Historia polskiej motoryzacji - Jelcz Berliet

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
misiek44344

#91 Post autor: misiek44344 » 2009-06-18, 16:46

Poczytaj poprzednie strony a zobaczysz co to za autobus na pierwszej stronie jest cały opis

Awatar użytkownika
scorpions

#92 Post autor: scorpions » 2009-06-18, 18:11

Misiek nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi . Autobus ten o którym mowa w temacie tylko klapa inaczej wykonana a zdjęcia są na pierwszej stronie wątku.

Awatar użytkownika
belfast

#93 Post autor: belfast » 2009-06-18, 19:14

Zuru pisze:scorpions, a cóż to za autobus, dasz więcej zdjęć?
wydaje mi się że Misiek odpowiadał na to pytanie :-P a kolega Zuru chyba poprostu nie przejrzał albo nie przeczytał relacji od początku :lol:

Awatar użytkownika
scorpions

#94 Post autor: scorpions » 2009-06-18, 21:00

Ajaj sorry ,mój błąd nie spojrzałem na nicka i myślałem że to misiek pyta o autobus - misiek sorry nie było tematu.
No a jak tam nasza komora , wnęka i cała reszta?

"wydaje mi się że Misiek odpowiadał na to pytanie a kolega Zuru chyba poprostu nie przejrzał albo nie przeczytał relacji od początku "
tak pewnie było.

Awatar użytkownika
belfast

#95 Post autor: belfast » 2009-06-19, 04:19

witam
scorpions pisze:No a jak tam nasza komora , wnęka i cała reszta?
męczyła mnie ta komora silnika więc ją skleiłem.. na szerokość brakło mi może jakieś 1,5-2mm ale był mały problem z wysokością bo tam już brakowało lekko ponad 2 mm.. :-? przykleiłem ją, nie jest do końca źle trzeba będzie tylko małą łatkę wstawić :-D zdjęcia wstawię dopiero w sobotę bo dziś mam egzamin na uczelni i wrócę późno do domu.. jeżeli chodzi o komorę to więcej nie zrobiłem, a podesty.. te tylne skleiłem w całość, jeszcze bez nadkoli, bo będę malowane.. i na razie to tyle się dzieje w mojej fabryce.. ale mam nadzieje że ograniczone tempo (do 20 minut dziennie :-? ) zniknie wraz z ostatnim egzaminem 8-)
pozdrawiam

Awatar użytkownika
scorpions

#96 Post autor: scorpions » 2009-06-19, 10:45

No to powodzenia na egzaminie

Awatar użytkownika
belfast

#97 Post autor: belfast » 2009-06-20, 15:47

witam :-)
scorpions pisze:No to powodzenia na egzaminie
dzięki :-) jutro następny ;-)

:arrow: planuję jutro pomalować to co mogę, żeby móc się zabrać za wnętrze..
:arrow: dziś powstały brakujące nadkola przednie:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
:arrow: rzut okiem na przód:
Obrazek Obrazek
:arrow: mam taką małą zagwozdkę:
Obrazek
zastanawia mnie czy ta różnica w długości elementu i przeznaczonego na nią miejsca na podłodze będzie miała jakiś destruktywny wpływ na przyszłe prace we wnętrzu :?: zna ktoś może na to pytanie odpowiedź :?: :-?
:arrow: teraz zdjęcia tyłu:
Obrazek Obrazek Obrazek
:arrow: i jeszcze zdjęcia całości:
Obrazek
ładnie to zaczyna się prezentować :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:arrow: na koniec jeszcze zdjęcia komory silnika:
Obrazek Obrazek
na zdjęciach może nie wygląda to najlepiej ale na żywo nie jest tak do końca źle ;-) tak jak pisałem wcześnie najwięcej problemów miałem z wysokością tej komory, ale jakoś z tego wybrnąłem (troszkę trzeba po szlifować i pomalować- będzie ładnie :lol: ) a jeżeli chodzi o brakujący fragment boczny to zrobię nakładkę na część tylną autobusu.. już wstępnie patrzyłem i nie powinno być źle. jeżeli jednak by mi się nie udało jakoś tego ładnie zrobić to komora silnika będzie zamknięta :mrgreen:
tyle na dziś :-)
pozdrawiam

Awatar użytkownika
scorpions

#98 Post autor: scorpions » 2009-06-20, 16:06

belfast pisze: jutro następny

w niedzielę?

Do końca nie pamiętam ,ale ta różnica długości chyba nie będzie miała żadnego wpływu na robótki we wnetrzu , a co do komory nie jest tak źle , a szkoda by ją było zamykać.
Powiem Ci ,że najgorsze do zrobienia będą fotele i rury we wnętrzu.
A tak na marginesie co studiujesz i gdzie - jeśli można wiedzieć?

Awatar użytkownika
belfast

#99 Post autor: belfast » 2009-06-20, 16:12

scorpions pisze:
belfast pisze: jutro następny

w niedzielę?

Do końca nie pamiętam ,ale ta różnica długości chyba nie będzie miała żadnego wpływu na robótki we wnetrzu , a co do komory nie jest tak źle , a szkoda by ją było zamykać.
Powiem Ci ,że najgorsze do zrobienia będą fotele i rury we wnętrzu.
A tak na marginesie co studiujesz i gdzie - jeśli można wiedzieć?
co do komory to się okaże na dniach jak będę ją próbował urządzić :lol: mnie właśnie przeraża to wyposażenie wnętrza ale dam radę :lol:
a co do studiów to studiuję na Politechnice Warszawskiej na wydziale Mechaniki, Energetyki i Lotnictwa w skrócie MEIL :mrgreen: a chodzę do na uczelnie w trybie zaocznym więc i egzaminy mam na weekendach :-D

a kolega scorpions kiedy rusza z budową tego cacka z dziurką :?: :lol: :lol:
pozdrawiam

misiek44344

#100 Post autor: misiek44344 » 2009-06-20, 18:47

Model wychodzi wyśmienicie.

:arrow:Ale ja trochę w innej sprawie co myślisz żebym skleił jelcza ale troche w innych planach tzn.znalazłem na stronie wydawnictwa "Orlik" http://www.orlik-models.pl/ darmowe modele kartonowe a wśród nich model Jelcz M11 i zamierzę go skleić wiem że trochę się rożni od twojego ponieważ jest łatwiej zaprojektowany ale na początek mi to wystarczy

Awatar użytkownika
belfast

#101 Post autor: belfast » 2009-06-20, 19:38

misiek44344 pisze:Model wychodzi wyśmienicie.

:arrow:Ale ja trochę w innej sprawie co myślisz żebym skleił jelcza ale troche w innych planach tzn.znalazłem na stronie wydawnictwa "Orlik" http://www.orlik-models.pl/ darmowe modele kartonowe a wśród nich model Jelcz M11 i zamierzę go skleić wiem że trochę się rożni od twojego ponieważ jest łatwiej zaprojektowany ale na początek mi to wystarczy
Misiek, to jaki model wybierzesz to zależy od Ciebie ;-) mam tego jelcza o którym mówisz w komputerze i nie wydaje się trudny ale co do jego sklejalności to nie mogę Ci nic powiedzieć :-? ale na pewno jest to nowa kopalnia doświadczenia :mrgreen: ja mam jeszcze parę darmowych modeli które kiedyś poznajdowałem na necie np. Evo 7, ładowarkę kołową, modele Airbusow, wagon platformę w 1:25(choć te dwa ostatnie łatwe to aż bardzo nie są :-D ) jeżeli chciałbyś któryś to napisz na PW.
pozdrawiam

P.S. to już 100 wpis :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
scorpions

#102 Post autor: scorpions » 2009-06-20, 20:57

Witam!
To żeś sobie studia wybrał.
Z budową myślę powinienem jutro wystartować aczkolwiek nic nie gwarantuję.
Sadzę że szybko Cię dogonię bo edukacje zakończyłem parę lat temu no i mam zestaw elementów laserowo wycięty więc mniej naklejania , no ale zobaczymy.
pzdr.

Awatar użytkownika
belfast

#103 Post autor: belfast » 2009-06-20, 21:06

scorpions pisze:Witam!
To żeś sobie studia wybrał.
Z budową myślę powinienem jutro wystartować aczkolwiek nic nie gwarantuję.
Sadzę że szybko Cię dogonię bo edukacje zakończyłem parę lat temu no i mam zestaw elementów laserowo wycięty więc mniej naklejania , no ale zobaczymy.
pzdr.
na dobrą sprawę to ja jutro też ten semestr kończę :mrgreen: później jeszcze tylko kampania wrześniowa :mrgreen: :mrgreen:
wycięte laserem, czyli idziesz na łatwiznę :lol: :lol: :lol: żartuje :lol: :lol: zdecydowanie to przyspiesza budowę, też nad tym myślałem ale jakoś w końcu nie zaopatrzyłem się :lol: życzę powodzenia przy budowie 8-)

misiek44344

#104 Post autor: misiek44344 » 2009-06-21, 09:17

OK.Ja też mam w necie trochę modeli więc jak będę potrzebował to napisze.Narazie muszę skończyć modele które mam wydrukowane więc nie mogę za dużo sobie narzucać

Awatar użytkownika
belfast

#105 Post autor: belfast » 2009-06-21, 14:46

POMOCY :!: potrzebuję skanu części nr 31 i 32 podczas malowania nie zauważyłem kiedy i mi czarna farba pobrudziła te dwa elementy, jakby ktoś miał i mógł mi przesłać na maila byłbym bardzo wdzięczny :mrgreen: dziękuje z góry :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”