Austro-Węgierskie Okręty Podwodne nie są mimo wszystko zbyt znane a więc ta relacja , postaram się by miała także wymiar edukacyjny - więc :
Flota Podwodna liczyła C.K. liczyła łącznie 27 okrętów podwodnych z których podczas trwania I WŚ utracono z różnych przyczyn 6 .
Osiągnięte przez nie sukcesy okazaly się dość spore :
- 108 alianckich statków handlowych ozdobiło dno morza...oraz :
- 1 Pancernik poważnie uszkodzony ( "Jean Bart" przez "U-12" )
- 2 Krążowniki pancerne ( "Leon Gambetta" przez "U-5" i "Giuseppe Garibaldi" przez "U-4" ) oraz 1 uszkodzony ( "Edgar" przez "U-29" )
- 2 Krązowniki lekkie poważnie uszkodzone ( "Dublin" przez "U-4" i "Weymouth" przez "U-31" )
- 5 Niszczycieli ( "Renaudin"przez "U-6", "Fourche" przez "U-15", "Impetuoso"przez "U-17", "Nembo" przez "U-16" i angolski "Phoenix" przez "U-27" ) i 1 uszkodzony ( IJN"Sakaki" sic! przez "U-27" )
- KilkaTorpedowców
- 2 Okręty Podwodne ( "Nereide"przez "U-5" i "Circe" przez "U-47" )
- i jeszcze trochę by się tego znalazło :)
Przedstawiony przeze mnie "U-5" zatopił 3 okręty wojenne i zdobył 1 statek handlowy :
- 24.05.1915r. Francuski Krążownik Pancerny "Leon Gambetta" .
- 5.08.1915r. Włoski Okręt Podwodny"Nereide" .
- 29.08.1916r. Grecki Frachtowiec "Cefalonia" - Tego zdobyto i odprowadzono do Cattaro ( Kotoru ) .
- 8.06.1916r. Włoski Krążownik Pmocniczy "Principe Umberto" - Na żadnej innej jednostce I WŚ nie zginęło tyle ludzi - około 1750 osób .
Uff... (Dane trochę z pamięci a po części z książek )
Model sklejany przeze mnie będzie przedstawiał "U-5" właśnie z okresu pojedynku z "Nereide" - są trzy wersje modelu ( trzy kioski i dwa pokłady do wyboru )
Oto zdjęcie modelu - jeszcze przed cięciami ( Choć model już na wolności

Kolejne odsłony relacji i informacji o Okręcie Podwodnym Numer 5 Najjaśniejszego Pana już wkrótce ... No retusz to trudny nie będzie - tylko dwa kolory . Modelik w sam raz na święta i odstresywacz z niego nawet świetny .
Pora na aktualizację mojej relacji - powstały dwa segmenty kadłuba "U-5" - ukazują one wielkosć tego dinozaura w stosunku do "narzędzia pomiarowego modelarskiego jednogroszowego"

Jak na razie brak większych problemów ze spasowaniem - przaktycznie czły model to kilka takich pierścieni , pokład , kiosk i stery ...
Wiem , że model się błyszczy ale ja zawsze lakieruję przed sklejaniem ...
Kilka dni temu skleiłem kiosk - kolejny gigantyczny element - łatwo nie było - pół godziny i po sprawie :

Wiem , że zbyt ładnie nie wygląda ale wiecej z tego elementu wycisnąć nie mogłem :(