Borewicz comes back...[R] niby Fiat 125p

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ceva

#16 Post autor: Ceva » 2009-09-09, 22:45

Jutro się zbiorę i pomierzę lampy, a co do reszty
scorpions pisze:Chodzi mi o to co jest w czrnej obwódce
to mogę Ci naszkicować przekroje klapy i jej widok z góry. Zdjęcie tu wiele nie pomoże bo musiałbym na masce mojego Fiata rysować linie żeby było widać jej krzywizny.

Awatar użytkownika
scorpions

#17 Post autor: scorpions » 2009-09-10, 08:55

Ceva pisze:Jutro się zbiorę i pomierzę lampy
Ok. dzięki , czekam na wymiary.
Ceva pisze:to mogę Ci naszkicować przekroje klapy i jej widok z góry
O, to byłoby coś , chociaż niewiem czy uda mi sie to odwzorować ,na zdjęciach widać te krzywizny , ale taki szkic (zwłaszcza z przodu i z góry) na pewno będzie przydatny , i to bardzo , będe nad tym myślał ( oczywiście wszelakie pomysły mile widziane :mrgreen: ). Tak przyglądałem się fiatowi tu : http://www.kartonowki.pl/kartonowki.php ... mItem=1355 i doszedłem do wniosku , że to maska , przednie kierunki , i atrapa ze światłami najbardziej powodują to , że ten "model" jest karykaturą fiata , ale pomijając nawet maskę , to w jakim fiacie światła są takie wielkie , a kierunki takie szpiczaste? Ech...
pzdr.

Awatar użytkownika
scorpions

#18 Post autor: scorpions » 2009-09-10, 17:03

Witojcie wszyscy !!

Skończyłem walke z wnętrzem :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Nie robiłem "wajch" przy kierownicy , ani pedałów gdyż są to elementy tak malutkie , że szkoda nerwów na ich wycinanie i kształtowanie.
Teraz zabieram się za karoserie , a później koła , no i zobaczymy na ile to będzie do fiata podobne :mrgreen: :mrgreen:
pzdr.

Awatar użytkownika
noutilus
Kontakt:

#19 Post autor: noutilus » 2009-09-10, 18:12

Czy nie było możliwości wykonania wajch z innego materiału.

Awatar użytkownika
scorpions

#20 Post autor: scorpions » 2009-09-10, 18:23

noutilus pisze:Czy nie było możliwości wykonania wajch z innego materiału.
Były możliwości , ale i tak byloby to małe i praktycznie nie byłoby tego widać , więc szkoda nerwów , a poza tym nie wykazuje sie w tym modelu zbytnia dokładnością bo i tak do fiata będzie mu daleko , staram sie tylko w tych miejscach które będą najbardziej widoczne , a reszte nerwów i cierpliwości zostawie sobie na nastepny model :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Patryk.K

#21 Post autor: Patryk.K » 2009-09-10, 18:30

Borewicz by nie woził pasażerów na takim brudnym fotelu. :lol: :lol: :lol: :mrgreen:

Awatar użytkownika
scorpions

#22 Post autor: scorpions » 2009-09-10, 18:32

Patryk.K pisze:Borewicz by nie woził pasażerów na takim brudnym fotelu
No przybrudził mi sie troche czarnym tuszem , niestety :mrgreen:
Zresztą Borewicz pasażerów woził z tyłu :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
scorpions

#23 Post autor: scorpions » 2009-09-10, 21:41

Heloł !!

Zacząłem nierówną walkę z karoserią i na razie wygląda to tak :

Obrazek Obrazek

No i staram sie przerobić to co najbardziej w oczy kole czyli przód , po prawie 3 godz. przemyśleń i przymiarek stworzyłem cos takiego :

Obrazek Obrazek

I podsumowując :
W te szczeliny po bokach przyjdą kierunki , które muszę zaprojektować od nowa.
Powycinałem szczeliny ( chyba wentylacyjne ) pod atrapą , autor ich nawet nie narysował
Z tego co pamietam to sam dół tego przodu w fiacie jest półokrągły i tak chciałem zrobić , ale ze wzgledu na moje przeróbki i płytę podłogową , było to przktycznie niemożliwe , więc zostaje tak jak jest.
Pod atrapą widać dziurę , zostanie ona zamaskowana , ale to już jak klej wyschnie.

Ogólnie pomijajac wierność oryginałowi , to w tym czymś jest to co Aviator lubi najbardziej czyli nic do niczego nie pasuje :mrgreen: , na szczęście jest za duże ,a nie za małe :mrgreen:

I tak mnie zastanowiło , sądzę , że wydawca jak i autor kierowali ten "model" do naprawdę początkujących , którzy nie zwracali by uwagi na kierunkowskazy , czy przetłoczenia na masce , skleilyby go tak jak jest i na pierwszy rzut oka przypominałby fiata , ale jak taki początkujący weźmie ten "model" w swoje ręce i zobaczy jak części nie pasują , co innego jest na rysunkach a co innego w wycinance to chyba sobie żyły podetnie ,no ale cóż...
Aha o dziwo , nie ma błędów w numeracji :shock:
pzdr.

P.S. Tylne oparcie musiałem na razie wyjąć , bo jest za szerokie (norma) , muszę je troche zwęzić ,ale to później.

Awatar użytkownika
Ceva

#24 Post autor: Ceva » 2009-09-10, 22:09

Sory że tak się ociągam z pomocą, ale mój Fiat nie jest garażowany w miejscu mojego zamieszkania, a nie miałem czasu żeby jechać i pomierzyć.
Zastępczo wklejam rysunek z książki serwisowej( tylnymi lampami zbytnio się nie sugeruj )
Obrazek

Awatar użytkownika
scorpions

#25 Post autor: scorpions » 2009-09-10, 22:28

Ceva pisze:Sory że tak się ociągam z pomocą
Spoko :mrgreen: Dzięki za zdjęcie , ale najbardziej zależałoby mi na wymiarach tylnych lamp ( przednie już zrobiłem , jak je postrzegacie ? ) , zauważyłem , że lampy z tyłu zachodzą na ten jakby pas , uskok między dołem a górą ( dobrze że chociaż tego (uskoku) autor nie pominął :mrgreen: ) , a w tym czymś zwanym modelem są tylko na tylnej "ściance" , oczywiście obie za duże i obie lewe :mrgreen: Ech.
A swoją drogą to nawet niezły pomysł , taka galeria "Karykatura Polskiej Motoryzacji wg. projektu pana A.M." , no może z wyłaczeniem np. jelcza berlieta ( aż taki zły nie był).
pzdr.
pzdr.

Awatar użytkownika
scorpions

#26 Post autor: scorpions » 2009-09-10, 23:13

Aż nie mogłem się powstrzymać i zrobiłem sobie przedni kierunkowskaz , oczywiście nie jest to dzieło sztuki , ale żeby całość miała jakis sens trzeba by przerobić cały przód , a naprawde wierzcie mi - niewarto , w końcu ja jestem tylko modelarz a nie projektant , ale charakterystyczne elementy aż się proszą o przeróbkę :mrgreen:

Obrazek Obrazek Obrazek

I co - nie wygląda to lepiej , nie przypomina bardziej fiata??? Dla mnie jest elegancko , czyli można , tylko trzeba chcieć , a nie robić takie szpice z tych kierunkowskazów jak to zrobił autor.
pzdr.

Awatar użytkownika
Ceva

#27 Post autor: Ceva » 2009-09-11, 11:41

W końcu :-) .
Przekroje maski.
Obrazek
Ten u góry jest mniej więcej na granicy białego paska ze zdjęcia które wstawiłeś, drugi przedstawia kształt maski mniej więcej w jej połowie.
Lampy tylne mają wymiary 30x15 cm a przednie mają średnicę 14 cm.

Twoje kierunki to rzeczywiście przypominają oryginał 8-) . Jeszcze atrapie chłodnicy nadaj lekko szpiczasty kształt podobny do kształtu pasa dolnego.

Awatar użytkownika
scorpions

#28 Post autor: scorpions » 2009-09-11, 12:43

Dzięki wielkie za szkice , czyli rozumiem , że jakby od połowy środek maski idzie nieco w dół , powoli świta mi już koncepcja jak to przerobić.
Ceva pisze:Twoje kierunki to rzeczywiście przypominają oryginał
Takie stwierdzenie z Twoich ust powoduje powód do dumy :mrgreen: Tylko powinien taki projekt zrobić autor a nie ja , bo to nic trudnego , chociaż można było zrobic to dokładniej :cry:
Ceva pisze:Lampy tylne mają wymiary 30x15 cm
Czyli w "modelu" powinny mieć 1,2 na 0,6 a mają a mją 1,2 na 0,8 czyli autor dużo się nie pomylił tylko zaznaczył miejsce ich przyklejenia wyłącznie na tylnej ściance , dlatego wydaja się one takie wielkie , są za blisko siebie , co do przednich lamp to by sie zgadzało , maja średnicę 0,6 , niewiem czy na fotkach widać , ale zrobiłem nawet klosze :mrgreen:
Ceva pisze:Jeszcze atrapie chłodnicy nadaj lekko szpiczasty kształt podobny do kształtu pasa dolnego
O wiedziałem , że czegoś mi tam brakuje , poprawię to.
I tak sobie jeszcze pomyślałem , że jednak fiat musi mieć po zderzakiem taki półłuk , więc to też poprawię .
I takie pytanko , bagażnik z tyłu ma podobne krzywizny jak maska :?:
pzdr.

Awatar użytkownika
Ceva

#29 Post autor: Ceva » 2009-09-11, 21:17

scorpions pisze:autor dużo się nie pomylił tylko zaznaczył miejsce ich przyklejenia wyłącznie na tylnej ściance , dlatego wydaja się one takie wielkie , są za blisko siebie
Trzeba je trochę rozsunąć na boki tak żeby zachodziły na błotnik jakieś 3-4 cm, a błotnik zaczyna się w tym miejscu jakby opuścić krawędzie klapy na dół.
scorpions pisze:fiat musi mieć po zderzakiem taki półłuk
Widać to nawet na załączonych przeze mnie rzutach.
scorpions pisze:, bagażnik z tyłu ma podobne krzywizny jak maska :?:
Tak, tylko pierwszy przekrój będzie miał bardziej płaski zarys.

Awatar użytkownika
scorpions

#30 Post autor: scorpions » 2009-09-12, 00:10

No to wszystko wiemy , ale niewiem czy do niedzieli uda mi się coś zdziałać , na razie dorobiłem drugi kierunkowskaz i tak to wygląda:

Obrazek Obrazek

Trochę ten łuk nie halo , ale na razie nie wymyśliłem jak to poprawić , a co do tylnych lamp , to tak trudno było autorowi przesunąć je troche na boki , ech.
A ponadto może być tam problem z ich przymycowaniem , gdyż ten uskok jest pod dosyć dużym kątem , ale coś wymyślimy.
pzdr. i dzięki Ceva za pomoc :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”