[Prośba] Pierwszy model.

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Budowlaniec

#16 Post autor: Budowlaniec » 2007-04-10, 12:27

Ja na początku miałem: butapren, wykałaczki, brystol, nożyczki, ostrze skalpela chirurgicznego, kawałek stalowej blachy ;) Ostrze skalpela trzymałem w palcach i wycinałem dłuższe proste. Wszelkie łuki nożyczkami. Z czasem zakupiłem kilka modeli z MM-a. Jeszcze później matę i linijkę. Później dokupiłem zapas tektury i cyrkiel Olfy. Teraz moje narzędzia trudno wyjąć z szafki naraz. Do retuszu polecam pastele olejne. Te 50-kolorowe kupisz za ok 25 zł. Retuszuję nimi już kilka modeli a nie widać w ogóle, że są używane. Na początku wydawało mi się, że jeżeli będę miał dobry nożyk i linijkę to już będę miał wszystko. Modelarstwo to taka dziedzina, że zawsze chciało by sie mieć jakieś nowe narzędzia, nowe rozwiązania. Ale same porady Ci nie pomogą, Klej w miarę regularnie, niekoniecznie dużo byle regularnie, a doświadczenie będzie przychodziło z każdą przyklejoną częścią. Jak już opanujesz troszkę klejenie to spróbujesz nowego rodzaju kleju, retuszu, może klejenia "na styk". Sklej ze 2,3 proste budowle czy cokolwiek. Najlepiej jeżeli byś na początku skleił najprostszy model domku, chatki, chodzi o to żeby nie było za wiele obłości i żeby sie w miarę ładnie prezentował. Spróbuj przy nim retuszu, kilka rodz. kleju I co ważne taki model skończysz, do tego w krótkim czasie.

Awatar użytkownika
Mazter

#17 Post autor: Mazter » 2007-04-10, 12:51

Ja zaczynałem od Małego Modelarza i posiadałem tylko wikol, nożyczki i za tydzień od rozpoczęcia pierwszego modelu tata kupił mi skalpel z łamanymi ostrzami (nic mu nie mówiłem sam na to wpadł jako że zajmował się modelarstwem) i tak kleiłem i reszta narzędzi sama się zbierała powoli.

Awatar użytkownika
arqs

#18 Post autor: arqs » 2007-04-11, 08:32

Polecam skleić jakąś latarnię morską z GPM, są naprawdę tanie i tak proste, że każdy może je zrobić bez większych problemów.

Awatar użytkownika
Sprudin

#19 Post autor: Sprudin » 2007-04-14, 13:43

Nożyczki, najlepiej niewielkie (ja używam m.in. chirurgicznych :mrgreen: ), zwykła żyletka bądź skalpel owinięty taśmą izolacyjną, dwa kawałki kartonu z bloku technicznego klej polimerowy np Tytan uniwersalny :-D linijka, na początek zwykła potem koniecznie aluminiowa i deseczka jako podkladka do wycinania wreg itp. Na tym zbudowałem pierwsze kilka modeli...Potem przyszła oprawka do skalpeli, pensety, jakies szczypce do drutu i kupa innych drobiazgów. Na poczatek uważam starczy to co wyżej wymieniłem. ...a retusz nadal rzadko robie :-D

Co do wycinanek proponuje na poczatek GPM, ale jakąs prostą latarnie. Stosunkowo proste, elementy są duze i można sie poduczyc dokladności i staranności. pozdrawiam

szerszen93

#20 Post autor: szerszen93 » 2007-04-14, 15:27

Kroolo pisze:Mały Modelarz - 5 zł
gdzie ty widziałes małego modelarza za 5 zł

Awatar użytkownika
Saier

#21 Post autor: Saier » 2007-04-14, 15:29

U wydawcy większość numerów jest po 5 zł.

Awatar użytkownika
MikeS

#22 Post autor: MikeS » 2007-04-15, 09:36

Tutaj można zobaczyć jakie modele są w promocji Małego Modelarza, zamówienia składamy poprzez e-mail.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”