[Warsztat]Ford Tfc (Modelik 1:25)

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
scorpions

#31 Post autor: scorpions » 2009-10-08, 18:33

Nooo , całkiem nieźle , mi się podoba. Co do walorki , jeżeli czujesz że dasz radę , próbuj.
pzdr.

Awatar użytkownika
belfast

#32 Post autor: belfast » 2009-10-08, 20:35

ja także uważam że jeżeli się czujesz na siłach to rób, ale uważaj bo jak Ci to źle pójdzie to zepsujesz ten dobry efekt który już uzyskałeś :mrgreen: życzę dalszych sukcesów :mrgreen:
pozdrawiam

Awatar użytkownika
noutilus
Kontakt:

#33 Post autor: noutilus » 2009-10-09, 08:41

No narazie zminiłem zdanie co do waloryzacji modelu bo w aptece musiał bym kupić igłę ciut mniejszą żeby mieć czym wybijać krążki.Więc jak ukończe model to zobacze czy go waloryzować.

Awatar użytkownika
noutilus
Kontakt:

#34 Post autor: noutilus » 2009-10-10, 13:55

Relacja :
Mała aktualizacja z budowy podwozia (resory).

W budowie :
Podłużnice.I atrapa silnika i skrzyni biegów.

Fotka (makro) :
Obrazek

Rozmowy :
-

Edit: 10.11.09:

Relacja :
Trochę dobyło do podwozia.Powiem wam tyle że poprzecznice były bardzo trudne do wykonania i wyszło jak wyszło.Na zdjęciach widać poprzecznice założone na surowo.Powiem jedno że wszystko cacy oprócz resorów z którymi trochę przegrałem ale i tak się cieszę bo nie będą one widoczne po złożeniu.

W budowie :
-

Kilka fotek (makro):
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Rozmowy :
Podwozie okazało się trudniejsze od nadwozia cóż można poradzić ale się nie poddam czekam jak wszystko wyschnie i biorę się za następne części podowzia.

Edit: 10.12.09:

Relacja :
No to pierwszy resor z przodu sklejony,lecz jeszcze bez retuszu.Oprócz resorów zająłem się silnikiem i skrzynią biegów.

W budowie :
Mosty które zostaną montowane na resory i na które zostaną zmontowane koła.

Kilka fotek (makro):
Obrazek Obrazek

Rozmowy :
Póki co to relacja nie dużo rusza ale zawsze coś.

Edit: 10.13.09:

Relacja :
Czas na kolejne postępy.Ostatnio pisałem o zamontowanym resorze przednim i silniku oraz skrzyni biegów.No to dziś zrobiłem tylny resor wklejony do podwozia a potem szkielet z podwoziem wkleiłem do nadwozia.I co ? Pod szlifowałem spasowałem i się udało wręgi się nie odbiły więc obeszło się bez większego wypełniania szkieletu.Czyli podwozie z nadwoziem przyklejone.No i zabrałem się za most przedni który podkleiłem wczorajszego dnia a dziś wyciąłem i za retuszowałem krawędzie,jutro zabiorę się za jego klejenie.Jeśli chodzi o resor tylni to tak jak z przednim tylko oprócz retuszu i wycinania podklejonych części udało mi się go skleić (uzyskany efekt tylnego resora zobaczycie na zdjęciach) jednak nie obeszło się bez porażki za pierwszym podejściem poniosłem większą niepowodzenie lecz za drugim razem (po odklejaniu części ze sobą sklejonych) się udało.

W budowie :
Jak na to wskazuje to w dalszej kolejności będę kleił mosty a po mostach dalsze etapy podwozia.

Kilka fotek (makro):
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Rozmowy :
Teraz chciał bym się zwrócić w zupełności do scorpions'a ,który napisał któregoś chyba pięknego dna żebym pisał post pod postem by temat się podniósł i stał się popularny (chyba o to mu chodziło).Nie nie chodzi o to,w zupełności temat nie musi być popularny ale w każdym moim temacie jakie zakładam zależy mi na jego czystości więc nie wypada pisać nowych wątków lecz je edytować.Chyba że "edycja" się skończy (limit) to wtedy należy napisać nowy wątek.Wyjątek to galeria końcowa.
Już wybrałem nowe modele które będę sklejał w dalszej kolejności a są nimi Ba-64 i PzKpfw IV Ausf.G.Obydwa modele są z wydawnictwa Modelik.
Do forda brakuje mi tylko jeszcze jakiś tydzień,chyba że 4 kółka okażą się nieco trudniejsze.
Ostatnio zmieniony 2009-10-13, 21:16 przez noutilus, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
scorpions

#35 Post autor: scorpions » 2009-10-13, 21:06

Misiek , naprawdę proponuję wstawiać postępy w nowych postach , wyniesie to relacje na górę strony i więcej ludzi będzie wiedziało o postępach , a tak to to można powiedzieć - zaginiony w akcji :mrgreen: . Ja znowu zajrzałem zupełnie przez przypadek. A co do Forda - tak trzymaj , a będzie na co popatrzeć :-D

Awatar użytkownika
noutilus
Kontakt:

#36 Post autor: noutilus » 2009-10-13, 21:22

Dzięki za miłe słowa.Mam nadzieję że wytrwam z fordem do końca bo już czasami dostawałem porządnej nerwicy.
A jeśli chodzi o pisanie post pod postem to się z tobą nie zgodzę wolę mieć czysto niż popularnie.Ale tak poza tym to ty podniosłeś temat na górę strony tak więc problem z głowy na jakiś czas.
A i jeszcze jedno zauważyłem że twój wpis jest o 22:06 a ja o 22:16 dałem edycję postu i tu następna dawka wrażeń.

Awatar użytkownika
scorpions

#37 Post autor: scorpions » 2009-10-13, 22:10

Powiem tak :
Podniosłem temat siłą rzeczy , sądzę , że zakończenie pewnego etapu relacji w jednym poście i rozpoczęcie następnego w nastepnym nie powoduje jakiegoś bałaganu , a przynajmniej wiadomo , że cos działasz , o edycji tej najnowszej dowiedziałem sie teraz po twoim wpisie , w końcu twoje relacja spadnie gdzieś na druga stronę i ludzie o niej zapomną i nie chodzi mi o popularność tylko o to , żeby każdy widział , że coś działasz , jak zapewne sam zauważyłeś po lewej stronie tematu zawsze sie pojawia ikona informująca o nowych wpisach , a po edycji nie , w związku z czym nikt nie zagląda bo po co skoro nic się nie dzieje , no ale to Twoja relacja i zrobisz jak uważasz za stosowne , ja jednak będę obstawał przy swoim , że następny etap powinien być w nowym poście. Działaj dalej , bo wychodzi całkiem nieźle.
pzdr

Awatar użytkownika
noutilus
Kontakt:

#38 Post autor: noutilus » 2009-10-17, 11:43

Relacja :
Witam.Kolejny etap budowy,tym razem zająłem się budową mostów i je skończyłem.Mosty zostały wklejone do podwozia, z tylnym miałem trochę problemów i wyszedł jak wyszedł.Wklejony został także wał napędowy.

W budowie :
Elementy druciane podwozia.

Kilka fotek (makro) :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Rozmowy :
-

Awatar użytkownika
noutilus
Kontakt:

#39 Post autor: noutilus » 2009-10-20, 14:37

Relacja :
Siemka.No to czas na podsumowanie podwozia, które zostało ukończone.Wszystkie druciane elementy zostały wklejone.Rura wydechowa także na swoim miejscu.Przemalowałem jednak zwrotnice z przodu na kolor szary (czarny mi się ni podobał) taki jak kolor podwozia.

W budowie :
Przyszedł czas na koła.

Kilka fotek (makro):
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Rozmowy :
No dobra scorpions rezygnuję z edycji postów.
Obym wytrwał przy kołach,oj będzie ciężko.

Awatar użytkownika
scorpions

#40 Post autor: scorpions » 2009-10-20, 15:33

Elegancko :-D

Awatar użytkownika
noutilus
Kontakt:

#41 Post autor: noutilus » 2009-10-25, 11:56

Relacja :
Z powodu mało wolnego czasu nie zrobiłem dużo ale pragnę wam pokazać co ruszyło przy kołach.Otóż skleiłem już prawie ramę i opony.
Muszę z przykrym żalem powiedzieć że jedno koło (nie ma go na zdjęciach) spaliłem to znaczy nie udało mi się, próbowałem je ratować ale pech chciał że nie wyszło najlepiej.Pozostałe 3 koła natomiast mnie zadziwiły.

W budowie :
W dalszej kolejności męka z kołami.

Obrazek Obrazek

Rozmowy :
-

Awatar użytkownika
Zuru

#42 Post autor: Zuru » 2009-10-25, 12:01

noutilus, proponował bym ci uplastycznić za pomocą BCG i wykałaczki tą część co musisz zagiąć na środku. Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszej produkcji.

Awatar użytkownika
noutilus
Kontakt:

#43 Post autor: noutilus » 2009-10-25, 12:09

Całe koła skleiłem BCG i zawsze go używam do uplastyczniania,szczególnie kół.
Póki co wstawiam jeszcze jedną fotkę koła którego mi się nie udało skleić (koło tylne,straszna lipa )
Obrazek

Awatar użytkownika
noutilus
Kontakt:

#44 Post autor: noutilus » 2009-10-25, 19:57

Relacja :
No i powstało kolejne koło już całe.Mam 2 koła zrobione, jedno w połowie sklejone i następne w przygotowaniu.Do jutra powinienem skończyć.

W budowie :
Po kołach zabieram się za szprychy.

Obrazek Obrazek

Rozmowy :
-

Awatar użytkownika
noutilus
Kontakt:

#45 Post autor: noutilus » 2009-10-26, 15:30

Relacja :
Powstały wszystkie cztery koła.

W budowie :