Historia polskiej motoryzacji - Jelcz Berliet

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
scorpions

#181 Post autor: scorpions » 2009-07-29, 21:39

belfast pisze:może nie do końca jest to poprawnie zamocowane
Czemu? Skoro oba się otwierają to znaczy , że jest dobrze , uważaj przy tych "mechanizmach" . Widzę , że u Ciebie siłowniki drzwi wchodzą na stopień , u mnie nie nie chciały czyli ja musiałem coś sknocić :mrgreen: :mrgreen: .
Oby tak dalej.

Awatar użytkownika
belfast

#182 Post autor: belfast » 2009-07-30, 04:20

scorpions pisze: Widzę , że u Ciebie siłowniki drzwi wchodzą na stopień , u mnie nie nie chciały czyli ja musiałem coś sknocić :mrgreen: :mrgreen: .
to jest tylko na razie na sucho przyłożone ;-) zobaczymy jak to wszystko pójdzie przy drugich drzwiach :-) mam nadzieje że będzie również pasować ;-) przy jednych drzwiach dałem lekko za dużą tulejkę i teraz lekko drzwi za zahaczają ale tragedii nie ma :mrgreen:

Awatar użytkownika
scorpions

#183 Post autor: scorpions » 2009-07-30, 08:05

belfast pisze:teraz lekko drzwi za zahaczają ale tragedii nie ma
Na razie nie ma , ale weź pod uwagę że po założeniu dachu nie będziesz miał możliwości pchnięcia tych drzwi od środka. U mnie nic się nie zachacza a drzwi nie zamknę całkiem , mogę je tylko przymknąć. Działaj dalej.

Awatar użytkownika
belfast

#184 Post autor: belfast » 2009-07-30, 17:36

Witam :-)
scorpions pisze: Na razie nie ma , ale weź pod uwagę że po założeniu dachu nie będziesz miał możliwości pchnięcia tych drzwi od środka. U mnie nic się nie zachacza a drzwi nie zamknę całkiem , mogę je tylko przymknąć. Działaj dalej.
dlatego ja po założeniu dachu zostawię je chyba zamknięte :-?
:arrow: dorobiłem drugą parę drzwi:
Obrazek Obrazek
ale napotkałem spory jak dla mnie problem, otóż: musiałem a nawet na pewno źle zrobiłem te elementy umożliwiające obracanie się drzwi i teraz po założeniu słupka prowadniczego drzwi nie otwierają się do końca :evil: dlatego na razie nie ma tych ograniczników, jak znajdę sposób to je dorobię :evil: a jeżeli nie to drzwi pozostaną bez ograniczników :-P a tymczasem będę brał się za poręcze i wypełnianie wnętrza..
pozdrawiam

Awatar użytkownika
scorpions

#185 Post autor: scorpions » 2009-07-30, 18:08

belfast pisze:dlatego ja po założeniu dachu zostawię je chyba zamknięte
To już lepiej otwarte zostawić , żeby wnetrze było widać :mrgreen:
belfast pisze:ale napotkałem spory jak dla mnie problem, otóż: musiałem a nawet na pewno źle zrobiłem te elementy umożliwiające obracanie się drzwi i teraz po założeniu słupka prowadniczego drzwi nie otwierają się do końca
Jeżeli zastosowałeś moje rady odnośnie szpilek wchodzących do mechanizmu otwierania drzwi , to nie otwieraja Ci sie dlatego że te kawałki siłowników w czarnych okręgach są za długie ( przerabiałem to dwa razy :mrgreen: :mrgreen: ) mam nadzieję że nie masz pretensji o wykorzystanie zdjęcia ( prawa autorskie itp.) jeżeli masz ,to daj znać , usunę
je.
pzdr.

Awatar użytkownika
belfast

#186 Post autor: belfast » 2009-07-30, 18:53

scorpions pisze: mam nadzieję że nie masz pretensji o wykorzystanie zdjęcia ( prawa autorskie itp.) jeżeli masz ,to daj znać , usunę
je.
nie wygłupiaj się nawet :roll: żadnych pretensji nie mam :mrgreen: w końcu zostały wykorzystane w dobrej sprawie :mrgreen: a co do sprawy to będę jeszcze kombinował :mrgreen:

Awatar użytkownika
scorpions

#187 Post autor: scorpions » 2009-07-30, 19:02

belfast pisze:nie wygłupiaj się nawet żadnych pretensji nie mam
Wiesz , wolę zapytać , jeden gość ode mnie z pracy właśnie przez podobną sprawę dostał wezwanie do sądu , wykorzystał na allegro przy swojej aukcji zdjęcie ściągnięte z jakiejś innej aukcji i włąsciciel zdjęcia podał go do sądu - tera Polska. Okazało się , że zdjęcie jeżeli jest podpisane przez autora to nie może być wykorzystane przez kogoś innego ( chyba że za zgodą autora) bo właśnie jest to naruszenie praw autorskich. Sąd oddalił pozew ze względu na małą szkodliwość czynu ale przyznał rację powodowi.Wprawdzie twoje zdjęcie nie było podpisane , ale było umieszczone w twoim profilu na Fotosiku więc też niejako jest chronione. teraz rozumiesz moje pytanie.

Awatar użytkownika
belfast

#188 Post autor: belfast » 2009-07-30, 19:05

Rozumiem i zapewniam Cię że z mojej strony takiej rzeczy nie uświadczysz na forum :mrgreen:
pozdrawiam

Awatar użytkownika
belfast

#189 Post autor: belfast » 2009-08-11, 18:30

Witam wszystkich :-)
dawno nic nie pokazywałem ale pogoda tak ładna się nam zrobiła że aż żal w domu siedzieć :-P troszkę sobie podłubałem i oto efekty: :arrow:
Obrazek Obrazek
niestety tak jak wielokrotnie wcześniej przy każdej możliwej relacji tego autobusu każdy wspominał że miał problemy z przyklejeniem tych burt bocznych :-? ja tez takie miałem i aż się boję pomyśleć o ile siwizny przyprawi mnie sklejenie przodu :-? niestety nie będzie pokazanego silnika z bardzo prostej przyczyny: podczas letnich porządków gdzieś mi się zagubiły części do silnika, szukałem wszędzie ale nie znalazłem :evil: szkoda :roll:
tyle na dziś pozdrawiam :mrgreen:

Awatar użytkownika
noutilus
Kontakt:

#190 Post autor: noutilus » 2009-08-11, 18:42

Szkoda silnik taka fajna rzecz u scorpionsa wyszedł fajnie.Teraz widzę że został przód i górna burta autobusu i gotowe liczę że ci się uda

Awatar użytkownika
belfast

#191 Post autor: belfast » 2009-08-11, 19:23

noutilus pisze:Szkoda silnik taka fajna rzecz u scorpionsa wyszedł fajnie.
masz racje u kolegi scorpionsa wyszedł bardzo fajnie ale mnie osobiście się on nie podobał jak model silnika
noutilus pisze:Teraz widzę że został przód i górna burta autobusu i gotowe liczę że ci się uda
udać się powinno ale prac zostało jeszcze dużo we wnętrzu :mrgreen:
pozdrawiam

Awatar użytkownika
scorpions

#192 Post autor: scorpions » 2009-08-12, 02:01

belfast pisze:u kolegi scorpionsa wyszedł bardzo fajnie
Dziękuję , dziękuję :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :oops:
belfast pisze:e siwizny przyprawi mnie sklejenie przodu
Z przodem nie jest tak źle , jakby się wydawało :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
belfast

#193 Post autor: belfast » 2009-08-12, 04:15

scorpions pisze:Z przodem nie jest tak źle , jakby się wydawało :mrgreen: :mrgreen:
mam taką nadzieje ;-) bo jak tak sobie patrzę na te burty to one faktycznie są lekko przy długie i teraz na przodzie widzę lekką różnice :-? czas pokaże i w razie czego będziemy kombinować :mrgreen:
pozdrawiam

Awatar użytkownika
belfast

#194 Post autor: belfast » 2009-08-12, 18:04

Witam wszystkich :-)
teraz przyszedł czas na wykańczanie wnętrza:
:arrow: powstały kasowniki:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

:arrow: powstało kilka elementów do pulpitu kierowcy:
Obrazek

:arrow: jako że aż mnie ciekawość zżerała jak to będzie z tym przodem to postanowiłem zacząć jego tworzenie:
Obrazek Obrazek Obrazek

jutro postaram się zrobić wewnętrzną cześć, ale po wstępnych przymiarkach doszedłem do wniosku że lekko tego przykleić na pewno nie będzie ale nie będzie aż tak tragicznie jak myślałem :mrgreen:
pozdrawiam

Awatar użytkownika
noutilus
Kontakt:

#195 Post autor: noutilus » 2009-08-12, 18:13

Fajnie wyszedł ci "pulpit kierownicy" ale narazie nie mogę nic więcej napisać ponieważ nie jest skończony.Natomiast kasowniki są fajnie wykonane.PA przód to narazie za dużo nie zrobiłeś ponieważ nie ma jeszcze świateł oraz ofoliowania jeśli się nie mylę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”