No to niestety lecimy dalej z relacją.
Przyszedł w końcu czas na podwozie. Z głównym poszło dość szybko bo już maiłem gotowe prawie wszystkie elementy pozostało jeszcze zrobić koła, widełki goleni i zastrzały ( znowu

). Nad tematem kół i widełek zatrzymam się na dłużej. Elementy te wykonane dokładnie według sugestii autora nie chcą ze sobą współpracować.
Co to jest marne 1,5 mm w "idealnie" spasowanym modelu...
Z kółkiem ogonowym była już nieco większa zagadka. Bo autor nawet nie zaznaczył czy koło należy pogrubić i jak zwinąć goleń .

Zdecydowałem się na podklejenie tylko dwóch elementów kółka na tekturę 1 mm.
Po sklejeniu owiewki opracowanej trochę na odp... ( bez uwzględnienia grubości kartonu ) z pominięciem zbędnego moim zdaniem poszycia wnętrza, przymierzyłem na sucho wszystkie elementy podwozia ogonowego.

Kółko jeszcze nie jest schowane w owiewce jak być powinno lecz w takiej konfiguracji jest to niemożliwe.
Teraz kilka fotek podwozia głównego i przechodzę do dalszych elementów modelu.

Miejsce przyklejenia bocznych zastrzałów było oczywiście tajemnicą, która udało się rozwikłać patrząc na zdjęcia oryginałów.
Silnik.
Tutaj też autor zaserwował małe "zgaduj-zgadula". Czy te krążki przy oklejkach karteru to wręgi?

Ja je podkleiłem tekturą i wykorzystałem jako wręgi. Żeby wpasować je do wnętrza walca trzeba było zmniejszyć ich obwód. Reszta elementów silnika ( cylindry i głowice ) też jest opracowana nieco dziwnie bo wszystkie krążki "zamykające" cylindry nie wchodzą wewnątrz rurek tylko są przyklejane na zewnątrz i wymagają retuszu. Podobnie jest z "szkieletem" głowic do którego ( a nie na niego ) są przyklejane elementy składowe głowicy.
Na razie mam przyklejone tylne cylindry, ale przednie tylko czekają na montaż.

O tyle tego było...

W następnym odcinku ciąg dalszy silnika i ciekawostek z nim związanych.
CDN...