[Galeria] AH-1F Cobra - Kartonowa Kolekcja 4

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
ryszard

#16 Post autor: ryszard » 2008-12-04, 20:22

dzięki jutro położę następną warstwę lakieru tak jak mówisz. Bo już się przestraszyłem że lakierowaniem spierniczyłem jeden z moich lepszych modeli, a tak nawiasem mówiąc który lakier jest lepszy błyszczący czy mat chodzi mi o efekt końcowy wyglądu modelu

ryszard

#17 Post autor: ryszard » 2008-12-04, 20:27

model F4F malowałem najpierw pactrom ( taki królik doświadczany a dzisiaj żeby poćwiczyć nałożyłem humbrola i malotu nie było jak farba wyschła. Mam jeszcze jedno pytanie czy teraz na humbrola można nakładać pactrę

Awatar użytkownika
KPaweł
Kontakt:

#18 Post autor: KPaweł » 2008-12-04, 21:26

Tą następną warstwę to sugeruję położyć testowo na jakimś ograniczonym obszarze - jak się upewnisz że efekt jest OK to położysz na całości.
Na Humbrola można nakładać Pactrę, chociaż ogólnie to nie poleca się nakładać lakierów akrylowych na olejne i odwrotnie - połączenie między warstwami nie jest pewne.
Przydarzyło mi się kiedyś, ze po polakierowaniu modelu lakierem olejnym a następnie akrylowym i po wyschnięciu obu mogłem ściągnąć warstwę lakieru akrylowego zupełnie tak jak ściąga się folię zabezpieczającą z wyświetlaczy urządzeń elektronicznych...

ryszard

#19 Post autor: ryszard » 2008-12-07, 19:24

nałożyłem drugą warstwę i jest ok tylko jest jedno ale jak patrze pod światło to widać jaśniejsze smugi po pędzelku normalnie tego nie widać jak się patrzy ale może da się to zlikwidować może troche mocniej rozcieńczyć farbę i pokryć model cieńką warstwą to będzie trzecia warstwa
ps. prace nad wichrem chyba niedługo ruszą

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”