FSC Żuk A11B 1:25 [PROJEKT WŁASNY]
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Skoro mogę to...
Patrząc na to co do tej pory udało Ci się wymodelować w 3D to parę rzeczy zwraca moja uwagę.
Zaczynając od góry.
Dach z racji tego że jest to element dość obły przydało by się dodać w Twoim projekcie przynajmniej jeszcze jeden element pozwalający na lepsze oddanie kształtu dachu.
Kształt narożnika dachu z przodu nad szyba boczną, na zdjęciach wygląda zupełnie inaczej.
Kąt pochylenia przedniej szyby wyszedł Ci zbyt duży.
To samo dotyczy górnej części "blach" przodu nadwozia. Za bardzo nachylony i za szeroki jest ten fragment płaszczyzny nadwozia który umownie można nazwać parapetem a znajduje się między blachami pod przednią szybą a "pionową" (bo pionowa to ona nie jest) ścianą przednią nadwozia.
Górne narożniki pokrywy silnika nie powinny być zaokrąglone.
Reflektory jakby za małe i za głęboko osadzone w nadwoziu.
Zderzak zbyt obły i kształt nadkola też.
To na razie tyle. Reszta być może wkrótce.
Odrobinkę materiałów dotyczących podwozia a analogicznych z Warszawą i Syreną postaram Ci się dostarczyć.
Żuka będziesz robił dokładnie w takiej wersji jak na pierwszym zdjęciu w relacji? Chodzi mi o to czy będzie to egzemplarz z końca produkcji oparty na podzespołach Lublina czy ze starych dobrych lat nie tylko dla Żuka.
Ps. Na alledrogo jest sporo aukcji z niezłymi zdjęciami.

Patrząc na to co do tej pory udało Ci się wymodelować w 3D to parę rzeczy zwraca moja uwagę.
Zaczynając od góry.
Dach z racji tego że jest to element dość obły przydało by się dodać w Twoim projekcie przynajmniej jeszcze jeden element pozwalający na lepsze oddanie kształtu dachu.
Kształt narożnika dachu z przodu nad szyba boczną, na zdjęciach wygląda zupełnie inaczej.
Kąt pochylenia przedniej szyby wyszedł Ci zbyt duży.
To samo dotyczy górnej części "blach" przodu nadwozia. Za bardzo nachylony i za szeroki jest ten fragment płaszczyzny nadwozia który umownie można nazwać parapetem a znajduje się między blachami pod przednią szybą a "pionową" (bo pionowa to ona nie jest) ścianą przednią nadwozia.
Górne narożniki pokrywy silnika nie powinny być zaokrąglone.
Reflektory jakby za małe i za głęboko osadzone w nadwoziu.
Zderzak zbyt obły i kształt nadkola też.
To na razie tyle. Reszta być może wkrótce.
Odrobinkę materiałów dotyczących podwozia a analogicznych z Warszawą i Syreną postaram Ci się dostarczyć.
Żuka będziesz robił dokładnie w takiej wersji jak na pierwszym zdjęciu w relacji? Chodzi mi o to czy będzie to egzemplarz z końca produkcji oparty na podzespołach Lublina czy ze starych dobrych lat nie tylko dla Żuka.
Ps. Na alledrogo jest sporo aukcji z niezłymi zdjęciami.
Ceva, no to powiem tak.
Co do tego dachu to wykonam w 2D to bo w 3D nie za bardzo mi to wyjdzie, w każdym razie spad będzie łagodniejszy.
Co do tego narożnika to po prostu moja wina.
jeżeli chodzi o kąt nachylenia szyby, to po przestudiowaniu 2 zdjęć modelu i realnego żuka, stwierdzam że masz racje, jest odrobinę za duży. Na swoją obronę dodam tylko że wszystkie szerokości , kształty i kąty brałem z tego blueprint'a sanitarki: http://www.smcars.net/forums/attachment ... ou9ve0.jpg
Ma to być raczej starszy egzemplarz rocznik po wiedzmy 84" na silniku S-21/.
A jeżeli chodzi o reflektory, to poprawię to. :)
Dzięki za te opinie, bo teraz widzę gdzie zrobiłem błąd, boli mnie tylko to że będę musiał praktycznie zrobić kabinę od nowa.
Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie , czy te zwężenie boczne, jest dobrze wykonane (czy aby nie jest za duże).
A tak swoją drogą to dzięki że to napisałeś. Mam tylko nadzieje że te zwężenie jest dobre, bo jak nie to kilka godzin na daremno poszło.. .
Pozdrawiam Marcin.
Co do tego dachu to wykonam w 2D to bo w 3D nie za bardzo mi to wyjdzie, w każdym razie spad będzie łagodniejszy.
Co do tego narożnika to po prostu moja wina.
jeżeli chodzi o kąt nachylenia szyby, to po przestudiowaniu 2 zdjęć modelu i realnego żuka, stwierdzam że masz racje, jest odrobinę za duży. Na swoją obronę dodam tylko że wszystkie szerokości , kształty i kąty brałem z tego blueprint'a sanitarki: http://www.smcars.net/forums/attachment ... ou9ve0.jpg
Ma to być raczej starszy egzemplarz rocznik po wiedzmy 84" na silniku S-21/.
A jeżeli chodzi o reflektory, to poprawię to. :)
Dzięki za te opinie, bo teraz widzę gdzie zrobiłem błąd, boli mnie tylko to że będę musiał praktycznie zrobić kabinę od nowa.
Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie , czy te zwężenie boczne, jest dobrze wykonane (czy aby nie jest za duże).
A tak swoją drogą to dzięki że to napisałeś. Mam tylko nadzieje że te zwężenie jest dobre, bo jak nie to kilka godzin na daremno poszło.. .

Pozdrawiam Marcin.
Czy mógłbyś to bardziej sprecyzować (zaznaczyć na zdjęciu) bo nie wiem czy myślimy o tym samym.Zuru pisze: czy te zwężenie boczne, jest dobrze wykonane (czy aby nie jest za duże).
ps. Musze sprawdzić w robocie czy na bazie stoi jeszcze jakiś Żuk czy już poszedł na żyletki może bym zdjął parę charakterystycznych wymiarów.
Ceva, pewnie masz racje, ale tylko odrobinę. :) jakbym nie zrobił wcześniej tej ścianki kabiny, to pewnie bym to poprawił.
Druga sprawa wszystkie te błędy które mi wypomniałeś zostaną poprawione.
No i to by było na tyle, teraz muszę wyczyścić to co jest źle i powoli poprzerabiać, troszkę to zajmie. Ale postaram dobrnąć z tym projektem do końca.
W zasadzie to tylko są mi potrzebne chęci.
Pozdrawiam Marcin.
Druga sprawa wszystkie te błędy które mi wypomniałeś zostaną poprawione.
No i to by było na tyle, teraz muszę wyczyścić to co jest źle i powoli poprzerabiać, troszkę to zajmie. Ale postaram dobrnąć z tym projektem do końca.

W zasadzie to tylko są mi potrzebne chęci.
Pozdrawiam Marcin.