Relacja Fedynand kontra Egon

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Egon

Relacja Fedynand kontra Egon

#1 Post autor: Egon » 2007-08-29, 13:32

Witam szanownych Forumowiczów po krótkiej przerwie. Po zakończenieu Panzer III M, zabrałem się za kolejny model pełzacza. Wybór padł na Sd. Kfz 184, bardziej znany jako Ferdynand. Model wykonuję z opracowania GPM nr.94. Jest to stare wydanie i trochę problemów jest. Do tej pory złożyłem szkielet i okleiłem go poszyciem. Ten etap budowy został uwieczniony dla potomnych na dwóch zdjęciach

Obrazek
Obrazek

Model będzie odrobinę "podrasowany", nowe malowanie, uplastycznienie i takie tam rózne. Może się jednak zdarzyc, że Ferdynand pokona Egona, na razie wygrywam, tak mi się przynajmniej wydaje.

Awatar użytkownika
Borys

#2 Post autor: Borys » 2007-08-29, 16:21

Witam
To nie jest Ferdynand tylko Ferdinand ;-)
A tak tak na marginesie to powodzenia w budowie :-D
Pozdrawiam 8-)

Awatar użytkownika
Egon

#3 Post autor: Egon » 2007-09-23, 11:50

Witam serdecznie wszystkich na Forum.
Chciałbym przedstawic postęp w pracach nad Ferdkiem, chociaż mizerny to postęp , ale zawsze do przodu. Udało mi się zrobic koła napinające i napędowe, które osobiście uważam za zdatne do zamontowania. Prawie gotowe są również koła nośne, ruszyły prace nad zawieszeniem. Mam nadzieję, że w tym tygodniu będą miał trochę więcej czasu i prace będą przebiegac szybciej. Teraz przedstawię zdjęcia
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam wszystkich - Egon

Awatar użytkownika
Egon

#4 Post autor: Egon » 2007-09-30, 14:01

Witam Szanownych Forumowiczów.
Chciałbym przedstawic zakończone, moim zdaniem, koła jezdne w modelu Ferdynanda. Prace nad nimi trochę się przeciągnęły z prostej przyczyny - brak czasu. Pozwolę sobie wstawic teraz zdjęcia

Obrazek
Obrazek

A teraz zdjęcia rodzinne rodziny "Kółkinów"

Obrazek
Obrazek

Powoli kończę budowę zawieszenia, zdjęcia zamieszczę po skończeniu dłubania przy tym elemencie.
W pojedynku z Ferdkiem wygrywam, przynajmniej tak mi się wydaje

Awatar użytkownika
Haluś

#5 Post autor: Haluś » 2007-09-30, 14:23

Ci "Kółkinowie" to chyba jakas wielodzietna rodzina :mrgreen:
A tak serio to ładnie wyszly te kółeczka

Awatar użytkownika
rYbson

#6 Post autor: rYbson » 2007-10-01, 18:15

Bede śledził =]

Awatar użytkownika
Egon

#7 Post autor: Egon » 2007-10-06, 10:41

Witam Szanownych Forumowiczów po krótkiej przerwie.
Przez okres tygodnia udało mi się skończyc zawieszenie Ferdka i trochę podłubac na kadłubie. Poskładanie zawieszenia kosztowało mnie trochę, może więcej niz trochę, nerwów. Powód prosty, beznadziejny rysunek montażowy i pasowanie części, Ostatecznie udało mi się to złożyc razem, cztaj wymęczyc, zdjęcia zawieszenia przedstawiam publicznej ocenie (litości proszę)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz czas pomyślec o gąskach. Na podstawie dostępnych zdjęc i monografii, najbliższe oryginałowi są gąski z Tygrysa (P) wyd. WAK i te chyba zastosuję, jeżeli będzie to możliwe. Następne zdjęcia po zamontowaniu układu jezdnego do kadłuba. W pojedynku z Ferdynandem wygrywam, przynajmniej tak mi się wydaje, pozdrawiam Egon.

Cimoszek

#8 Post autor: Cimoszek » 2007-10-06, 19:06

Mi tam sie podoba i to bardzo :)

Awatar użytkownika
IRON_84

#9 Post autor: IRON_84 » 2007-10-06, 19:54

Mnie też się bardzo podoba.
Ostatecznie udało mi się to złożyc razem, cztaj wymęczyc
Widać że się opłaciło.
Trzymam kciuki za dalsze prace.

Pozdrawiam.

Wicio
Kontakt:

#10 Post autor: Wicio » 2007-10-06, 20:22

Bardzo ładnie i jesli Ty to nazwasz wymęczonym to coż ja mam powiedzieć o swoich częsciach do różnch modeli ( u mnie to jest wywłóczone ;-) )

Pozdrawiam !! rzycze sukscesów w dalszych pracach

Awatar użytkownika
Egon

#11 Post autor: Egon » 2007-10-10, 11:01

Witam Forumowiczów.
W dniu dzisiejszym chciałbym przedstawic wynik zmagań z zawieszeniem Ferdka. Przed zamontowaniem wózków podmalowałwm spód i boki kadłuba, bo późniejsze dojście do tych elementów byłoby bardzo utrudnione. Po pomalowaniu tak się do prezentuje

Obrazek
Obrazek

Następnie zamocowałem wózki i odstawiłem na noc do wyschnięcia kleju.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nie wklejałem kól napinających i napędowych, zrobię to dopiero po zgraniu z gąsienicą, którą zacznę jutro męczyc. Powoli dłubię sobie przy kadłubie, co widac na zdjęciach. Pomimo wściekłego oporu Germańca wygrywam, przynajmniej tak mi się wydaje.
Pozdrawiam Egon.
Mam jedno pytanie - coto jest Panzer Sqad (chyba dobrze napisałem)

Awatar użytkownika
Egon

#12 Post autor: Egon » 2007-11-08, 12:21

Witam wszystkich Forumowiczów po dłuższej przerwie.
Chciałbym przedstawic efekty zażartych bojów z moim pupilkiem Ferdkiem. Efekty może nie są powalające, ale zawsze trochę do przodu i nikt nie może mi zarzucic, że nic nie robię. Jako dowód załączam zdjęcia

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zostały do zrobienia drobne elementy kadłuba, częśc jest już w pudełku i czeka na montaż, który nastąpi po założeniu gąsienic. Przy zakładaniu gąsek bardzo często zdarza mi się coś urwac, co z powoduje moje najwyższe niezadowolenie, któremu daję upust bardzo niewybrednymi słowami. Więc lepiej niechaj drobnica poczeka. Zespół lufy też nie jest jeszcze wklejony. Wóz czeka na ostateczne malowanie, decyzja zapadnie w piątek wieczorem. W pojedynku z Ferdkiem chyba wygrywam, przynajmniej tak mi się wydaje.
Pozdrawiam Egon

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#13 Post autor: edipodium » 2007-11-08, 16:39

:shock: No klasa!
Bardzo ładne odwzorowanie, szczególnie te spawki :mrgreen: .
Ciekawe jak będzie pomalowany :?:
Sweet Nightmare :mrgreen: :evil: !

Awatar użytkownika
Egon

#14 Post autor: Egon » 2007-11-15, 13:34

Witam Forumowiczów.
Miałem tego nie robic, ale pokusa przedstawienia Ferdka w barwach wojennych była silniejsza. Przedtawię kilka fotek, które nieświadom niczego Ferdek zrobił sobie przed wycięczką na wschód. Wydaje mu się, że to będzie spacerek, cóż szczęśliwi którzy w nieświadomości żyją

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Budowa modelu zbliża się do końca, planuję zakończyc model w przyszłym tygodniu. Po zakończeniu budowy, jeżeli koledzy będą zainteresowani, zamieszczę kolejne fotki.
W pojedynku z Ferdkiem chyba wygrywam, przynajmniej tak mi się wydaje.

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#15 Post autor: edipodium » 2007-11-15, 16:11

Co tu dużo mówić ? Arcydziełko :mrgreen: !
Tak! Koledzy ( a przynajmniej ja :mrgreen: ) są zainteresowani kolejnymi fotkami po budowie.
Życzę kolejnych wygranych :mrgreen: .
Sweet Nightmare :mrgreen: :evil: !

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”