[R] Wojna na Pacyfiku - YOKOSUKA D4Y4 Suisei

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
el_paw

#16 Post autor: el_paw » 2008-01-07, 19:19

Ho ho ho ale się "cycatów" namnożyło w mojej relacji :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ceva nie wiem czy rozmyte kontury części to nie sprawka mojej dosyć starej już drukarki.

A co do tempa to teraz wyraźnie spadło - przez całą niedzielę zbudowałem "tylko" klapy i lotki. Oto one
[center]ObrazekObrazek[/center]
[center]ObrazekObrazekObrazek[/center]

Pozdrawiam kibiców

Awatar użytkownika
Ceva

#17 Post autor: Ceva » 2008-01-07, 20:01

el_paw pisze:Ceva nie wiem czy rozmyte kontury części to nie sprawka mojej dosyć starej już drukarki.
Tak jest na ekranie mojego komputera, drukować ( przyznam się bez bicia ) jeszcze nie próbowałem ( z powyższego powodu ).

A co do nadmiaru cytatów to starałem się trochę towarzystwo zmotywować do działania. ;-)

I najważniejsze to kilka słów o modelu. Podoba mi sie w opracowani fakt że autor spróbował ukryć miejsca łączeń poszycia segmentów, a nie trzymał się sztywno szablonu że połączenie może być tylko na spodzie segmentu niezależnie od tego czy je widać czy nie. Trochę szkoda że tak Ci się upancernił karton po impregnacji :-? trochę to na modelu widać. A poza tym to wychodzi całkiem sympatyczny statek.

Awatar użytkownika
el_paw

#18 Post autor: el_paw » 2008-01-07, 20:10

Z tą impregnacją to prawda, ale plusem tego modelu jest to że za jakiś czas można go sobie wydrukować i skleić od nowa, a tą próbę potraktować jako tzw. rozpoznanie walką :mrgreen:

Awatar użytkownika
Ceva

#19 Post autor: Ceva » 2008-01-07, 20:16

A udało Ci się kiedyś skleić dwa razy ten sam model?
Bo mnie jeszcze nie ale jestem na dobrej drodze :-) .

Awatar użytkownika
Piterski

#20 Post autor: Piterski » 2008-01-08, 09:03

el_paw pisze:Ceva nie wiem czy rozmyte kontury części to nie sprawka mojej dosyć starej już drukarki.
Ceva pisze:Tak jest na ekranie mojego komputera, drukować ( przyznam się bez bicia ) jeszcze nie próbowałem ( z powyższego powodu ).
Ja wczoraj luknąłem na wydruki i mimo że drukowałem na taniej drukarce HP Deskjet 3940 to rozmycia krawędzi nie widzę. Na łukach są drobne schodki, ale nie wiem czy to nie wynika już z klasy drukarki właśnie, a dokładnie z jej rozdzielczości.
Ceva pisze:A co do nadmiaru cytatów to starałem się trochę towarzystwo zmotywować do działania. ;-)
Towarzystwo a przynajmniej Ja ;-) staram się jak mogę. Czasu tylko trochę mało bo w myśl zasady "jak nie masz czasu znajdź sobie dodatkowe zajęcie" zacząłem zmagania z nauką angielskiego. Systematyczną nauką, a karą za lenistwo jest nie klejenie. W związku z tym jest jak jest. Myślę, że niedługo coś zaprezentuje bo całkiem gruszek w popiele nie zasypałem.

Pawle model mogłeś postarać się wykonać trochę lepiej, zachęcam Cię do eksperymentów jakie opisuje Ceva w swojej galerii z Ki-61. Głównie mam zastrzeżenia do uskoków poszycia na łączeniach. Sam samolot nawet mi się zaczyna podobać :-).

Awatar użytkownika
Sprudin

#21 Post autor: Sprudin » 2008-01-08, 23:02

No tempo znowu mnie poraża :shock: Efekty także. Fajnie kleisz, to Ci trzeba przyznać :-) Cała relacja jednak w moim odczuciu sprawia wrażenie ekspresowej. Nie widzę specjalnie pospiechu w efektach (no moze poza segmentem przy wnęce kółka :-P ) ale przypomina to taśmę produkcyjną :-D Mam w sumie tylko jedno zastrzeżenie - szkoda że ramek owiewki nie wydrukowałeś na zwykłym papierze - nie byłyby takie "pancerne".
Piterski pisze:
Ceva pisze:Tak jest na ekranie mojego komputera, drukować ( przyznam się bez bicia ) jeszcze nie próbowałem ( z powyższego powodu ).
Ja wczoraj luknąłem na wydruki i mimo że drukowałem na taniej drukarce HP Deskjet 3940 to rozmycia krawędzi nie widzę. Na łukach są drobne schodki, ale nie wiem czy to nie wynika już z klasy drukarki właśnie, a dokładnie z jej rozdzielczości
Popatrzyłem sobie na model u siebie - z tym rozmyciem to u mnie jest różnie. Natomiast co do jakości wydruku, myśle że każdy obecnie używany model drukarki nadaje sie do takich zadań. Sam jadę na HP710c (prehistoria :-D ) i wszystko gra. Cały pic polega na odpowiednim papierze :-) Na zwykłym z bloku technicznego nawet tekst potrafi sie rozmyć. Słyszałem ze można kupic w ryzach po 100szt papier gramaturą odpowiadający blokowi technicznemu ale o znacznie wyzszej jakości. Taki grubszy papier ksero :-D Nie szukałem jeszcze bo nie był mi zwyczajnie potrzebny. W razie czego mogę sie czegos więcej dowiedzieć ;-)
Piterski pisze: Towarzystwo a przynajmniej Ja ;-) staram się jak mogę.
Heh, i ja mam niewiele czasu na dłubanie. Obiecałem sobie że przez święta popchne prace - i zonk :-| A teraz uczelnia skutecznie zabiera mi resztki wolnego czasu :-| Nie żebym nic nie robił, coś tam dochodzi ale obiecałem sobie ze kolejna aktualizacja będzie po skończeniu spodu samolotu :mrgreen: Choć, ostatnio częściej drania reperuje....

Awatar użytkownika
el_paw

#22 Post autor: el_paw » 2008-01-11, 20:46

Witam ponownie
Sprudin ramki były na zwyłym offsecie jednak dodatkowo trzeba je było okleić taką jakby obrysówką z brystolu. Drukowałęm na Lexmarku Z705 który ma już 5 lat.

A teraz czas na małą aktualizację z budowy:
Komora bombowa z uchwytem na bombę:
ObrazekObrazek

Przybyło podwozie:
Obrazek

Celownik
Obrazek

Usterzenie ogonowe :evil: dawno w żadnym z modelu tak nie skopałęm ogona. Statecznik pionowy pogięty - mam to zamiar jeszcze wyszlifować. Stateczniki poziome od spodu mają szpary - chwilowo zalane wikolem.
ObrazekObrazekObrazek

Całość na chwilę obecną wygląda tak:
ObrazekObrazekObrazek

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ceva

#23 Post autor: Ceva » 2008-01-11, 22:37

Uuuuuuuuu.
Ten statecznik to wygląda naprawdę nieciekawie. A nie mógłbyś go jeszcze raz zrobić?

Awatar użytkownika
el_paw

#24 Post autor: el_paw » 2008-01-13, 11:03

Witam ponownie :mrgreen:
Budowa modelu dobiegła końca. Niestety Ceva statecznika nie wymieniłem. Po uzupełnieniu tuszu wychodzą mi teraz inne odcienie kolorów i będzie się bardzo odróżniał. Ale mam zamiar w przyszłości jeszcze raz zbudować ten model unikając tych błędów które popełniłem teraz.

Oto efekt końcowy mojej pracy:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Reasumując model sklejał się bardzo przyjemnie. Ma dosyć dobrze wyposażoną kabinę, dzielone powierzchnie sterowe, które możemy wykonać jako ruchome, do wyboru 2 wersje - z komorą bombową lub bez. Trochę trudu mogą sprawić rysunki ale i przez nie można przebrnąć.

Moim największym błędem było zabezpieczenie wydruku lakierem, który bardzo usztywnił karton przec co trudno sie potem formował i był łamliwy.

Dziękuję za uwagę ;-)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kroolo

#25 Post autor: Kroolo » 2008-01-13, 11:41

Przede wszystkim gratuluję ukończenia modelu i dziękuję za zaprezentowanie go na forum - fajnie że takie opracowania ktoś umieszcza za free w sieci.
el_paw pisze:największym błędem było zabezpieczenie wydruku lakierem, który bardzo usztywnił karton przec co trudno sie potem formował i był łamliwy.
a jakim to lakierem zabezpieczyłeś że tak się stało?

Awatar użytkownika
piter16

#26 Post autor: piter16 » 2008-01-13, 11:44

Końcowy efekt dobry i z daleka dobrze się prezentuje całkiem dobrze. :mrgreen:

Jednak z bliska jak się przyjrzeć to widać, że był robiony z pośpiechem. :-/

No ale jeszcze dwa modele do końca konkursu i moja przepowiednia się spełni... :-P

:mrgreen: Pozdrawiam! :mrgreen:

Awatar użytkownika
el_paw

#27 Post autor: el_paw » 2008-01-13, 11:47

To był lakier 3v3 - ogólnie jest niezły ale po sklejeniu modelu.

Kroolo znów jesteś moderatorem :?:

Piter16 ja nie startuję w samolotach tłokowych - może coś zbuduję ale poza konkursem. Za to wystartuję u Kroola :mrgreen: .

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kroolo

#28 Post autor: Kroolo » 2008-01-13, 11:55

Hmm to dziwne. Też używałem 3v3 i karton był taki gumowaty bardziej i trudno było na nim uzyskać ostre załamanie. Fakt że miałem go mocno rozrzedzonego, może o to chodziło? Mnie w tym lakierze denerwuje że zażółca...

Nie, nie jestem moderatorem. Pisałem o tym w SB.

Zapraszam do konkursu :-)

Awatar użytkownika
piter16

#29 Post autor: piter16 » 2008-01-13, 12:07

el_paw wiem, że nie startujesz przynajmniej z tym modelem, ale sklejony kolejny model, to kolejny model. :->

Cóż tępo poraża, nie ma co! :mrgreen:

Jaki model będzie następny?

:mrgreen: Pozdrawiam! :mrgreen:

Awatar użytkownika
Ceva

#30 Post autor: Ceva » 2008-01-14, 00:07

I znowu sukces :-D . Model sklejony.
Przyznam szczerze że lepiej wygląda w 3D niż na płasko.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”