[R] Tyn 6 ADW Parowozy 1:25
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Witam wszystkich
dawno nic nie pokazywałem ale nie bardzo miałem czas na model a poza tym powtarzalność wykonywanych elementów nie bardzo posuwała prace do przodu
dziś skończyłem zawieszenie:
na zdjęciach przed malowaniem może nie wygląda to rewelacyjnie ale po pomalowaniu i złożeniu w całość nie widać aż tak bardzo niedociągnięć

mam taką jedną uwagę, której niestety nie udokumentowałem więc można spokojnie uznać to za mój błąd w wykonaniu ale osoby które będą robić ten model muszą zwrócić uwagę na wielkość maźnicy w całym osprzętem który autor modelu dołożył, konkretnie chodzi mi o pasowanie maźnicy w otwory w ostojnicy. Mi maźnica kompletnie nie mieściła się w ten otwór więc musiałem pousuwać cześć elementów powodujących powiększanie się maźnicy na szerokość.. teraz biorę zgodnie z instrukcja za zewnętrzne elementy
i wyruszam na poszukiwanie odpowiedniej czerwonej farbki, a może ma ktoś gotowy numer farbki nadający się na elementy zawieszenia w takim parowozie
pozdrawiam

dawno nic nie pokazywałem ale nie bardzo miałem czas na model a poza tym powtarzalność wykonywanych elementów nie bardzo posuwała prace do przodu

na zdjęciach przed malowaniem może nie wygląda to rewelacyjnie ale po pomalowaniu i złożeniu w całość nie widać aż tak bardzo niedociągnięć

pozdrawiam

Witam wszystkich
dziś może nie za wiele, ale zajęło mi to całkiem sporo czasu
zgodnie z zaleceniem autora zabrałem się za zewnętrzne elementy i oto czoła ostoi:

wiem że nie wszystkie śruby są jednakowe i idealne, nie wiem czemu mi to aż tak koślawo idzie ale widać światełko nadziei bo z każdą następną jest lepiej
pozdrawiam

pozdrawiam

Witam wszystkich
zgodnie z zaleceniem autora zabrałem się za zewnętrzne elementy i oto czoła ostoi:

wiem że nie wszystkie śruby są jednakowe i idealne, nie wiem czemu mi to aż tak koślawo idzie ale widać światełko nadziei bo z każdą następną jest lepiej
pozdrawiam

pozdrawiam

Wiesz , ja sie na malowaniu nie znam ( co zdążyłem już udowodnić
) , ale wyczytałem gdzieś , że czerwona farba słabo kryje i ludzie stosuja podkład pod nia z farby szarej , z doświadczenia moge tylko powiedzieć , że farba musi być naprawdę bardzo rzadka i należy położyć jej kilka ( a czasami kilkanaście ) warstw aby dobrze pokryła , no i to co pisał R-t w mojej relacji z Pirani , dobre przygotowanie kartonu , wygładzenie miejsc szlifowania ( jeżeli takowe było ) , zaszpachlowanie łączeń i nierówności itd. Farba wszystko wyciągnie na wierzch , niemniej życzę powodzenia i oczywiście podglądam.