[R] "Stonka" czyli lokomotywa spalinowa SM42 | GPM
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Z zamieszczonego obrazkabelfast pisze:w związku z tym że to pierwszy projekt w moim życiu więc było kilka błędów.. wczoraj siadłem ponownie do projektu

troszkę działam ale to nie jest Solid Works ale Solid EdgeOSTOJA pisze:Z zamieszczonego obrazka [url=http://images38.fotosik.pl/291/33cb46151a1b136bm.jpg]Obrazek[/URL] wnioskuję, że to program SolidWorks czy działasz w tym programie? Trochę znam SolidWorks'a ale mój komputerek jest za "cieniutki" by coś na nim zrobić.belfast pisze:w związku z tym że to pierwszy projekt w moim życiu więc było kilka błędów.. wczoraj siadłem ponownie do projektu

P.S. sorki za wpis nie na temat

Witam.
Dużo czasu upłynęło zanim zdecydowałem się ruszyć dalej z budową Stonki. Prawie dwa lata leżały w szafie gotowe silniki trakcyjne, koła i maźnice. Wczoraj udało mi się to poskładać do kupy.

Wygląda to jak wygląda lepiej już nie będzie. Ostatnimi czasy coraz mniej kleje, bywają ponad miesięczne przerwy i palce z biegiem czasu tracą swoje zdolności do majsterkowania z kartonem.
Prawdę mówiąc już myślałem że na tych wózkach polegnę, ciężko było mi to wszystko spasować, ale myśle że to z winy mojego niedopracowania.
Przy wózkach zostały jeszcze układy hamulcowe, resory i piasecznice, to prawie dwa arkusze części.
Pozdrawiam i do nastepnego.
Dużo czasu upłynęło zanim zdecydowałem się ruszyć dalej z budową Stonki. Prawie dwa lata leżały w szafie gotowe silniki trakcyjne, koła i maźnice. Wczoraj udało mi się to poskładać do kupy.

Wygląda to jak wygląda lepiej już nie będzie. Ostatnimi czasy coraz mniej kleje, bywają ponad miesięczne przerwy i palce z biegiem czasu tracą swoje zdolności do majsterkowania z kartonem.
Prawdę mówiąc już myślałem że na tych wózkach polegnę, ciężko było mi to wszystko spasować, ale myśle że to z winy mojego niedopracowania.
Przy wózkach zostały jeszcze układy hamulcowe, resory i piasecznice, to prawie dwa arkusze części.
Pozdrawiam i do nastepnego.
Witam.
Zaczynam pomału działać nad układem hamulcowym.
I mam tutaj jedno pytanie. Czy szczęki hamulcowe powinny być w takiej odległości od kół jak widać na tym zdjęciu gotowego modelu?
Wydaje mi się że szczęki powinny raczej do kół dolegać. Szukałem w necie fotek wózka SM42 ale jak już sie coś znajdzie to jest za ciemne i nic nie widać.
Może ktoś z Was wie jak to powinno być?
Pozdrawiam.
Zaczynam pomału działać nad układem hamulcowym.

I mam tutaj jedno pytanie. Czy szczęki hamulcowe powinny być w takiej odległości od kół jak widać na tym zdjęciu gotowego modelu?

Wydaje mi się że szczęki powinny raczej do kół dolegać. Szukałem w necie fotek wózka SM42 ale jak już sie coś znajdzie to jest za ciemne i nic nie widać.
Może ktoś z Was wie jak to powinno być?
Pozdrawiam.
Ujmijmy to tak: klocki w pełni nie powinny przylegać, bo w końcu to pozycja zaciągniętego hamulca. Z drugiej strony, to co jest na grafice w modelu to dużo za daleko, w praktyce klocki hamulcowe luźno wiszą przy kole, wyglądają jakby przylegały do obręczy, ale łatwo je odchylić od niej, np. młotkiem rewidenta.