[R] Monitor rzeczny "Warszawa" 1:100 Super Model

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
koksu

[R] Monitor rzeczny "Warszawa" 1:100 Super Model

#1 Post autor: koksu » 2012-05-18, 13:47

Witam Wszystkich w mojej pierwszej relacji :)
Chciałbym Wam przedstawić budowę modelu monitora rzecznego "Warszawa"

Zabrałem się za jego budowę tydzień temu. Wbrew pozorom, model wcale do najprostszych nie należy. A po za tym, sam przysporzyłem sobie dodatkowej roboty waloryzując model - w standardzie pewnie bym go już skończył ;)
Na początek przydałaby się okładeczka, niestety już ją pociąłem, więc nie będzie ( a miałem cyknąć fotkę przed budową... )
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Model jest malowany, ponieważ postanowiłem dorobić troszkę elementów, a po za tym, na czymś muszę nauczyć się malować modele ( a najlepiej nauczyć się malując modele... )

Kilka uwag:
-> model ma kilka błędów ( których nie udokumentowałem niestety... ) np - za duży szkielet
-> kilka błędów sam popełniłem...
-> malowanie to Pactry --> insignia red oraz russia dark gray ( wybrałem kolorki najbliższe wycinance, nie wnikam, czy rzeczywisty monitor był tak pomalowany )

Nie jestem do końca zadowolony z osiągniętego efektu, ale na więcej brakuje mi doświadczenia niestety... Na pocieszenie postawiłem sobie drugi monitorek przed nosem ( sklejony zaraz po wydaniu... - chyba nie muszę mówić jak wygląda... )

Następna aktualizacja po niedzieli...

A na zakończenie moi wierni towarzysze. Zawsze kiedy kleję, pilnują abym miał spokój... No i lubią jak robię im fotki...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Edit:
Lufy dział głównych zostaną zamienione na grubsze oraz reling zostanie podwyższony ;)
--

koksu

#2 Post autor: koksu » 2012-05-29, 12:50

Witam Wszystkich w kolejnej aktualizacji, która zostanie zakończona galerią ;-)
Jak obiecałem, tak zrobiłem - reling na nadbudówce został poprawiony, lufy dział również ;-)
Oto dowody z miejsca zbrodni...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Przedstawiam kilka zbliżeń na niektóre elementy:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

GALERIA
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Kilka uwag:
- Model jest sklejalny w 100% w standardzie
- pokład składa się z dwóch części, obie mają różny odcień deseczek, ale aż tak się to nie odznacza na gotowym modelu.
- na zdjęciach dno monitorka jest dziwnie różowe, w rzeczywistości jest to kolor "insignia red" z Pactry
- nie jestem do końca zadowolony z olinowania, reling też idealny nie jest...
- koło ratunkowe na nadbudówce - pomalowane równo, tylko krzywo mi się przykleiło, a teraz boję się je odrywać, aby nie uszkodzić relingu, więc już tak zostanie...
= Generalnie z modelu jestem średnio zadowolony, wiem, że mogło być lepiej. Zastanawiam się jeszcze nad częściowym zakryciem szalup materiałem oraz dodaniem kilku beczek na pokładzie ;-) Co o tym Myślicie ?

Przedstawiam także kilka fotek porównawczych z drugą"warszawką", którą skleiłem w 2004 roku.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Qwark
Kontakt:

#3 Post autor: Qwark » 2012-05-29, 15:36

Modelik ładny, nawet bardzo, ale relacja.... :roll: Bez obrazy. I tak dobrze że w pierwszym wpisie nie pokazałeś podklejonych wręg.

koksu

#4 Post autor: koksu » 2012-05-29, 19:08

Co tu pisać... Dałem troszkę ciała z relacją, jestem tego świadom... :oops: :oops: :oops: Jedyne co mogę powiedzieć to, to, że następna będzie na pewno lepsza, a i sam temat będzie ciekawszy wg. mnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”