[R] Me-163 Komet + Scheuch-Schlepper + laweta - Orlik MK
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
OSTOJA, jakby to powiedzieć - monitor mam ustawiony na średnio a po Twej obróbce fotka "wali po oczach"...
tad, tamte fotki były robione przy kiepskim oświetleniu. Na pewno dodatkowe, rozproszone oświetlenie rozwiąże problem. Z RAW'ami się jeszcze nie bawiłem, muszę kiedyś spróbować. Co do Twoich fotek: widzę że masz ten sam problem co ja: tło nie jest czarne tylko szare. Aby uzyskać czarne tło dawałem w programie gammę na -. Na pewno trzeba dać -EV przy nastawianiu ekspozycji - ile? To już trzeba doświadczalnie... Ja, na tych zdjęciach powyżej, miałem -1EV.
tad, tamte fotki były robione przy kiepskim oświetleniu. Na pewno dodatkowe, rozproszone oświetlenie rozwiąże problem. Z RAW'ami się jeszcze nie bawiłem, muszę kiedyś spróbować. Co do Twoich fotek: widzę że masz ten sam problem co ja: tło nie jest czarne tylko szare. Aby uzyskać czarne tło dawałem w programie gammę na -. Na pewno trzeba dać -EV przy nastawianiu ekspozycji - ile? To już trzeba doświadczalnie... Ja, na tych zdjęciach powyżej, miałem -1EV.
Kroolo - chodzi Ci prawdopodobnie o zdjęcie w technice niskiej tonacji - ciemne na ciemnym, żeby obiekt ładnie się wyłaniał z czarnego otoczenia. Ale to się robi inaczej - obiekt nie może być oświetlony od przodu, bo wtedy rozjaśnia się tło (jak u mnie - to było celowe, na potrzeby allegro). Światło musi padać od tyłu obiektu lub od dołu ale tak, żeby mu naświetlało głównie kontury. Jasne, że trzeba robić trochę ciemniej i bardziej kontrastowo, ale to nie jest kwestia samego poziomu jasności (ekspozycji). Obniżenie tego poziomu możesz dokładnie tak samo zmienić obniżając czułość w aparacie, ale to tylko symulacja - efekt trzeba zrobić ustawieniem świateł.
Jeszcze trochę inaczej jest z portretami osób (tu się czasem rozjaśnia samą twarz).
Z tym, że przydatność tej techniki do zdjęcia modelarskiego nie jest zbyt wielka - może w końcowej galerii. Po prostu trudno tak pokazać wszystkie detale.
W każdym razie fajnie, że dostrzegasz niuanse i zaczynasz szukać czegoś nowego. Napisz jakiego aparatu używasz. Z rawami warto się pomału zapoznawać - możliwości są dużo większe.
TAD
Jeszcze trochę inaczej jest z portretami osób (tu się czasem rozjaśnia samą twarz).
Z tym, że przydatność tej techniki do zdjęcia modelarskiego nie jest zbyt wielka - może w końcowej galerii. Po prostu trudno tak pokazać wszystkie detale.
W każdym razie fajnie, że dostrzegasz niuanse i zaczynasz szukać czegoś nowego. Napisz jakiego aparatu używasz. Z rawami warto się pomału zapoznawać - możliwości są dużo większe.
TAD
No i to byłoby na tyle jeśli chodzi o Kometa... oto i on - Komet z wyd. Orlik MK. Sklejał się bardzo przyjemnie, "trochę" długo, no ale z czasem różnie bywa.... Projekt wg mnie znakomity - przemyślany i dopasowany, jedyne na co trochę można ponarzekać to nieco gruby karton, który czasem przeszkadzał w formowaniu, najgorzej (co widać...) było u mnie ze skrzydłami. No cóż, chyba pozostało zwyczajowo zamieścić kilka fotek:

PS: w budowie jest ciągniczek lotniskowy wraz podnośnikiem-przyczepko-lawetą

PS: w budowie jest ciągniczek lotniskowy wraz podnośnikiem-przyczepko-lawetą

A no to właśnie ten mój zwyczajOSTOJA pisze:Ładne mi kilka![]()
![]()

Teraz przyszedł czas na budowę ciągnika do Kometa - ciągnik lotniskowy Scheuch-Schlepper... No to tak:
Wyciąłem otwory i wstawiłem siateczkę z torebki po liptonie:

Ponacinałem i odgiąłem żaluzje:

Dalej poskładałem jak instrukcja nakazuje:

Widoczna różnica barw wynika z tego że podłoga została dodrukowana - oryginał przepadł bez wieści