[RELACJA] Krążownik liniowy HMS HOOD 1:300 MM
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Wczoraj postanowiłem zacząć sklejać sobie nadbudówkę , prace zacząłem od pomostu "C" i trzeba przyznać że na razie wszystko pięknie pasuje, jednak mam małe wątpliwości do jakości papieru :? Papier przy małych elementach po prostu się rozwarstwia i pęka na zgięciach :( dlatego postanowiłem malować cały model (oprócz pokładów) Sklejenie niektórych elementów ze względu na wielkość nie będzie chyba możliwe.

Można spróbować na kawałku zadrukowanego kartonu, ale Capon też jest nitrolakiem.Ceva pisze:W przypadku MM-a z Caponem nie zaczynaj ( rozmaże druk ). Jeśli już to lakier nitro.

Wiem że brzmi to dziwnie, ale lakier nitro nie jest taki agresywny dla druku.OSTOJA pisze:Capon też jest nitrolakiem
Przetestował to RomanC
http://www.papermodels.pl/topics1/relac ... 681,30.htm
Ja zacaponowałem Pioruna z 2001 roku i też się rozmazałOSTOJA pisze:Hood jest świeżo drukowany więc może zaistnieć niebezpieczeństwo rozmazania.

Capon tez połyskuje, a lakier nitro występuje również jako matOSTOJA pisze:Capon nie daje połysku, jest matowy. Zwykły nitrolak będzie błyszczał.

Już zamówiłem w sklepie ten lakier i jak będę miał okazję to przetestuję, bo na razie opieram się na doświadczeniach innych modelarzy.