[relacja] MiG-29 z MM 3/2006

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Balian
Kontakt:

[relacja] MiG-29 z MM 3/2006

#1 Post autor: Balian » 2007-06-16, 18:11

Witam wszystkich w mojej kolejnej relacji.
Zgodnie z zapowiedzią na stole znalazł się Mig-29 z nowego Małego Modelarza. Jest to ten sam model co w 2002 roku, który sklejałem, lecz w nowym malowaniu.
„Prezentowany samolot z numerem bocznym 70 dotychczas użytkowany był w I Eskadrze Lotnictwa Taktycznego w Mińsku Mazowieckim. Po wykonaniu drugiego remontu i zrealizowaniu niezbędnych modernizacji oraz wzmocnieniu konstrukcji płatowca jest użytkowany w 41 Eskadrze Lotnictwa Taktycznego w Malborku w systemie eksploatacji według stanu technicznego.”
Model posiada bardzo ładne malowanie oraz dużo napisów eksploatacyjnych (nie wiem czy w dobrych miejscach) poza tym to ten sam model co w 2002 roku. Na uwagę zasługuje także dobrej jakości papier jak i druk. Autorem modelu jest pan Roman Staszałek.

Obrazek

Przechodząc do relacji wręgi nakleiłem na tekturę oraz rozpocząłem budowę zgodnie z numeracją. Model będzie wykonywany w całkowitym standardzie. Na początek skleiłem trzy segmenty i jeden, który czeka na doklejenie.

ObrazekObrazekObrazek

Model opracowany jest na dwie wręgi ja natomiast sklejam je tak jak w poprzednim modelu.

Pozdrawiam

Kamil Zoszak

#2 Post autor: Kamil Zoszak » 2007-06-16, 18:45

Wow. Jeszcze nigdzie nie widziałem tak szybko rozpoczętej relacji... Jeszcze Chi-he nie ostygł a już Mig'acz na warsztaty wchodzi... Podziwiam ZAPAŁ 8-)

Awatar użytkownika
KoRsarz

#3 Post autor: KoRsarz » 2007-06-16, 19:46

ładne linie łączeń

Awatar użytkownika
IRON_84

#4 Post autor: IRON_84 » 2007-06-16, 21:06

Szkoda że nie pokusisz się o dorobienie części żeby wyglądał jak na okładce.

Ogólnie to zaczyna się nieźle. Też podziwiam za zapał do klejenia.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

puchacz

#5 Post autor: puchacz » 2007-06-16, 21:12

Gratuluję wyboru! Popieram budowę modeli w polskich barwach.
Mam pytanko- czy będziesz sklejał kokpit jak w modelu z autobusowym siedzeniem czy przewidujesz zrobienie fotela i kokpitu od nowa?

maus

#6 Post autor: maus » 2007-06-16, 21:20

Chyba go kupie ciekawie się zapowiada no i twn napis wzl2 na stateczniku
Bydgoska robota

Awatar użytkownika
Kroolo

#7 Post autor: Kroolo » 2007-06-17, 11:52

Nie pozwoliłeś się MiG'owi wysezonować leżąc na półce, i dobrze!

Będę tu często zaglądał!

Awatar użytkownika
Sprudin

#8 Post autor: Sprudin » 2007-06-17, 12:00

Szybko zabierasz się do prac, podziwiam :-D U mnie wszystko musi swoje wyleżeć na półce by nabrac odpowiedniej wartości, niemalże jak wino :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Balian
Kontakt:

#9 Post autor: Balian » 2007-06-17, 18:53

Dzięki za wszystkie pozytywne odpowiedzi.
Hmm właśnie dotarłem do kokpitu i nie wiem czy jechać po standardzie tak jak zakładałem czy jednak zrobić kabinę od podstaw. MiGa mam pod sufitem z roku 2002.
Tak oto wygląda :oops:
ObrazekObrazek

Mój zapał bierze się z tego, że to mój ulubiony samolot, w polskich barwach i jest odrzutowcem :mrgreen: .

Ps jeszcze jedno MiG niestety ma szachownicę, która była stosowana w latach 1924-1993. Hmm według mnie mamy rok 2007 albo się pogubiłem :lol:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Piterski

#10 Post autor: Piterski » 2007-06-17, 19:42

Balian pisze:Ps jeszcze jedno MiG niestety ma szachownicę, która była stosowana w latach 1924-1993. Hmm według mnie mamy rok 2007 albo się pogubiłem :lol:
Pisał o tym już Partyzant iż to jakiś oczywisty błąd.
Początek zapowiada się bardzo obiecująco no i liczę że skleisz go o wiele lepiej niż tego poprzedniego. Czy będziesz robił podwozie czy wykonasz go w wersji w locie?

Awatar użytkownika
partyzant

#11 Post autor: partyzant » 2007-06-17, 20:09

Witam,
Piotrze dodam ,że to normalne u "fachowców"z Bydgoszczy(bez obrazy Maus). Kiedy samolot wraca po remoncie z Bydgoszczy to po pierwszych lotach nieraz wychodzi wiele różnych kwiatków które skutecznie utrudniają nam pracę przy nich, a ta szachownica. szczeże mówiąc to jak to zobaczyłem to się trochę uśmiałem i przyjmuję teraz tą szachownicę jako specyficzną oznakę tego egzemplarza . Poza tym samolot z numerem 70 zawsze był osobliwym samolotem i powiem szczerze, że bez żalu go oddawaliśmy.Zawsze były z nim problemy ,a teraz będziemy się usmiechać jak go będziemy widzieć.
tutaj
Balian klej , klej i nie patrz na tą szachownicę .Może to i dobrze bo jak go skleisz to komuś póżniej będziesz pokazywał nie tylko model ,ale opowiadał o tej szachownicy jako o ciekawostce.
Pozdrawiam i dalej będę tu zaglądał.
Pozdrawiam

szakal

#12 Post autor: szakal » 2007-06-21, 16:07

Też go kleje.Jestem tak w 40 % budowy.Model dobrze się klei.Ale nie bede zabierał ci relacji ;-) Będe tu zaglądał.

Awatar użytkownika
partyzant

#13 Post autor: partyzant » 2007-06-21, 21:41

Witam,
Właśnie wróciłem z Malborka gdzie mialem okazję znowu zobaczyć samolot z numerem 70. Tak bardziej z ciekawości obejrzałem sobie wszystkie samoloty i te należące do 1ELT i do 41 ELT i wiecie co wszystkie samoloty czy to te które miały pierwsze remonty w latach dziewidziesiątych ,czy te niemieckie maszyny które dosyć niedawno były szykowane w Bydgoszczy wszystkie one mają szachownicę starego wzoru. Nawet ta nieszczęsna szachownica na samolocie nr70 na obu statecznikach jest starego wzoru , więc to co jest w wycinance naprawdę będzie ciekawostką , ale dotyczącą tylko tej wycinanki bo oryginalny samolot ma starego typu szachownice ,ale z obu stron ,a nie tak jak w wycinance pomieszane.

Jeszcze tak powiem ,że próbowałem tak trochę rozpytać pomiędzy kolegami czy wiedzą ,że od 93 r mamy inny wzór szachownicy na samolotach i szczerze powiem ,że tylko jedna osoba coś tam wiedziała o nowym wzorze. Nikogo to nie obchodzi i nikt tym się tak naprawdę nie interesuje. Ja też przyznaje ,że do niedawna nie interesowałem się takimi szczegółami dopiero modelarstwo i modelarze zwrócili moją uwagę na tekie szczegóły.
Czekam na postępy z prac i Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Balian
Kontakt:

#14 Post autor: Balian » 2007-06-29, 20:35

Witam
Będąc na pokazie Thunderbirds'ów w Krzesinach pooglądałem sobie wystawione tam samoloty i helikoptery. Wszystkie miały szachownicę wg. nowego wzoru. Był tam też MiG-29 z tej samej bazy co mój numer 70. Ma on numer 4103 i z tego co widziałem też miał remont w WZL. Nie wiem kiedy wycofano MiG-15 w Polsce ale on też miał nowy wzór szachownicy.
To tyle na ciekawy temat szachownic. Oczywiście nie przeszkadza mi to wg. jakiego wzoru są szachownice na sklejanym MiGu.

Wracając do modelu, trochę kombinowałem z kabiną pilota i przekonałem się, że projektant ze mnie marny i postanowiłem zrobić ją w standardzie wymieniając jedynie fotel na fotel z Su-34 :mrgreen:
Niewiele się ruszyło od poprzedniego czasu, wakacje robią swoje.

Jako iż wyjeżdżam na obóz i wrócę dopiero po 16 pracę nad modelem wstrzymuje na ten okres. Jak tylko przyjadę to obiecuję porobić trochę przy nim i dać fotki.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
partyzant

#15 Post autor: partyzant » 2007-06-30, 13:19

Balian,
Bardzo przepraszam ciebie i kolegów .Nie wiem jak ja to zrobiłem , ale coś namieszałem z tymi szachownicami. Coś mi się pomieszały kolory.Oczywiście wszystkie samoloty należące do składu 1 i 41 ELT mają nowy wzór szachownicy.A tutaj można zobaczyć jak to wyglądało i jak to powinno teraz wyglądać
http://www.definicja.com/Szachownica_lotnicza
Nie zmienia to jednak faktu ,że w modelu na prawym stateczniku jest stary wzór szachownicy.Z ciekawości jeszcze raz przyjże się samolotowi numer 70.Masz rację ,że taki mały szczegół nie powinien wpływać na nasz stosunek do modelu.
Co do Mig15-tego prezentowanego w Krzesinach to miałem dwa lata temu okazję i przyjemność siedzieć w jego kabinie.Szachownica jest nowego typu dlatego ,że kilka lat temu samolot został można powiedzieć ,że odbudowany od podstaw i pomalowany na nowo już z nowym wzorem szachownicy.
Co do tego kiedy ostatnie Migi15-te zostały wycofane z użycie to chyba (ale nie jestem pewny) coś obiły mi się o uszy 92r i 93r , ale nie powiem na pewno.
Z ciekawostek powiem ,że w Malborku w jednym z hangarów kilku pasjonatów jest w trakcie kompletowania i remontu innego Miga 15-ego.
Pozdrawiam i życzę miłego odpoczynku i wracaj do pracy nad modelem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”