IJN URANAMI - MODEL HOBBY migawki z budowy

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
konradoo

IJN URANAMI - MODEL HOBBY migawki z budowy

#1 Post autor: konradoo » 2012-03-10, 13:07

Witam wszystkich w mojej relacji , chciałbym wam zaprezentować migawki z budowy modelu Japońskiego niszczyciela IJN URANAMI wydawnictwa MODEL HOBBY ze SZCZECINA. Wybrałem ten model ze względu na jego dobre opracowanie i dużą ilość dodatków jaką oferuje nam wydawca, a które zastosuję podczas budowy modelu. Rys historyczny pominę dla zainteresowanych model przedstawia replikę jednostki na Grudzień rok 1941 z 19go Dywizjonu Niszczycieli.

Okładka

Obrazek

Cześć 1 SZKIELET

Budowę szkieletu rozpocząłem od podklejenia elementów na cienkim papierze na tekturę grubości 1 mm, w swoich modelach stosuję tylko tekturę piwną ponieważ jest ona prosta w obróbce a nasączona SG staje się bardzo sztywna i łatwiej jest wyprowadzać krawędzie papierem ściernym. Po wycięciu całości i kilku pasowaniach posklejałem wszystko do kupy. Zapraszam do obejrzenia zdjęć.

ObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

.....następnie przykleiłem pokład oraz wyciąłem poszycie dna w celu sprawdzeniu jego spasowania, jak na razie brak UWAG

ObrazekObrazek

....i na koniec postanowiłem w jakiś sposób obsadzić okręt na sztywno, wkleiłem więc dwa kołeczki po to aby model nie latał na podstawce ale o tym później...

Obrazek

Zapraszam do komentowania i oceny mojej pracy!!

C.D.N

Awatar użytkownika
Kroolo

#2 Post autor: Kroolo » 2012-03-14, 11:23

No to czekamy aż będą jakieś uwagi :-) Na razie tylko oglądać - ciekawy temat, dobre fotki.

Awatar użytkownika
konradoo

#3 Post autor: konradoo » 2012-03-19, 22:44

Cześć 2 Poszycie denne

Rozpocząłem prace na poczyciem dennym niszczyciela, zgodnie z instrukcją przyklejając pierwszy pasek poczycia na środku szkieletu. Od tej czynności zależało czy całe poszycie nie rozjedzie się, autor proponuje wykonanie poszycia na przemian tj. jeden kawałek w strone dziobu nastepnie jeden kawałek w stronę rufy i tak na zmianę. Ja postnaowiłem pojechać w stronę dzioby a następnie zająć się rufą.

ObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Rufa okretu okazała się bardzo trudnym elementem, na jej segmentach zamontowałem poprzeczki aby lepiej uformowac poszycie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Podsumowując niektóre elementy mogłem zrobić lepiej, ale ogólnie jestem zadowolony z uzyskanego efektu a także z samego modelu. Poszycie spasowane jest idealnie, i jak do tej pory model nie przysporzył mi zbyt wielu problemów ale to dopiero początek. W chwili obecnej kadłub zostawiam na boku i zaczynam prace nad budową nadbudówek a jest to spowodowane duzo iloscia wyjazdow w pracy.
C.D.N

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”