to mogę Ci naszkicować przekroje klapy i jej widok z góry. Zdjęcie tu wiele nie pomoże bo musiałbym na masce mojego Fiata rysować linie żeby było widać jej krzywizny.scorpions pisze:Chodzi mi o to co jest w czrnej obwódce
Borewicz comes back...[R] niby Fiat 125p
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Ok. dzięki , czekam na wymiary.Ceva pisze:Jutro się zbiorę i pomierzę lampy
O, to byłoby coś , chociaż niewiem czy uda mi sie to odwzorować ,na zdjęciach widać te krzywizny , ale taki szkic (zwłaszcza z przodu i z góry) na pewno będzie przydatny , i to bardzo , będe nad tym myślał ( oczywiście wszelakie pomysły mile widzianeCeva pisze:to mogę Ci naszkicować przekroje klapy i jej widok z góry

pzdr.
Były możliwości , ale i tak byloby to małe i praktycznie nie byłoby tego widać , więc szkoda nerwów , a poza tym nie wykazuje sie w tym modelu zbytnia dokładnością bo i tak do fiata będzie mu daleko , staram sie tylko w tych miejscach które będą najbardziej widoczne , a reszte nerwów i cierpliwości zostawie sobie na nastepny modelnoutilus pisze:Czy nie było możliwości wykonania wajch z innego materiału.

Heloł !!
Zacząłem nierówną walkę z karoserią i na razie wygląda to tak :

No i staram sie przerobić to co najbardziej w oczy kole czyli przód , po prawie 3 godz. przemyśleń i przymiarek stworzyłem cos takiego :

I podsumowując :
W te szczeliny po bokach przyjdą kierunki , które muszę zaprojektować od nowa.
Powycinałem szczeliny ( chyba wentylacyjne ) pod atrapą , autor ich nawet nie narysował
Z tego co pamietam to sam dół tego przodu w fiacie jest półokrągły i tak chciałem zrobić , ale ze wzgledu na moje przeróbki i płytę podłogową , było to przktycznie niemożliwe , więc zostaje tak jak jest.
Pod atrapą widać dziurę , zostanie ona zamaskowana , ale to już jak klej wyschnie.
Ogólnie pomijajac wierność oryginałowi , to w tym czymś jest to co Aviator lubi najbardziej czyli nic do niczego nie pasuje
, na szczęście jest za duże ,a nie za małe
I tak mnie zastanowiło , sądzę , że wydawca jak i autor kierowali ten "model" do naprawdę początkujących , którzy nie zwracali by uwagi na kierunkowskazy , czy przetłoczenia na masce , skleilyby go tak jak jest i na pierwszy rzut oka przypominałby fiata , ale jak taki początkujący weźmie ten "model" w swoje ręce i zobaczy jak części nie pasują , co innego jest na rysunkach a co innego w wycinance to chyba sobie żyły podetnie ,no ale cóż...
Aha o dziwo , nie ma błędów w numeracji
pzdr.
P.S. Tylne oparcie musiałem na razie wyjąć , bo jest za szerokie (norma) , muszę je troche zwęzić ,ale to później.
Zacząłem nierówną walkę z karoserią i na razie wygląda to tak :

No i staram sie przerobić to co najbardziej w oczy kole czyli przód , po prawie 3 godz. przemyśleń i przymiarek stworzyłem cos takiego :

I podsumowując :
W te szczeliny po bokach przyjdą kierunki , które muszę zaprojektować od nowa.
Powycinałem szczeliny ( chyba wentylacyjne ) pod atrapą , autor ich nawet nie narysował
Z tego co pamietam to sam dół tego przodu w fiacie jest półokrągły i tak chciałem zrobić , ale ze wzgledu na moje przeróbki i płytę podłogową , było to przktycznie niemożliwe , więc zostaje tak jak jest.
Pod atrapą widać dziurę , zostanie ona zamaskowana , ale to już jak klej wyschnie.
Ogólnie pomijajac wierność oryginałowi , to w tym czymś jest to co Aviator lubi najbardziej czyli nic do niczego nie pasuje

I tak mnie zastanowiło , sądzę , że wydawca jak i autor kierowali ten "model" do naprawdę początkujących , którzy nie zwracali by uwagi na kierunkowskazy , czy przetłoczenia na masce , skleilyby go tak jak jest i na pierwszy rzut oka przypominałby fiata , ale jak taki początkujący weźmie ten "model" w swoje ręce i zobaczy jak części nie pasują , co innego jest na rysunkach a co innego w wycinance to chyba sobie żyły podetnie ,no ale cóż...
Aha o dziwo , nie ma błędów w numeracji

pzdr.
P.S. Tylne oparcie musiałem na razie wyjąć , bo jest za szerokie (norma) , muszę je troche zwęzić ,ale to później.
SpokoCeva pisze:Sory że tak się ociągam z pomocą

A swoją drogą to nawet niezły pomysł , taka galeria "Karykatura Polskiej Motoryzacji wg. projektu pana A.M." , no może z wyłaczeniem np. jelcza berlieta ( aż taki zły nie był).
pzdr.
pzdr.
Aż nie mogłem się powstrzymać i zrobiłem sobie przedni kierunkowskaz , oczywiście nie jest to dzieło sztuki , ale żeby całość miała jakis sens trzeba by przerobić cały przód , a naprawde wierzcie mi - niewarto , w końcu ja jestem tylko modelarz a nie projektant , ale charakterystyczne elementy aż się proszą o przeróbkę

I co - nie wygląda to lepiej , nie przypomina bardziej fiata??? Dla mnie jest elegancko , czyli można , tylko trzeba chcieć , a nie robić takie szpice z tych kierunkowskazów jak to zrobił autor.
pzdr.

I co - nie wygląda to lepiej , nie przypomina bardziej fiata??? Dla mnie jest elegancko , czyli można , tylko trzeba chcieć , a nie robić takie szpice z tych kierunkowskazów jak to zrobił autor.
pzdr.
W końcu
.
Przekroje maski.

Ten u góry jest mniej więcej na granicy białego paska ze zdjęcia które wstawiłeś, drugi przedstawia kształt maski mniej więcej w jej połowie.
Lampy tylne mają wymiary 30x15 cm a przednie mają średnicę 14 cm.
Twoje kierunki to rzeczywiście przypominają oryginał
. Jeszcze atrapie chłodnicy nadaj lekko szpiczasty kształt podobny do kształtu pasa dolnego.

Przekroje maski.

Ten u góry jest mniej więcej na granicy białego paska ze zdjęcia które wstawiłeś, drugi przedstawia kształt maski mniej więcej w jej połowie.
Lampy tylne mają wymiary 30x15 cm a przednie mają średnicę 14 cm.
Twoje kierunki to rzeczywiście przypominają oryginał

Dzięki wielkie za szkice , czyli rozumiem , że jakby od połowy środek maski idzie nieco w dół , powoli świta mi już koncepcja jak to przerobić.
Tylko powinien taki projekt zrobić autor a nie ja , bo to nic trudnego , chociaż można było zrobic to dokładniej
I tak sobie jeszcze pomyślałem , że jednak fiat musi mieć po zderzakiem taki półłuk , więc to też poprawię .
I takie pytanko , bagażnik z tyłu ma podobne krzywizny jak maska
pzdr.
Takie stwierdzenie z Twoich ust powoduje powód do dumyCeva pisze:Twoje kierunki to rzeczywiście przypominają oryginał

Czyli w "modelu" powinny mieć 1,2 na 0,6 a mają a mją 1,2 na 0,8 czyli autor dużo się nie pomylił tylko zaznaczył miejsce ich przyklejenia wyłącznie na tylnej ściance , dlatego wydaja się one takie wielkie , są za blisko siebie , co do przednich lamp to by sie zgadzało , maja średnicę 0,6 , niewiem czy na fotkach widać , ale zrobiłem nawet kloszeCeva pisze:Lampy tylne mają wymiary 30x15 cm

O wiedziałem , że czegoś mi tam brakuje , poprawię to.Ceva pisze:Jeszcze atrapie chłodnicy nadaj lekko szpiczasty kształt podobny do kształtu pasa dolnego
I tak sobie jeszcze pomyślałem , że jednak fiat musi mieć po zderzakiem taki półłuk , więc to też poprawię .
I takie pytanko , bagażnik z tyłu ma podobne krzywizny jak maska

pzdr.
Trzeba je trochę rozsunąć na boki tak żeby zachodziły na błotnik jakieś 3-4 cm, a błotnik zaczyna się w tym miejscu jakby opuścić krawędzie klapy na dół.scorpions pisze:autor dużo się nie pomylił tylko zaznaczył miejsce ich przyklejenia wyłącznie na tylnej ściance , dlatego wydaja się one takie wielkie , są za blisko siebie
Widać to nawet na załączonych przeze mnie rzutach.scorpions pisze:fiat musi mieć po zderzakiem taki półłuk
Tak, tylko pierwszy przekrój będzie miał bardziej płaski zarys.scorpions pisze:, bagażnik z tyłu ma podobne krzywizny jak maska
No to wszystko wiemy , ale niewiem czy do niedzieli uda mi się coś zdziałać , na razie dorobiłem drugi kierunkowskaz i tak to wygląda:

Trochę ten łuk nie halo , ale na razie nie wymyśliłem jak to poprawić , a co do tylnych lamp , to tak trudno było autorowi przesunąć je troche na boki , ech.
A ponadto może być tam problem z ich przymycowaniem , gdyż ten uskok jest pod dosyć dużym kątem , ale coś wymyślimy.
pzdr. i dzięki Ceva za pomoc

Trochę ten łuk nie halo , ale na razie nie wymyśliłem jak to poprawić , a co do tylnych lamp , to tak trudno było autorowi przesunąć je troche na boki , ech.
A ponadto może być tam problem z ich przymycowaniem , gdyż ten uskok jest pod dosyć dużym kątem , ale coś wymyślimy.
pzdr. i dzięki Ceva za pomoc