[R] Wojna na Pacyfiku - YOKOSUKA D4Y4 Suisei

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Sprudin

#31 Post autor: Sprudin » 2008-01-14, 00:14

Ceva pisze:Przyznam szczerze że lepiej wygląda w 3D niż na płasko.

Oj zdecydowanie tak :-D el_paw moje gratulacje :-) Kolejny efektowny model wyszedł spod Twojej ręki.

Mam tylko jedno pytanie, nie zastanawiałeś się nad potraktowaniem go jakimś matem? Nie świeciłby sie wtedy jak to widać na zdjęciach. No, chyba że o to Ci chodziło :-)
Raz jeszcze gratuluję!!

Kangur

#32 Post autor: Kangur » 2008-01-16, 11:13

Witam

Nazywam sie Andrzej Inwald, od 40 lat mieszkam w Australji i jestem autorem tego modelu.
Jestem bardzo wdzieczny za relacje, bo w Australji kartonowe modelarstwo jest prawie nie znane i jedyny kontakt z modelarzami mam w "forum" jak to.
Kilka komentarzy:

Drukowanie
Ja drukoje na "bubble-jet" (plujce??). Jezeli druk wyglada troche nie "ostro", warto sprobowac innego kartonu. Karton z badzo glatka, blyszczaca powierzchnia czasami nie daje dobrych rezultatow. Nie trzeba impregnowac- druk nie wyciera sie i nie bladnie. Model drukowany na roznych kartonach bedzie mial troche inne kolory- wiec warto miec troche rezerwy kartonu. Model drukowany na "plujce" kleje klejem na bazie acetonowej.

Instrukcje
Probowalem dwa rodzaje- rysunki i zdjecia "edytowane" w Photoshop. Nie zrobilem "opisu" bo bardzo trudno mi sie pisze po Polsku. W nastepnym modelu zrobie zdjecia i rysunki.

Wneka tylnego podwozia
Nie jestem teraz pewny czy ten samolot mial chowane podwozie ale - w modelu nie zaprojektowalem tej wneki. To ( i kilka innych detali) bylo by duzo lepiej widac w instrukcjach w formie zdjec.

Jeszcze raz- jestem bardzo wdzieczny za relacje i wszystkie komentarze i odpowiem na wszystke pytania.

Andrzej

Awatar użytkownika
el_paw

#33 Post autor: el_paw » 2008-01-16, 17:11

Witam
Bardzo się cieszę, że mogłem sprawić komuś radość sklejając ten model. Poza wymienionymi wcześniej uwagami model ten sklejał się bardzo przyjemnie. W dodatku jest to jedyny kartonowy model tego bombowca dostępny w Polsce. Tylko raz wydano Yokosukę w innwj wersji w Małym Modelarzu, ale pańska bije ją na głowę.

Co do wnęki zasugerowałem się rysunkiem, ale mam zamiar jeszcze raz skleić w przyszłości ten model - wtedy to poprawię.

Chętnie zobaczyłbym więcej Pańskich modeli.

Pozdrawiam
Paweł

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”