Borewicz comes back...[R] niby Fiat 125p

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
scorpions

#31 Post autor: scorpions » 2009-09-12, 23:20

Heloł !!

Pokusiłem sie o wykonanie zderzaka ( na razie przedniego) :

Obrazek

Oczywiście jest on w całości mojego autorstwa , gdyż ten z wycinanki zaprojektowany był tak iż obrys autor kazał nakleić na tekture i wyciąć , ot cała filozofia , a o tym że i tak nie pasował na swoje miejsce to już nie wspomnę. Ja zrobiłem go tak :
Po wymierzeniu jaki ma być długi itd. , rozrysowaniu odpowiednich kształtów na tekturze 0.5 mm. , wyciąłem i nakleiłem na tekturę 1mm. ,po czym wycietą całość , w sumie 1,5mm. zalałem całkowicie CA i szlifowałem do odpowiednich krągłości , może na zdjęciach tego nie widać , ale nie jest on kwadratowy tylko taki pozaokrąglany no i na końcu pomalowałem ( Niewiem czy kogoś ten sposób zainteresuje , ale niech będzie - może sie przyda :mrgreen: )
Efekt finalny:

Obrazek Obrazek

Dla mnie - bomba :mrgreen: :mrgreen:

Oczywiście na pewno każdy z was zauważy "kupę" niedokładności przy tym przodzie , ale żeby wszystko było picuś - glancuś musiałbym model pomalować , a tego nie chcę robić , zresztą wydaje mi się , że porównując moje wykonanie do wykonania przez autora , duży + dla mnie ( Patrząc pod katem podobieństwa do oryginału , może powinienem spisać i narysować moje poprawki i iść z tym do ANSWERA :mrgreen: :mrgreen: ).
Tera zabieram sie za tył , oczywiście z poprawkami :mrgreen:
papa.

Awatar użytkownika
Ceva

#32 Post autor: Ceva » 2009-09-13, 09:37

Oj, coś cienki ten zderzak :-| . Rzuć okiem na plan i zdjęcia oryginału, a zobaczysz że jest za niski ( tak na oko z milimetr ) i brak mu na przedniej krawędzi gumowej listwy odbojowej.

Awatar użytkownika
scorpions

#33 Post autor: scorpions » 2009-09-13, 10:30

No faktycznie , troche za cienki , ale robiłem go już stosunkowo późno i wydawała mi się , że jest dobrze , namordowałem sie przy nim jak głupi z tym szlifowaniem więc zostawię go już jak jest bo szkoda mojej pracy nad nim , a gumowa listwa przyjdzie później , bo na razie to się obraca tym czymś w te i we wefte i nie chciałbym czegoś uszkodzić , tak więc takie elementy jak listwy . nadproża i itp. będę przyklejał na końcu.
pzdr.

Awatar użytkownika
scorpions

#34 Post autor: scorpions » 2009-09-13, 15:16

Bondżorno !!

Zabrałem sie za tył; wpasowałem "ściankę" , zrobiłem własne światła ( w opracowaniu są dwa lewe :shock: ) , niestety z papieru , gdyz zabrakło mi już materiałów dodatkowych ( chyba nie są złe) i poskładałem wszystko do kupy:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dorobiłem też "gumową" listwę na przednim zderzaku:

Obrazek

I zacząłem robić maskę , staram się ją odwzorować z oryginału , czyli z charakterestycznymi krzywiznami na przodzie , pomijam już fakt że w wycinance była całkiem płaska i za duża , oprócz tego na masce jest widoczny "dzióbek" , ale chyba w "modelu" nie bedzie go widać:

Obrazek Obrazek

Ceva powoli nam ten bicz z tego gówna wychodzi :mrgreen: :mrgreen:
pzdr.

Awatar użytkownika
scorpions

#35 Post autor: scorpions » 2009-09-13, 20:46

Siemanos !

Pomijając fakt , że Polacy zostali mistrzami Europy w siatkówce , ja stworzyłem do mego Fiaciora maskę:

Obrazek Obrazek

Jak widać zrobiłem charakterystyczne przetłoczenia , niestety wyszły mi one trochę za duże , spowodowane to jest tym ,iz pod trochę za dużym katem przyklejone są kierunkowskazy , a pozatym żeby odwzorować to wszystko prawidłowo musiałbym mieć maskę Fiata pod ręką. W tym miejscu chciałbym szczególnie podziekować Cevie za szkice , które były bardzo pomocne , jak już mówiłem pomijając estetykę wykonania , chyba przyznacie , że teraz bardziej wygląda jak Fiat , na dobra sprawę powinienem kupić sobie tą wycinankę i skleić w typowym standardzie dla porównania model Aviatora i mój.
I jeszcze jedna uwaga , tylny bagażnik również powinien mieć takie krzywizny , co zamierzałem zrobić , ale niestety wręgi szkieletu stoją za wysoko i nic już z tym nie zrobię , więc zostanie taki płaski , a szkoda no ale trudno.
Na razie tyle.
pzdr.

Awatar użytkownika
scorpions

#36 Post autor: scorpions » 2009-09-14, 12:02

Cześć !!

Chciałbym podzielić się taką ciekawostką , z samego rana zawitał do mnie mój znajomy , ten który podarował mi ten "model" , aby zobaczyć co poczyniłem w zakresie przeróbek , i jak zobaczył to aż mu oczy wyszły na wierzch :shock:
Ja oczywiście nie uważam tego "modelu" za 8 cud świata , ale zgadzam się z nim w kwestii przeróbek , iż faktycznie , teraz bardziej przypomina Fiata. Cały czas przypominam ,pomijam tu estetykę wykonania , gdyż chcę , aby moje poprawki było widać , a pozatym jak wspominałem , aby całość godnie wyglądała trzeba by projektować model od nowa. Zastanawiam się czy po zkończeniu nie wysłać tego "modelu" do ANSWERA , aby im pokazać jak w przybliżeniu wygląda Fiat 125 , chociaż chyba wiedzą , może nie widzieli tego co zaprojektował autor :mrgreen: ). Jedyne na co , mój znajomy zwrócił uwagę to maska , stwierdził , że faktycznie przypomina Fiata , ale bardziej wygląda jak maska u Cadilaca :mrgreen: , więc postanowiłem to trochę poprawić , efekt poniżej:

Obrazek Obrazek

I co Wy na to :?: :?:

A tak nawiasem mówiąc , prosiłbym o więcej wpisów i komentów na temat tego co robię przy tym "modelu" , pomijając wypowiedzi Cevy , który jest niejako już guru modelarstwa , chciałbym aby inni też się wypowiedzieli co o tym myślą , każdy komentarz , pomysł itp. bardzo mile widziane.
pzdr

Awatar użytkownika
belfast

#37 Post autor: belfast » 2009-09-14, 14:08

Witam :mrgreen:
z tymi przeróbkami rzeczywiście wyglądem przypomina trochę bardziej fiata :mrgreen:
muszę Ci powiedzieć że podziwiam Cię za wytrwałość, mnie ta syrena złamała i poszła w kąt czekając na nowy zapał..
życzę dalszych sukcesów :mrgreen:

Awatar użytkownika
scorpions

#38 Post autor: scorpions » 2009-09-14, 15:15

No jakbym robił Syrenę , to może też by poszła w kąt , ale Fiat to jest Fiat i na półce musi stać :mrgreen:

Awatar użytkownika
belfast

#39 Post autor: belfast » 2009-09-14, 16:31

ja też mam plan żeby syrena na półce stała :mrgreen: ale to tak jak u nas w kraju.. plan długoterminowy i ciężki w realizacji :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Kroolo

#40 Post autor: Kroolo » 2009-09-14, 21:56

No cóż - podziwiam pracę i muszę przyznać że faktycznie to jest fiatobodobny model! Tak trzymać!

P.S. - mnie by się nie chciało :oops: Tym bardziej respect ;-)

Awatar użytkownika
scorpions

#41 Post autor: scorpions » 2009-09-14, 22:15

Dzięki , dzięki.
Szczerze mówiąc mnie teź by się nie chciało :mrgreen: , ale sądzę że nieprędko doczekamy się porządnego modelu Fiata , a zawsze chciałem takowy mieć na półce więc dlatego go przerabiam. Ma być fiat ,a nie "Fiat". Swoją drogą to zawsze chciałem mieć wersje cywilną...może kiedyś się doczekam :mrgreen:
pzdr.

Awatar użytkownika
scorpions

#42 Post autor: scorpions » 2009-09-16, 10:43

Heloł !!

Dawno nic nie pokazywałem , więc pora to naprawić :mrgreen:
Dorobiłem tylny zderzak (listwa później) i bagażnik , niestety źle zaprojektowany bagażnik i za wysokie wręgi szkieletu uniemożliwiły mi poprawne odwzorowanie krzywizn , więc zribiłem taki płaski , widać tez niestety łatki które musiałem podoklejać , no ale trudno:

Obrazek Obrazek

I zabrałem się za budowę "góry" :

Obrazek Obrazek

I przyłożone na sucho:

Obrazek

Cały dach został pomalowany , żeby ukryć ślady rozcięć zaproponowane przez autora , chociaż ja i tak zrobiłem to inaczej , unikając tysiąca rozcięć , naciąłem dach tylko na rogach , skleiłem i nakleiłem na tekturkę w celu usztywnienia , teraz zabieram się za szyby , a później koła.

I tak na zakończenie , jako że poustawiałem swoje modele pojazdów jeżdżących w jedno miejsce , to się pochwalę swoją kolekcją

Obrazek Obrazek Obrazek

papa.

Awatar użytkownika
belfast

#43 Post autor: belfast » 2009-09-16, 19:27

Ładna kolekcja :mrgreen: gratuluje :mrgreen:

Awatar użytkownika
scorpions

#44 Post autor: scorpions » 2009-09-16, 19:55

THX :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
OSTOJA