Fiat CR. 42 Answer ( prawie jak Haliński...)

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ceva

#31 Post autor: Ceva » 2009-01-03, 18:52

OSTOJA pisze:A może zukosowac karton w oprofilowaniach od wewnątrz.
Myślałem o tym, ale to trzeba by zrobić na dość dużej powierzchni oklejki co przy jej niewielkich rozmiarach może być przyczyną jaj masakry :-? .

Awatar użytkownika
OSTOJA

#32 Post autor: OSTOJA » 2009-01-03, 19:04

Jasne, jakby to był taki gruby karton jak RWD-4 co mam go w "imadle" to by się rozwarstwił i byłoby po krzyku. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Ceva

#33 Post autor: Ceva » 2009-01-03, 20:19

Jest nadzieja :-P :-D :-D :-D .
Obrazek
zastrzały na sucho pasują super, tylko te oprofilowania :evil: ...

CDN...

Awatar użytkownika
Ceva

#34 Post autor: Ceva » 2009-01-05, 22:20

Ufff. :-| . Tyle mogę powiedzieć tytułem komentarza do montażu górnego płata i zastrzałów. Z zastrzałów zostało jeszcze tyle materiału :->
Obrazek
A jak obecnie wygląda Fiat? Muszę nanieść jeszcze trochę poprawek do swojej pracy i zapewne jutro coś pokażę 8-) .

CDN...

Awatar użytkownika
OSTOJA

#35 Post autor: OSTOJA » 2009-01-05, 22:36

Ceva pisze:Z zastrzałów zostało jeszcze tyle
To chyba zastosowałeś szatkownicę? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Ceva

#36 Post autor: Ceva » 2009-01-10, 11:32

Witam po dłuższej przerwie spowodowanej chorobą :-| . Niestety jeszcze nie mogę zmusić mojego organizmu do normalnego funkcjonowania :evil: . Dlatego dzisiaj pokaże głównie zaległe postępy, bo dzisiaj nie byłem jeszcze w stanie zrobić niczego poza wklejeniem steru kierunku :-( .
Oto i fotki. Niestety oświetlenie mojego pseudostanowiska fotograficznego nie jest przystosowane do dwupłatowców :-( i dlatego nie będzie widać niedokładności powstałych w trakcie montażu zastrzałów.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Z zastrzałami jak zresztą wspominałem była niezła zagrycha. Dwie zewnętrzne pary były przygotowywane w sposób pokazany na zdjęciu.
Obrazek Obrazek
Tzn. po złapaniu właściwej długości zastrzału w trakcie przymierzania oprofilowania, obcinałem końcówki które teoretycznie powinny wejść w oprofilowanie i na ich miejsce przyklejałem na styk oprofilowania. Niestety po jednym zastrzale na stronę ( przedni zewnętrzny )nie udało mi się trafić we właściwy wymiar i musiałem korygować ( przedłużać ) już po zamontowaniu. Poza tym górne oprofilowania drugiej ( od zewnątrz ) pary zastrzałów pasowały po zamianie stronami lewa na prawą i odwrotnie.
Zastrzały centropłata wklejałem w nieco inny sposób. Najpierw przykleiłem we właściwe miejsca oprofilowania dopasowując ( jak było trzeba ) kąt ich położenia do kąta przyszłego zastrzału. Potem wklejałem między nie docięte do właściwej długości zastrzały.
Efekt jaki w ten sposób uzyskałem jest tylko zadowalający, bo po pierwsze górny płat jest za bardzo ( ok. 2 mm ) cofnięty do tyłu ( porównując do rysunku w wycinance ), po drugie nie wszystkie oprofilowania równo przylegają do powierzchni na których są przyklejone, po trzecie wszystko jest popaprane superglutem :evil: , po czwarte jeszcze nie poretuszowane :evil: :evil: :evil: ( zapomniałem przed montażem ).
Mimo wszystko wydaje mi się że najgorsze ( chyba ) mam już za sobą tak że czekam na pełny powrót do rzeczywistości i będę działał dalej nad tym modelem najdoskonalszego dwupłata II wś 8-) .

CDN...

Awatar użytkownika
OSTOJA

#37 Post autor: OSTOJA » 2009-01-10, 11:58

Ceva, :shock: Ja żadnych nieprawidłowości nie widzę. Chyba, że Ty masz pod ręką lupę lub patrzysz "pod światło", wtedy coś widzisz. :roll:

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#38 Post autor: tad » 2009-01-10, 15:37

Pierwszorzędna robota - dużo lepiej go robisz niż mnie wyszedł. Na pociechę mam zamiar skleić go kiedyś znowu i podnieść poziom.
Powodzenia w pracy!
TAD

Awatar użytkownika
el_paw

#39 Post autor: el_paw » 2009-01-10, 16:22

Świetna robota na co ty narzekasz ;-) Życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Jeśli to przeziębienie to polecam spirytus z miodem i cytryną - wypróbowany specyfik mojej babci 8-)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
OSTOJA

#40 Post autor: OSTOJA » 2009-01-10, 16:29

Rosjanie mówią - "dwie ili tri kapli wady na stakan spirta" - przechodzi jak ręką odjął - sprawdzone!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#41 Post autor: edipodium » 2009-01-10, 17:29

Ceva pisze:Niestety oświetlenie mojego pseudostanowiska fotograficznego nie jest przystosowane do dwupłatowców :-( i dlatego nie będzie widać niedokładności powstałych w trakcie montażu zastrzałów.
Ja bym to raczej za zaletę uznał :-P . A na serio to model wygląda super, nie wiem co Ci nie pasuję, mnie się podoba :-D .
I ja również szybkiego powrotu do zdrowia życzę ;-) .
Pozdro!

Awatar użytkownika
Ceva

#42 Post autor: Ceva » 2009-01-15, 12:02

No to niestety lecimy dalej z relacją.
Przyszedł w końcu czas na podwozie. Z głównym poszło dość szybko bo już maiłem gotowe prawie wszystkie elementy pozostało jeszcze zrobić koła, widełki goleni i zastrzały ( znowu :-? ). Nad tematem kół i widełek zatrzymam się na dłużej. Elementy te wykonane dokładnie według sugestii autora nie chcą ze sobą współpracować.
Obrazek Obrazek
Co to jest marne 1,5 mm w "idealnie" spasowanym modelu...
Z kółkiem ogonowym była już nieco większa zagadka. Bo autor nawet nie zaznaczył czy koło należy pogrubić i jak zwinąć goleń .
Obrazek
Zdecydowałem się na podklejenie tylko dwóch elementów kółka na tekturę 1 mm.
Po sklejeniu owiewki opracowanej trochę na odp... ( bez uwzględnienia grubości kartonu ) z pominięciem zbędnego moim zdaniem poszycia wnętrza, przymierzyłem na sucho wszystkie elementy podwozia ogonowego.
Obrazek
Kółko jeszcze nie jest schowane w owiewce jak być powinno lecz w takiej konfiguracji jest to niemożliwe.
Teraz kilka fotek podwozia głównego i przechodzę do dalszych elementów modelu.
Obrazek Obrazek Obrazek
Miejsce przyklejenia bocznych zastrzałów było oczywiście tajemnicą, która udało się rozwikłać patrząc na zdjęcia oryginałów.

Silnik.
Tutaj też autor zaserwował małe "zgaduj-zgadula". Czy te krążki przy oklejkach karteru to wręgi?
Obrazek
Ja je podkleiłem tekturą i wykorzystałem jako wręgi. Żeby wpasować je do wnętrza walca trzeba było zmniejszyć ich obwód. Reszta elementów silnika ( cylindry i głowice ) też jest opracowana nieco dziwnie bo wszystkie krążki "zamykające" cylindry nie wchodzą wewnątrz rurek tylko są przyklejane na zewnątrz i wymagają retuszu. Podobnie jest z "szkieletem" głowic do którego ( a nie na niego ) są przyklejane elementy składowe głowicy.
Na razie mam przyklejone tylne cylindry, ale przednie tylko czekają na montaż.
Obrazek
O tyle tego było...
Obrazek
W następnym odcinku ciąg dalszy silnika i ciekawostek z nim związanych.

CDN...

Awatar użytkownika
OSTOJA

#43 Post autor: OSTOJA » 2009-01-15, 13:03

Bardzo ciekawie ten modelik wygląda a silnik - marzenie. :shock: Powoli zbliżasz się do końca. Ja się biedzę z przednią szybą. :roll: Powodzenia.

Awatar użytkownika
Kroolo

#44 Post autor: Kroolo » 2009-01-15, 16:28

Ceva, czym wycinasz takie kółeczka jak do silnika? "Na dzięcioła", czy masz jakiś wybijaczek do tego celu?

Awatar użytkownika
Ceva

#45 Post autor: Ceva » 2009-01-16, 19:04

Kroolo pisze:czym wycinasz takie kółeczka jak do silnika? "Na dzięcioła", czy masz jakiś wybijaczek do tego celu?
Dzięcioł klasyczny musi mi wystarczyć bo rzadko kiedy mogę dopasować wybijak do średnicy kółka.

Czas pokazać kolejny kroczek ku końcowi relacji. Dalej paprzę się z silnikiem. Przybyły przednie cylindry, część popychaczy i prawie cały kolektor wydechowy. Teraz czas na malowanie.
Z ciekawostek to trafiły się dwie. Jedna ważniejsza druga mniej.
Obrazek
Popychacze ( szablonów oczywiście brak ) tylnej gwiazdy kolidują z rurami wydechowymi. Na zdjęciu popychacz jest przesunięty żeby można było wkleić rurę wydechową. Chyba sobie jednak daruję popychacze od tyłu silnika.
Druga sprawa to połączenia siatek głowic. Czy muszą być z przodu?
Obrazek
I na koniec zdjęcia obecnego etapu budowy silnika.
Obrazek Obrazek
Kolektor wydechowy zrobiłem z izolacji przewodu elektrycznego o odpowiedniej średnicy. Dłuższe rury wydechowe musiałem nieco przycinać. Do zrobienia zostały jeszcze dwa wyloty spalin i malowanie wydechu. Teraz malowanko popychaczy i biorę się za osłonę silnika ( oby tylko pasowała na cylindry silnika ).
Kurcze, im bliżej końca tym mniej chęci do roboty :-| .

CDN...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”