Historia polskiej motoryzacji - Jelcz Berliet

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
belfast

#196 Post autor: belfast » 2009-08-12, 18:17

noutilus pisze:Fajnie wyszedł ci "pulpit kierownicy" ale narazie nie mogę nic więcej napisać ponieważ nie jest skończony.Natomiast kasowniki są fajnie wykonane.PA przód to narazie za dużo nie zrobiłeś ponieważ nie ma jeszcze świateł oraz ofoliowania jeśli się nie mylę.
dzięki za miłe słowo :mrgreen: co do przodu jest tylko zaczęty, to są raptem 3 części sklejone ze sobą :mrgreen: jutro zacznę powoli ten przód wykańczać i jutro może też jak czas pozwoli to dokończę pulpit kierowcy :mrgreen:

Awatar użytkownika
belfast

#197 Post autor: belfast » 2009-08-13, 14:09

Witam :mrgreen:
ten pościk jest tylko taką swoistą ciekawostką, otóż:
Obrazek
skoro autor wzorował się na tym modelu i sam pierwowzór pochodzi z 1972 roku to czemu ten autobus ma żółto-czerwone barwy :?: z tego co mi się wydaje to powinien mieć biało-czerwone :-? jeżeli się mylę to mnie proszę poprawcie :lol: malowanie w takich barwach pojawiło się w Warszawie dosyć nie dawno :-?

Awatar użytkownika
noutilus
Kontakt:

#198 Post autor: noutilus » 2009-08-13, 16:58

Otóż.Są różne wersje kolorystyczne a mianowicie kiedyś już dano znalazłem na stronie "Orlika" darmowy model jelcza.Miał on 3 wersje kolorystyczne.W tym jedną dla swojej kompozycji.Ale jeśli autor wzorował się na jelczu biało-czerwonym to może jest jakimś "daltonem" skoro zrobił czerwono-żółtego.

Awatar użytkownika
belfast

#199 Post autor: belfast » 2009-08-13, 17:14

noutilus pisze:Otóż.Są różne wersje kolorystyczne a mianowicie kiedyś już dano znalazłem na stronie "Orlika" darmowy model jelcza.Miał on 3 wersje kolorystyczne.W tym jedną dla swojej kompozycji.Ale jeśli autor wzorował się na jelczu biało-czerwonym to może jest jakimś "daltonem" skoro zrobił czerwono-żółtego.
tylko zauważ że ten model Jelcza o którym mówisz to nie jest ten sam Jelcz co u mnie 8-) PR100 jest tak jakby protoplastą tych następnych genracji :mrgreen:

Awatar użytkownika
belfast

#200 Post autor: belfast » 2009-08-13, 17:45

Witam :lol:
:arrow: dziś wkleiłem szyby do przodu:
Obrazek Obrazek
poczyniłem także dalsze kroki do wklejenia tego do całości ale zdjęć na razie nie robię ;-) po wstępnym przymierzeniu doszedłem do wniosku że będzie pasować :mrgreen: uff.. :lol:
jako że teraz koło mojego bloku będzie ten nieszczęsny koncert Madonny to ja wybywam z Warszawy, więc kolejna aktualizacja jakoś w przyszłym tygodniu :-P
pozdrawiam

Awatar użytkownika
scorpions

#201 Post autor: scorpions » 2009-08-13, 18:06

belfast pisze:skoro autor wzorował się na tym modelu i sam pierwowzór pochodzi z 1972 roku to czemu ten autobus ma żółto-czerwone barwy
A popatrz na model wykonany przez autora , jakie ma barwy :?: :?: :!: :!:

O autorze już dyskutowaliśmy więc chyba znasz odpowiedź na swoje pytanie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
belfast

#202 Post autor: belfast » 2009-08-13, 18:12

scorpions pisze:O autorze już dyskutowaliśmy więc chyba znasz odpowiedź na swoje pytanie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
znam ale wolałem się upewnić :mrgreen: a poza tym nie pytałem przypadkowo bo następna na warsztat powinna wjechać Nysa "Erka" i mnie się zadawało że karetki były i są generalnie białe a ta Nysa jest jakaś taka kremowa :-? :-? i tak sobie myślę że będzie bardzo ciężko retuszować :-? zdjęcia pokaże na wstępie budowy 8-)

Awatar użytkownika
scorpions

#203 Post autor: scorpions » 2009-08-13, 20:49

Nad tą "Nyską" to ja bym sie poważnie zastanowił , czy warto.
Generalnie to szkoda czasu i nerwów , raz że ( jak mówił Ceva :mrgreen: ) oryginał przypomina tylko z nazwy . a dwa- opracowanie jest beznadziejne , wprawdzie karetki nie sklejałem tylko zwykłą nyskę , ale sądzę że poziom opracowania jest identyczny ( pokazałbym ją ale wyrzuciłem gdyż nie mogłem na nią już patrzeć :mrgreen: ). To juz lepiej skleić poloneza karetkę autorstwa Kierownika , która jest dosyć prostym modelem , a prezentuje o wiele wyższy poziom , no ale decyzja należy do Ciebie , w razie czego 3mam kciuki - powodzenia.

A co do tematu wątku ,jak na razie wygląda całkiem nieźle trochę te drzwi takie wklęsłe , ale mam nadzieję że to tylko przejściowe , koniec zbliża się wielkimi krokami .:mrgreen:
Z mojej strony moge doradzić , zanim przykleisz ścianę przednią wklej kasetę z filmem między burty , bo jak zrobisz odwrotnie to potem kaseta może Ci trochę wystawać ponad burty , a tak zawsze można przód troche obniżyć.
pzdr.

Awatar użytkownika
belfast

#204 Post autor: belfast » 2009-08-14, 04:19

scorpions pisze:Nad tą "Nyską" to ja bym sie poważnie zastanowił , czy warto.
poczytałem już na jej temat i przejrzałem kilka relacji z jej budowy.. w tym kolegi IRONa, Pulpeto z sąsiedniego forum, oni ją skończyli, może nie wygląda najlepiej ale przecież nie wyrzucę modelu jak już go kupiłem :-? spróbuje najwyżej nie ukończę
scorpions pisze:A co do tematu wątku ,jak na razie wygląda całkiem nieźle trochę te drzwi takie wklęsłe , ale mam nadzieję że to tylko przejściowe , koniec zbliża się wielkimi krokami .:mrgreen:
Z mojej strony moge doradzić , zanim przykleisz ścianę przednią wklej kasetę z filmem między burty , bo jak zrobisz odwrotnie to potem kaseta może Ci trochę wystawać ponad burty , a tak zawsze można przód troche obniżyć.
pzdr.

drzwi jeszcze nie są skończone :-P więc na pewno je poprawie :mrgreen: dzięki za radę co do filmu, właśnie się wahałem jak to zrobić ale teraz zrobię tak jak mówisz :mrgreen:

pozdrawiam

Awatar użytkownika
scorpions

#205 Post autor: scorpions » 2009-08-14, 12:16

Nie odbierz mojego wywodu jako próbę odwiedzenia Cię od tego modelu , broń Boże , jeżeli chcesz mieć taką " nyskę" na półce to ja 3mam kciuki , życzę powodzenia , a nawet będę kibicował :mrgreen: :mrgreen:

Wyrzucić oczywiście , że nie wyrzucisz , ale jak by co można próbować pchnąć go dalej albo trzymać dla potomnych , zresztą za 20 lat może będzie coś warty :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
belfast

#206 Post autor: belfast » 2009-08-18, 10:12

witam :-)
scorpions pisze:Wyrzucić oczywiście , że nie wyrzucisz , ale jak by co można próbować pchnąć go dalej albo trzymać dla potomnych , zresztą za 20 lat może będzie coś warty :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Myślę że za 20 lat będzie wart tyle co i dziś :-P

pozdrawiam

Awatar użytkownika
belfast

#207 Post autor: belfast » 2009-08-19, 11:03

Witam wszystkich :mrgreen:
jakoś druga zmiana w tym tygodniu dobrze nie służy mojemu Jelczowi :-? ale przykleiłem przód:
:arrow: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
zdaje sobie sprawę że nie jest to idealnie ale według mnie wygląda nawet dobrze :-P miałem troszkę problemu z przyklejeniem tego bo jak się okazało nie równo były przyklejone burty... :-? te szparę nad szybą a pod filmem postaram się jakoś uzupełnić ;-)
pozdrawiam

Awatar użytkownika
scorpions

#208 Post autor: scorpions » 2009-08-19, 13:25

No to ja pobawię się w krytykanta ( chyba mogę :mrgreen: :?: )

1. Nie posłuchałeś mojej rady odnośnie filmu i teraz ciężko będzie Ci go poprawnie tam wpasować , trzeba było skloeić go całego , wkleić między burty i dopiero przykleić przód ( ja tak zrobiłem) moim zdaniem błędnie założyłeś że przód tego filmu będzie pasował idealnie do reszty kasety , po za tym jeżeli przykleisz go tak na sklejki jako taki cienki pasek papieru - wierz mi po niedługim czasie zapadnie Ci się do środka. Ja u siebie przód tegoż filmu podkliłem na tekturę 1mm. , a górę kasety podkleiłem cienką kartką ( brystol był za gruby) a i tak się deczko zapadło. Działaj dalej , zobaczymy.

2. Zakładam , że zdjęcia robione w makro i dlatego tak świecą białe krawędzie albo brak retuszu ( w co chyba wątpię ) albo nie dokliłeś dokładnie tego przodu chociaż na łączeniu samej ściany przedniej z bocznymi też co nieco się bieli. Jeżeli możesz to spróbuj to jeszcze jakoś podretuszować.

3. Drzwi - jak sam mówisz burty masz już poprzyklejane , a te drzwi takie wklęsłe , będzie Ci ciężko teraz wmontować te mechanizmy ich otwierania i prawidłowo wszystko poustawiać , chyba że zamierzasz zrobić je na stałe zamknięte ,ale szkoda by było zasłonić stopnie i część "orurowania" jeżeli tak to lepiej zrobić je na stałe otwarte.

No to na razie by było na tyle , mam nadzieję , że nie odbierzesz tego co napisałem jako jakieś wymądrzanie się kogoś kto klei niewiele lepiej ( jeżeli nie gorzej) nie obrazisz się na mnie :-( :mrgreen: :mrgreen:
pzdr.[fade][/fade]

Awatar użytkownika
belfast

#209 Post autor: belfast » 2009-08-19, 20:56

Witam :-)
scorpions pisze:mam nadzieję , że nie odbierzesz tego co napisałem jako jakieś wymądrzanie się kogoś kto klei niewiele lepiej ( jeżeli nie gorzej) nie obrazisz się na mnie
w żadnym wypadku :mrgreen:
scorpions pisze:No to ja pobawię się w krytykanta ( chyba mogę :mrgreen: :?: )
kreatywna krytyka zawsze mile widziana :mrgreen:
scorpions pisze:Nie posłuchałeś mojej rady odnośnie filmu...
wiem o czym mówisz ale u mnie ściany boczne przykleiłem nie równo (nawet nie komentujcie :oops: :oops: ) i jakbym usztywnił to wszystko to miałbym spory problem z przyklejeniem przodu :-? ale mam nadzieje że to wszystko się jednak dobrze spasuje i nie będzie najgorzej wyglądać ;-)
scorpions pisze:Zakładam , że zdjęcia robione w makro i dlatego tak świecą białe krawędzie albo brak retuszu ( w co chyba wątpię ) albo nie dokliłeś dokładnie tego przodu chociaż na łączeniu samej ściany przedniej z bocznymi też co nieco się bieli. Jeżeli możesz to spróbuj to jeszcze jakoś podretuszować
mam spory problem z tym żółtym kolorem i nie bardzo potrafię go trafnie dobrać ale jeszcze postaram się podretuszować ;-)
scorpions pisze:Drzwi
Drzwi.. tu miałem naprawdę sporą zagwozdkę bo wiem że źle zrobiłem te mechanizmy a przekonałem się o tym jak przykleiłem burty, więc w jednej pozycji, na pewno jedne będą otwarte :mrgreen:
podrawiam

Awatar użytkownika
IRON_84

#210 Post autor: IRON_84 » 2009-08-24, 11:38

belfast, jeśli robisz otwarte drzwi to pamiętaj żeby były wewnętrzną częścią (czarną) w stronę stopni.
Co do mechanizmu to autor dał ciała przy jego projektowaniu i wykonując mechanizm bez poprawek drzwi nie otwierają się do końca.
U mnie po poprawkach działa to tak:
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”