę więcej o jakichś problemach lub uwagach jakie masz co do sklejalności i problemów napotkanych w trakcie budowy.Trzymam kciuki i będę sobie obserwował.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
randL

#4 Post autor: randL » 2008-01-07, 00:05

Kroolo pisze:Model idzie Ci świetnie! Ale zlituj się i wstaw spacje zamiast enterów - PROSZĘ!

Nie warto było kupić gotową osłonę kabiny?

Zdjęcia już poprawione, dzięki dla Moderatora :-)

Kabinę skleiłem a dopiero potem wpadłem na stronę gomixa, ale za to zamówiłem tam koła :-)

następny model - F 16 bedzie już z gotową kabiną i kołami, ale to za jakieś pół roku.. :roll:

EDIT:
partyzant pisze:No nieźle nieźle,. Jeśli chodzi o samo klejenie to nawet zgrabnie to ci wychodzi, ale jeśli o zdjęcia to hmm. Zdjęć nigdy za mało, ale po każdym wstawionym naciskaj Spację. Nie będą tak rozwleczone na całą stronę tylko ładnie w rzędach. Sprawdzaj też jakość przed ich wstawieniem bo niektóre są zamazane. No i niestety widać ten retusz tymi flamastrami. Rozumiem ,że to pierwsze próby z retuszem modelu i pewnie plakatówki ci nie chciały się dobrze wsiąkać.Coś mi się też zdaje ,że trochę jesteś też niecierpliwy bo zastosowanie flamastra przyspiesza jednocześnie budowę.Jeśli będziesz w przyszłości chciał, a na pewno będziesz chciał , poprawić swoje umiejętności i jakość robionych modeli to radzę zacząć stosować inne farbki . Mogą być akrylowe lub emalie(np humbrol,ravell itp), oczywiście dobrze dobrane i umiejętnie położone poprawią efekt wizualny modelu.Wiadomo ,że stosowanie tych farbek trochę zmniejszy tempo klejenia bo trzeba czekać aż części wyretuszowane wyschną , ale efekt końcowy na pewno będzie zadowalający
Życzę ci powodzenia w klejeniu tego kotka bo sam chętnie go kiedyś bym chciał popełnić.Pisz trochę więcej o jakichś problemach lub uwagach jakie masz co do sklejalności i problemów napotkanych w trakcie budowy.Trzymam kciuki i będę sobie obserwował.

Pozdrawiam.

Plakatówki ślizgają się po kartonie z caponem a o tych farbkach to myślałem że tylko do plastikowych modeli są takie. Flamastry na żywo nie rzucają się tak bardzo w oczy (nie świecą się).

Problemów na razie nie ma, wszystko pasuje, najlepiej będzie to widać jak na dniach wrzucę fotki z obudowanymi skrzydłami, które właśnie skleiłem - myślałem że będzie widać niektóre elementy mechanizmu do zmiany geometrii i pomalowałem tekturę, a wszystko się super pochowało !

Dobranoc, następna wizyta na forum - 8 rano w pracy :-D
Ostatnio zmieniony 2008-01-07, 12:06 przez randL, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#5 Post autor: edipodium » 2008-01-07, 16:30

Bardzo fajnie ci to idzie. Piękny gigant :mrgreen: . Też go mam, ale się chowa u mnie w szafce. Będę się miał na czym wzorować :mrgreen: . Powodzenia w dalszej pracy.
Sweet Nightmare :mrgreen: :evil: !

Awatar użytkownika
Sprudin

#6 Post autor: Sprudin » 2008-01-07, 18:08

No randL, pojechałeś po całości z tym bydlakiem :-D Chylę czoła...porywać się tak szybko na coś takiego, no no no :-)
Widac że przykładasz się do pracy i wychodzi Ci rewelacyjnie :-) Podoba mi się :-)

POzdrawiam serdecznie i czekam na ciąg dalszy ;-)

EDIT: zaraz, a czy drążki nie powinny byc odwrotnie przyklejone...? Tzn tak by zaginay się do przodu...pilot w tej chwili nijak nie może za nie chwycić.
Ostatnio zmieniony 2008-01-07, 18:13 przez Sprudin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ceva

#7 Post autor: Ceva » 2008-01-07, 18:11

Szefie? czy Ty nie za bardzo z tyłu przykleiłeś limuzynę osłony kabiny?
I druga sprawa z osłoną kabiny to te jaśniejsze paski pod ramą owiewki, wydaje mi się że powinny być zagięte do wewnątrz owiewki.
A poza tym to wielkość jak na model z MM-a robi wrażenie.
Powodzenia w dalszej budowie.

Czesio

#8 Post autor: Czesio » 2008-01-07, 18:26

Jak dla mnie to fajną robotę odwaliłeś, troszkę widać ten retusz, ale to co, ważne, że model jest klejony czysto i starannie.
Przyznam się, że od jakiegoś czasu szykuje się do tego modelu, ale troszkę mnie przeraża.

Awatar użytkownika
randL

#9 Post autor: randL » 2008-01-09, 11:00

Sprudin pisze:No randL, pojechałeś po całości z tym bydlakiem :-D Chylę czoła...porywać się tak szybko na coś takiego, no no no :-)
Widac że przykładasz się do pracy i wychodzi Ci rewelacyjnie :-) Podoba mi się :-)

POzdrawiam serdecznie i czekam na ciąg dalszy ;-)

EDIT: zaraz, a czy drążki nie powinny byc odwrotnie przyklejone...? Tzn tak by zaginay się do przodu...pilot w tej chwili nijak nie może za nie chwycić.
:-/ pewnie masz racje z tymi drążkami, teraz już za późno na poprawę, wydawało mi się że tak właśnie jest na instrukcji :roll:

EDIT:
Ceva pisze:Szefie? czy Ty nie za bardzo z tyłu przykleiłeś limuzynę osłony kabiny?
I druga sprawa z osłoną kabiny to te jaśniejsze paski pod ramą owiewki, wydaje mi się że powinny być zagięte do wewnątrz owiewki.
A poza tym to wielkość jak na model z MM-a robi wrażenie.
Powodzenia w dalszej budowie.
Z tyłu kabina jest ok, paski rzeczywiście powinny być trochę zagięte do zewnątrz, niestety folia którą wykorzystałem do owiewki jest bardzo sztywna i trudno się formuje, ledwo co ją butapren z poszyciem trzyma :-D

Model jak większość z MM jest w skali 1:33 a że w rzeczywistości ma 19 m to wychodzi ogromny (z anteną i dyszami prawie 60 cm) Ciągle nie wiem gdzie go postawie po skończeniu :-D

Ze względu na ciśnienie w pracy, przeprowadzkę oraz zbliżającą się sesję, prace nad modelem zmniejszają tempo :-( Materiał obecnie przedstawiony powstawał nocami od września 07, takie życie że nie ma czasu na roziwjanie swoich zainteresowań :roll:

Ostatnio zmieniony 2008-01-09, 11:53 przez randL, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
randL

#10 Post autor: randL » 2008-01-18, 09:07

Mam pilną prośbę do posiadaczy tego modelu w 2d tzn jeszcze nie pociętego.

Potrzebuję zdjęcia / skanu okrągłej części imitującej dysze z tyłu nr w wycinance coś około 25-27 a

Niechcący wyrzuciłem ją ze ścinkami :roll:

Awatar użytkownika
Kroolo

#11 Post autor: Kroolo » 2008-01-18, 12:15

Podaj maila jakiegoś...

Awatar użytkownika
randL

#12 Post autor: randL » 2008-01-18, 13:06

[email protected]

Z góry bardzo dziękuje :-D

Dzięki Tobie dysze nie będą tylko kawałkiem tektury pomalowanym na czarno :-P

Awatar użytkownika
Kroolo

#13 Post autor: Kroolo » 2008-01-18, 13:33

Poszło! Pokaż co ulepiłeś!

Awatar użytkownika
randL

#14 Post autor: randL » 2008-01-18, 13:43

Jutro :-P dzis do 17tej w robocie, potem impra no i odespać będzie trzeba :-D w każdym razie kotek się rozrasta i mam już awizo na kółka z gomixa :-D

Awatar użytkownika
randL

#15 Post autor: randL » 2008-01-21, 23:03

Kolejna porcja fotek:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”