[R]ORP Conrad MM 1982/8 M 1:200[sklejmy.com-starsi]
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Witam. Mam co¶ powiedziesz do pana "ernbar'a".Naturalnie ze nie jest to idealna, tym bardziej majstrowska model. Ma wiele b³êdów, niedok³adnie zrobione detale, niewierne historyczne elementy i wiele wiele innych rzec. Nie jestem g³upcem i to wiem.I jestem bardzo samokrytycznym.Az za wiele. Teraz konkretnie:

Jak by³o zrobiono 1945 roku kiedy "Danaje" nazwano "Conrad" naraz nie wiem.Czekam na foto z koledzy z Londynu. Kiedy¶ wyja¶niê - pomaluje.To nie jest problem.
W ogole na to co robie patrzse bardzo powa¿nie. Modelarstvo dla mnie nie jest klejenie cszesci 1 do cszesci
2 jakiego¶ tam wydania. Chce nauczy se robiæ modele.Bardzo podobne do orygina³ów.Teraz z papieru.I to nie jest ³atwo. A co pan robi? Relacji pana tutaj nie znalaz³em.
Mozê pan jest praw. Nie wiem. Ja stosowa³em takiego ¼ród³a: http://en.wikipedia.org/wiki/Polish_Nav ... Naval_Flag . S tego nie jest ja¶nie jak i co ma byæ. Je¿eli pan ma polski morski kodeks 1945 roku lub co¶ tam takiego co mo¿e braæ do uwagi to chêtnie poprawie i bencze wszdieczny panu.ernbar pisze:£adnie wykonany model, ale jest parê b³êdów.
1. Kompletnie z³e oflagowanie
a)Bandera na Rufie powinna mieæ jeszcze wyciêty ten trójk±t.
b)Na dziobie powinien byæ proporzec który umie¶ci³ pan na szczycie masztu.
c)Na maszcie powinna byæ Bandera a nie proporzec.
.....
Tu nic nie rozumie. Je¿eli pan ma jakie tam orygina³ - to pan nie mo¿e myliæ siê.Tak? Je¿eli pan boje siê pomyliæ - to pan nie ma orygina³ów ? Wtedy o cym mowa?ernbar pisze:....
[center]Uwaga! Mogê sie myliæ, ale to co jest na modelu nie jest zgodne z orygina³em.[/center]
Tak to jest.Teraz.Nie wiem jak malovac.Mam takie zdjiece.Tu jes lufy pomalovane w angielsky standart.ernbar pisze:....
2. Nie pomalowane lufy dzia³.

Jak by³o zrobiono 1945 roku kiedy "Danaje" nazwano "Conrad" naraz nie wiem.Czekam na foto z koledzy z Londynu. Kiedy¶ wyja¶niê - pomaluje.To nie jest problem.
Tak.Jest za du¿e o 0,5 - 1 mm. No tak jak nie mam jakich konkretnych planów tego okreta, to nie wiem jaki ma byæ.ernbar pisze:....
3.Za du¿e bulaje.
Ja lubiê. I o tym ju¿ pisa³em wszcesniej. Mozê powtórzyæ.Czasu mam.W opracowaniu MM ich nie ma. Planów nie znalaz³em.Czekam mo¿e dostane jakie¶ wyra¼ne foto.Z tego co mam nic niejasne.Dla mnie.Je¿eli nic nie dostanie zrobiê tak jak mog³o to byæ.ernbar pisze:....
4.Brak Relingów. (To rozumiem, bo sam ich nie lubiê).
W ogole na to co robie patrzse bardzo powa¿nie. Modelarstvo dla mnie nie jest klejenie cszesci 1 do cszesci
2 jakiego¶ tam wydania. Chce nauczy se robiæ modele.Bardzo podobne do orygina³ów.Teraz z papieru.I to nie jest ³atwo. A co pan robi? Relacji pana tutaj nie znalaz³em.
Ernbar, jak każdy na tym forum, skorzystał z swojego prawa do wyrażenia własnej opinię i wątpliwości dotyczących modelu Conrada. Antanas odpowiedział mu w sposób pełny i sądzę, że wystarczający. Dlatego apeluje proszę nie występować w roli adwokatów żadnej ze stron. Takie wyskakiwanie przed orkiestrę powoduje tylko kłótnie i awantury. Dość się tego naczytałem na innych forach.
Antanas, bardzo się ciesze ze mogę obejrzeć efekt twojej pracy w tej relacji. Byłem twoim wiernym kibicem. Wycisnąłeś z tej bardzo ubogiej i trudnej w obróbce wycinanki wszystko co tylko można było. Wielkie brawa i uznanie dla twojej pracy.
Cieszę się również, że będzie go można obejrzeć na żywo w lublinie, a jak ty tez tam będziesz to moja radość będzie tym większa. Bardzo chętnie cię poznam i porozmawiam i o modelu i o modelarstwie i wogóle
Cieszę się również, że będzie go można obejrzeć na żywo w lublinie, a jak ty tez tam będziesz to moja radość będzie tym większa. Bardzo chętnie cię poznam i porozmawiam i o modelu i o modelarstwie i wogóle

Długo kazałeś czekać na galerię końcową, ale opłaciło się
.
Jak na wiek wycinanki efekt jaki osiągnąłeś jest bardzo dobry.

Jak na wiek wycinanki efekt jaki osiągnąłeś jest bardzo dobry.
Może i mnie będzie dane również cieszyć się z PiterskimPiterski pisze:Cieszę się również, że będzie go można obejrzeć na żywo w lublinie, a jak ty tez tam będziesz to moja radość będzie tym większa.