Wybor poczotkujacego
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Wybor poczotkujacego
Witajcie zaopatrzylem sie w 2 modele jeden z nich to Niemiecki transporter amunicji SD.Kfz.252 z przyczepka [answer],a drugi to Czolg Pz.Kpfw. IV D [GPM. Mysle ,ze zaczne od Sd-ka poniewaz wydaje mi sie latwiejszy [mniejszy i mniej czesci] niz Pz. Jednakze obydwa modele nie maja pospolitych "listków", a ja zaczynam dopiero sklejac modele. Macie jakies porady co do sklejania "bezlistkowego". Z relacja bedzie trudno gdyz padl mi komp [pisze od kolegi] .Nie chce odpowiedzi typu "idz kup cos prostszego" gdyz nic innego nie moglem znalezc po godzinie lazenia po miescie.
Hej
Jak na początek to faktycznie dość wysoka poprzeczka głównie ze względu na uciążliwość gąsienic.
Klejeniem na styk nie masz się co przejmować, nie taki diabeł straszny. Wystarczy klej taki jak budapren w miarę gęsty i długo zastygający, oraz cierpliwość w odczekiwaniu na wstępne przeschnięcie potem tylko dokłądnie stykasz brzegi i gotowe.
Ja osobiście zaczynałem od samolotów - prostsze konstrukcyjnie.
życzę powodzenia.
Jak na początek to faktycznie dość wysoka poprzeczka głównie ze względu na uciążliwość gąsienic.
Klejeniem na styk nie masz się co przejmować, nie taki diabeł straszny. Wystarczy klej taki jak budapren w miarę gęsty i długo zastygający, oraz cierpliwość w odczekiwaniu na wstępne przeschnięcie potem tylko dokłądnie stykasz brzegi i gotowe.
Ja osobiście zaczynałem od samolotów - prostsze konstrukcyjnie.
życzę powodzenia.
patex to biały klej nie dość że zapaćkasz model to kiepsko sprawdza się w klejeniu krawędziowym. to klej dobry do sklejania szafek a nie modeli. Na pierwszym lepszym targowisku lub sklepie za tzw. 5zł kup sobie klej kauczukowy kosztuje grosze a jest wydajny i wybacza niektóre błędy modelarskie super do krawędziówki a na małe elementy wodny bezbarwny klej.