Polski FIAT 508 III Łazik - GPM

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ceva

Polski FIAT 508 III Łazik - GPM

#1 Post autor: Ceva » 2008-10-10, 23:07

Witam Was serdecznie ( mam nadzieję że nie przedwcześnie ) w mojej nowej relacji. Tym razem na warsztacie wylądował Polski FIAT 508 III Łazik opracowany przez Tomasza Dębickiego, a wydany na kiepskim i rozdwajającym się kartonie przez GPM.

Postanowiłem po przebrnięciu przez najtrudniejszy moim zdaniem etap budowy ( rama ) ujawnić się i pokazać dotychczasowe postępy.
Obrazek Obrazek
Ramę jak i całe podwozie zamierzam pomalować dlatego nie bawiłem się w retusz.

Do sklejania tego modelu przymierzałem się już od dawna, ale jakoś brakowało mi odwagi :-( . Jednak postanowiłem zaryzykować bo po pierwsze moja TK-3 czuje się trochę samotna na półeczce, a po drugie postanowiłem rzucić się z motyką na słońce.
Jak już napisałem karton na którym wydrukowano model jest bardziej niż kiepski, bo strasznie się rozdwaja przy zwijaniu rurek o małej średnicy :evil: . Ja dodatkowo strzeliłem sobie gola, bo przed wycięciem części psiknąłem arkusze lakierem akrylowym, który jakoś wyjątkowo szybko mi wysechł na powierzchni kartonu nie wnikając weń :-( :evil: . Przez co mam połysk na wierzchu i gnój w środku :evil: .
Mam nadzieję że jakoś sobie z tym poradzę :-| .

Ramę zamierzam pomalować w racji tego że:
- nie chciało mi się wczoraj dorobić farby do retuszu ( zresztą musiałbym dorobić kilka odcieni szarego, bo każdy z podzespołów podwozia ma za sprawą "waloryzacji" inny odcień );
- wewnętrzna strona ramy wymagała pomalowania ( mimo nadrukowania od spodu arkusza koloru szarego, niestety jasnego ), a temperą jest to prawie nie wykonalne.
Fakt, będę malował Humbrolem najbardziej zbliżonym do koloru wycinanki tj. 67 panzer grey. Dorobienie innego wiąże się z koniecznością posiadania pojemniczka na dobrany kolor, którego nie posiadam. Dlaczego maluję ramę na ciemno szaro skoro wiadomo że powinna być czarna? A to dlatego że nie będę miał możliwości ( ze względu na konieczność uplastyczniania ) pomalowania wszystkich zespołów podwozia t.j. chłodnica i zespół napędowy.

A teraz skoro o chłodnicy była mowa oto i ona sama.
Obrazek Obrazek
Zauważone na zdjęciu niedostatki retuszu ( poza odcieniem który ze względów wspomnianych wyżej jest pewnym kompromisem ) zostały już poprawione.

CDN...

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#2 Post autor: edipodium » 2008-10-11, 07:46

Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć powodzenia :-D i nie muszę chyba dodawać że będę wiernym widzem 8-) .
Tak więc: POWODZENIA :!:
Sweet Nightmare :mrgreen: :evil: !

Awatar użytkownika
Grzegorz11

#3 Post autor: Grzegorz11 » 2008-10-11, 08:10

Przyłączam się do śledzenia postępów :mrgreen:

Awatar użytkownika
Ceva

#4 Post autor: Ceva » 2008-10-11, 10:46

Witam serdecznie pierwszych kibiców :-D .

Skoro części o numerach 1 ( rama ) i 2 (chłodnica ), dalej podążam w kierunku wyższej numeracji części.
Tym razem część nr. 3 czyli tylne mocowania przednich resorów.
Obrazek
I tu jest pierwszy znaczący błąd, bo w środek tego elementu powinna wejść końcówka resoru, ale brakuje 0.5 mm co na gabaryty modelu jest wielkością znaczną :-| ;-) .
Następny element to część nr. 4 - prądnica z wentylatorem chłodnicy.
Obrazek Obrazek
Autor proponuje wykonać łopatki z podwójnie sklejonego kartonu, mnie wydawało się to za dużo i jedną warstwę pominąłem. Cz. 4e ( piasta wentylatora ) na arkuszu nie posiada oznaczenia, a cz. 4d ( koło pasowe ) na arkuszu jest oznaczona jako 5m.

CDN...

Awatar użytkownika
Gregor
Kontakt:

#5 Post autor: Gregor » 2008-10-11, 12:45

Ceva pisze:prądnica z wentylatorem chłodnicy.
Mam prośbę , mógłbyś zrobić zdjęcie tego elementu koło jakiejś monety , bo jestem ciekaw jaką to ma wielkość .

Awatar użytkownika
Ceva

#6 Post autor: Ceva » 2008-10-11, 22:08

Gregor pisze:Mam prośbę , mógłbyś zrobić zdjęcie tego elementu koło jakiejś monety , bo jestem ciekaw jaką to ma wielkość .
Proszę :-) .
Niestety nie miałem jednogroszówki ale miałem pięć groszy :-D .
Obrazek

I nie jest to najmniejszy podzespół :roll: .

Awatar użytkownika
Ceva

#7 Post autor: Ceva » 2008-10-12, 14:42

No i kolejna odsłona relacji :-D .
Tym razem nie wszystkie podzespoły są skończone :-| .
Cz. 5 i częściowo 6 - silnik i skrzynia biegów.
Obrazek Obrazek
Sam się jeszcze zastanawiam jak udało mi się z listków skleić komorę pływakową gaźnika.
Obrazek
O ile lewa strona silnika jest skończona to prawa nie. Nie podobało mi się rozmieszczenie i pomieszanie przewodów kolektora ssącego z wydechowym :-? . Niestety w internecie nie znalazłem fotek silnika poza tym polskim "kundlem" zresztą niekompletnym
Obrazek
i włoską 508-ką niestety nie widać dobrze tego co mnie ciekawi.
Obrazek

W związku z tym mam do Was prośbę jakby ktoś posiadał zdjęcia silnika Fiata 508 to proszę mi pomóc.

Kolejny element cz.6 - tylny most napędowy.
W tym podzespole musiałem trochę przerobić pochwy bo średnica jednej jej części 6z była za mała ( lub 6w za duża ) w każdym bądź razie nie była przy projektowaniu uwzględniona grubość kartonu i nie można było zgodnie z projektem nasunąć cz.6z na cz.6w. Poradziłem sobie z tym tak że odciąłem fragment cz. 6w wchodzący w 6z. Żeby całość zachowała jaką taką sztywność zwinąłem z papieru pręciki na które natknąłem cz. 6z a potem cz. 6w.
Obrazek
Na gotowo ( gdzieś mi wcięło korek wlewu oleju na tylnym deklu :evil: ) most wygląda następująco.
Obrazek Obrazek
Ostatnie elementy dzisiaj to amortyzatory przednie i tylne czyli cz. 7 i 8.
Nie przyklejałem jeszcze ramion amortyzatorów bo ich położenie trzeba ustalić po przyklejeniu zawieszenia do ramy.
Obrazek
W przypadku tych części pomylona jest numeracja części ( jest więcej elementów do amortyzatorów przednich, a nie ma do tylnych ), ale z racji pogrupowania elementów na arkuszu nie stanowi to problemu.

CDN...

Awatar użytkownika
Ceva

#8 Post autor: Ceva » 2008-10-13, 18:36

Z powodu że dzisiaj nic do Łazika nie przybyło ( ale może przybędzie :-) ) pokażę wczorajsze postępy.
Przekładnia kierownicza cz.9 niekompletna bo brakuje jeszcze jej ramienia które przykleję kiedy będzie ona na swoim miejscu przy ramie.
Obrazek
Zawieszenie przednie cz.10 również niekompletne ( brakuje drążków kierowniczych powód j.w.).
Obrazek Obrazek
I ostatni element z tej partii produkcyjnej to resory tylne cz.11 . Oczywiście brakuje tutaj strzemion mocujących tylny most.
Obrazek
Muszę gdzieś wykołować trochę cyny o średnicy 1mm na kolektory ssący i wydechowy. I chyba już wiem gdzie się udam - do serwisu RTV 8-) .

CDN...

Awatar użytkownika
Ceva

#9 Post autor: Ceva » 2008-10-15, 18:48

Budowa Łazika strasznie zwolniła, ale mimo to mam coś do pokazania :-) .
Cz. 12 - resory przednie.
Obrazek
Kupiłem także 1 mm cynę i zrobiłem kolektory ssący i wydechowy. Nie sądziłem że tak wielką sztuką jest wyprostowanie cyny :shock: . Ta co ją kupiłem była zwinięta w sprężynkę :evil: . Jakoś mi się to w miarę udało więc przystąpiłem do tworzenia kolektorów.
Obrazek Obrazek Obrazek
W przypadku kolektora ssącego dorobiłem jeszcze imitację korpusu gaźnika ( komora pływakowa jeszcze nie przyklejona ). Kolektor wydechowy został odsunięty od głowicy i dodałem dwa przewody wydechowe.
Jak widać przygotowany jestem do zrobienia imitacji instalacji zapłonowej. Myślę też nad wykonaniem imitacji świec zapłonowych z igły lekarskiej tylko nie mam w domu cieńszej niż 0,5 mm. Myślę że jutro kupię cieńszą ( ok 0.3 mm o ile taka występuje ) w aptece.
Tym co zrobiłem chwalę się już teraz bo nie wiem jak bardzo popsuję to malowaniem niestety koniecznym :-? .

CDN...

Awatar użytkownika
Ceva

#10 Post autor: Ceva » 2008-10-16, 18:00

Byłem w aptece i dostałem igły 0,25 mm i ... okazały się za cienkie :-? . Więc nadałem stożkowość odcinkom igły 0,5 mm. A dlaczego paprałem się z igłami :?: bo bez większych kombinacji przymocowałem do świec przewody zapłonowe 8-) .

I teraz Was zanudzę fotkami gotowego ( lecz przed lakierowaniem matującym ) silnika. Dlatego będzie tyle fotek bo jak na niego patrzę to mi się gęba cieszy na widok takiego maleństwa :-D :-D :-D . Jedyne co wyszło kiepsko na zdjęciach to odcienie dorabianych farb :sad: . Na szczęście w rzeczywistości wygląda o wiele lepiej 8-) .
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A teraz przede mną koła :-? :shock: .

CDN...

Awatar użytkownika
Ceva

#11 Post autor: Ceva » 2008-10-19, 10:15

Cz.14 Koła jezdne.
Jak do tej pory ( poza ramą ) jest to najtrudniejszy dla mnie element modelu i zapewne nie ostatni trudny. Rysunek montażowy nie wskazuje na komplikacje przy montażu.
Obrazek
Podstawa pasowania części to wycinanie z pominięciem linii obrysu. Tak przynajmniej mi to wychodziło po przymiarkach egzemplarza próbnego ( dlaczego jest taką trudnością dla projektantów umieszczenie jednego koła więcej dla rozruszania palców :evil: :?: ).
Cz. 14b jest za długa o 1 mm :shock: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .
A oto i zdjęcia na razie jedynego całkowicie sklejonego koła, pozostałe robią się.
Obrazek Obrazek

CDN...

Awatar użytkownika
el_paw

#12 Post autor: el_paw » 2008-10-19, 12:47

Strasznie mi się podoba to co kolega wyprawia z tym modelem. Mnie jak na razie odstraszają od niego błotniki.

Silniczek pierwsza klasa, kółka też niczego sobie ;-) Ja mam zamiar dokupić do niego blaszę z elementami fototrawionymi.

Czekam na dalsze postępy.

Pozdrawam

Awatar użytkownika
Ceva

#13 Post autor: Ceva » 2008-10-21, 10:50

el_paw pisze:Mnie jak na razie odstraszają od niego błotniki.
Mnie jakoś na razie nie, ale może głupi jestem :-P :mrgreen: :mrgreen:
el_paw pisze:Ja mam zamiar dokupić do niego blaszę z elementami fototrawionymi.
Pomysł niegłupi tylko malować trzeba. Moim zdaniem przydały by się też laserowe bieżniki opon.
el_paw pisze:Czekam na dalsze postępy.

Oto i one :-D . Co prawda niewielkie się wydają ale trochę pracy wymagały.
Koła gotowe :-D ( biała krawędź opony już zauważona i poprawiona ) .
Obrazek
Imitacje piast do reszty kół też zrobione. Pozostaje dorobić coś w formie dekli imitujących mocowania kół zapasowych, bo autor z rozpędu o nich zapomniał w zamian proponując imitacje piast na wszystkich kołach.

CDN...

Awatar użytkownika
antanas

#14 Post autor: antanas » 2008-10-21, 12:20

Twoja praca jest świetna, ale s tymi kolami mi coś nie pasuje. Autor opracowania według mnie zrobił coś nie tak :roll: . Konstrukcja ma być inna, taka jak w tym obrazku.Przepraszam za jakość, ale nie jestem Leonardo :lol: .
Obrazek

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ceva

#15 Post autor: Ceva » 2008-10-21, 12:51

antanas pisze:s tymi kolami mi coś nie pasuje. Autor opracowania według mnie zrobił coś nie tak :roll: . Konstrukcja ma być inna, taka jak w tym obrazku.
Oczywiście masz rację, ale przypuszczam że to uproszczenie w konstrukcji felgi przez autora jest spowodowane rozmiarami tego elementu w skali 1 :25 w jakiej jest model. Pewnie można by to poprawić, ale nie chciałbym za dużo zmieniać oryginalnego projektu.
antanas pisze:Przepraszam za jakość, ale nie jestem Leonardo :lol:

Di Caprio :?: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”