Ki-61 "Hien" (Tony) [R]

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

Ki-61 "Hien" (Tony) [R]

#1 Post autor: edipodium » 2010-03-21, 11:49

Witam!
Moim kolejnym modelem jest Ki-61 „Hien” (Tony) z wydawnictwa kartonowy świat w skali 1/50.
Obrazek
Nie będzie to model sklejony w standardzie ponieważ chcę go mocno uplastycznić. Założenia są takie:
- wykonać wnętrze kabiny
- wykonać wnęki podwozia
- wykonać oddzielone stery
Mam nadzieję że mi się to uda. Do modelu zaadoptuję kabinę oraz wnęki podwozia (jeśli będą pasować) z Hiena z AH lub Małego Modelarza (w przypadku MM’a tylko kabina).
Obrazek
Model posiada brzydki błąd drukarski w postaci braku kamuflażu na niektórych częściach.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Starałem się to jakoś zamalować farbką i nie wyszło źle, jedyny minus to to że farba jest trochę za ciemna.
Obrazek Obrazek Obrazek
Poszczególne etapy budowy kabiny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Z wmontowaniem kabiny nie miałem większych kłopotów, ale zastosowałem zbyt sztywną folię do oszklenia tylnej części owiewki i podczas wmontowywania kabiny uległa ona złamaniu.
Obrazek Obrazek Obrazek
Aby zakryć to brzydkie załamanie zostawię owiewkę pozycji otwartej, poza tym jakoś szkoda mi zamykać tej kabiny ;)
Drobnica kabiny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Następnie doklejony został przód kadłuba. Tutaj taka mała uwaga ode mnie. O ile model Hellcata z tej samej gazety sklejało mi się przyjemnie o tyle przy Hien’ie mam problemy z dopasowywaniem do siebie części poszycia. Dla tego też górny element przodu kadłuba został lekko przeszlifowały i pomalowany.
Obrazek Obrazek Obrazek
Potem doszła tylnia część kadłuba z której przyklejeniem też miałem spore problemy. Skończyło się tym że musiałem użyć sporej ilości kleju CA do jej przyklejenia, przez co łączenie wyszło mi paskudnie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na koniec zdjęcia przyklejonej owiewki. Tum razem użyłem lepszej folii i nie było żadnych załamań, natomiast elementy owiewki strasznie się łamią, tak jakby były z 20-sto letniego papieru a nie z 6-cio letniego. Przez to owiewka wygląda fatalnie i strasznie nieestetycznie.
Obrazek Obrazek Obrazek

Podsumowując dotychczasowy stan rzeczy:
Jeśli model nie uraczy mnie więcej żadnymi przykrymi niespodziankami to może się on prezentować dobrze, lecz przez brzydkie łączenia kadłuba i załamania na owiewce kabiny nie będzie to efekt jaki chciałem uzyskać.
Pozdro!

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#2 Post autor: tad » 2010-03-21, 14:41

Edi - lubię Cię, więc Cię napomnę :-) Ten model można skleić dokładniej (ten sam Ki-61 na mojej stronie cudny nie jest, ale kadłub ma lepiej sklejony). Masz poważne trudności ze sklejeniem kadłuba bez szpar i z retuszem - tu widzę pole do działania.

Wiem z doświadczenia, że gdy się bierze za przeróbki, za drobiazgi w kabinie i wnękach, to wtedy dbałość o kadłub leci na łeb, na szyję. Przeróbki to wyższa szkoła jazdy - nie dlatego, że są takie trudne, tylko dlatego, że po nich trudno zachować modelarską dyscyplinę. Słowem - zostaw to i skup się na dobrym sklejeniu kadłuba i skrzydeł.
Pozdrawiam
TAD

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#3 Post autor: edipodium » 2010-03-21, 15:47

Dzięki tad ;-) . Zgadzam się że model można skleić dokładniej, nie wiedziałem z czym mam do czynienia. Przy modelu zastosowałem łączenie na jedną wręgę bez sklejki. Teraz wiem że to był błąd, należało jeszcze zastosować sklejkę wtedy poszycie ładnie by się ze sobą łączyło a tak powychodziły szpary. Przy tylnym elemencie podczas klejenia wręga rozerwała mi się na pół i stąd efekt jest jaki jest. Ze skrzydłami myślę że pójdzie lepiej.
Kabinę dorabiałem pierwszy raz, ale wnęki podwozia i oddzielone stery mam już za sobą więc z nich już raczej nie zrezygnuję skoro kabina już gotowa.
Pozdro!

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#4 Post autor: edipodium » 2010-05-15, 17:57

Witam!
Do B-17 powoli przyrastają skrzydła, ale i Hien doczekał się swoich.
Zacząłem od statecznika pionowego. Wyszedł prosto, ale popełniłem tutaj karygodny błąd. Otóż przy spasowywaniu elementu na łączeniu z przodu wychodziła mi szpara. Więc aby wszystko ładnie pasowało poprzycinałem trochę i było dobrze. Swój błąd zauważyłem niedawno kiedy chciałem przykleić przejście ze statecznika pionowego w kadłub i stateczniki poziome (cz.9L i P). Niepotrzebnie przycinałem bo ta część ładnie zakryła by mi szparę a tak szpara wyszła przy łączeniu z przodu i musiałem dociąć i zamalować braki. :evil: Jak to wygląda widać na zdjęciach.
Następnie zacząłem sklejać skrzydła. Tutaj nie było większych błędów, wnęki wpasowały się ładnie i udało mi się w miarę zachować geometrię. Na zdjęciu ukazującym spód kadłuba widać mój kolejny błąd czyli zabrudzenia spowodowane nadmierną ilością CA (za dużo używam tego kleju, trzeba się będzie odzwyczaić :-/ ).
Kolejnym elementem były stateczniki poziome. Przyklejam je na końcu aby ustawić je równolegle ze skrzydłami. Wtedy wszystko wygląda prosto.
Na poniższych zdjęciach widać też że został zrobiony wlot chłodnicy (chyba, jeśli się mylę proszę mnie poprawić). W budowie jest też dolny wlot powietrza.
Wszystkie stery są również zrobione ale zostaną przyklejone na końcu żeby ich nie uszkodzić podczas klejenia reszty elementów.
Jeszcze kilka słów odnośnie zdjęć. Jedne są słabej oświetlone a inne lepiej ponieważ niektóre są robione na modelarni gdzie też czasami sklejam. Są tam świetlówki które dają bardzo ładnie rozproszone światło.
Teraz zapraszam do zdjęć:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdro!

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#5 Post autor: edipodium » 2010-12-01, 20:10

Witam!
Długo mnie nie było, prawie pół roku. Nie będę się rozpisywał co było powodem, bo szkoda na to czasu. Przechodząc do sedna, Hien został ukończony ponad miesiąc temu ale zdjęcia zrobiłem niedawno. Nie wyszedł mi tak dobrze jak zaplanowałem ale na pewno lepiej niż jeśli był by sklejony w standardzie. Zapraszam do galerii.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Przepraszam za kolejną nieudaną relację. :-(
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
OSTOJA

#6 Post autor: OSTOJA » 2010-12-02, 12:00

Powrót "smoka" ze smoczym efektem. :mrgreen: I o to chodzi - co będziemy oglądać w najbliższej przyszłości? :roll: Pozdrawiam. :-D

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#7 Post autor: tad » 2010-12-02, 14:48

Cześć,
fajny modelik - poprawiłeś retuszowanie i jest o niebo lepiej. Może tylko na kadłubie warto by osobno retuszować zielone i osobno białe plamy, a nie wszystko równo na zielono. Podoba mi się, że chciało Ci się ambitnie rozbudować taki mały modelik - dobra robota!
Pozdrawiam
TAD

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#8 Post autor: edipodium » 2010-12-02, 17:00

Dzięki za dobre opinie. Czy taki smoczy ten powrót to nie jestem pewien. Kleję ciągle co prawda ale z wieloma i długimi przerwami, ale staram się już poprawić. Nie będzie to też proste gdyż jak wiadomo studia, itp. oraz nowe hobby. Na wakacjach zacząłem troszkę rysować ołówkiem. Oto jedna z moich prac:
Obrazek
OSTOJA, w przyszłości (choć nie najbliższej) Będzie F-104S Starfighter w 1/50 a potem B-17 albo Bf-109 z AH. Ulepiłem jeszcze dwa plastiki ale one będą tylko na mojej stronie.
tad, zjadłem trochę nerwów na tym modelu ale ogólnie efekt mnie zadowala. Masz rację że retusz kadłuba pozostawia wiele do życzenia, mówi się trudno. Można jeszcze zauważyć zabrudzenia białych pól na skrzydłach przy powierzchni natarcia. Brudne paluchy :-/ .
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
OSTOJA

#9 Post autor: OSTOJA » 2010-12-02, 17:21

Edi, ten rysunek jest świetny, masz talent chłopie. Powinieneś studiować na ASP lub architekturze, pomyśl o tym. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#10 Post autor: tad » 2010-12-03, 16:42

Wow - rysunek mnie też się podoba. Pokaż więcej w jakimś osobnym wątku.
TAD

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#11 Post autor: edipodium » 2010-12-03, 19:12

Eee takie tam bazgroły, ale dzięki chłopaki ;-)
OSTOJA, może i powinienem studiować na ASP, ale z robotą po tym trudniej, a na Mechanice i Budowie Maszyn już lepiej. Z resztą to już drugi rok więc szkoda trochę od nowa zaczynać.
tad, nie chcę pokazywać swoich rysunków bo uważam że nie ma się czym zbytnio pochwalić, dopiero się uczę.

Awatar użytkownika
OSTOJA

#12 Post autor: OSTOJA » 2010-12-03, 20:04

edipodium pisze:nie ma się czym zbytnio pochwalić, dopiero się uczę.
Coś taki skromny, inni organizują galerie z gorszymi bohomazami i żyją - pokazuj. ASP może nie ale architektura to już TAK, tym bardziej, że masz techniczne ciągoty.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”