[relacja] Polikarpov I-16 w skali 1:33

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Kroolo

#31 Post autor: Kroolo » 2008-08-15, 12:03

Obrazek

gniewko83

#32 Post autor: gniewko83 » 2008-08-15, 14:39

Po za tym moja drukarka drukuje nie za dobrze i ciężko jest dobrać taki kolor jak na modelu ale popracuje nad tym .oprócz tego zakupiłem ostatnio mały modelarz f-16 52 block i to będzie kolejne moje zmaganie ale teraz stale jakiś harmonogram pracy żeby wszystko grało i wszystko będę konsultował i szukał by czegoś nie spaprać. na razie idę kończyć moje wypociny i dziękuje za poświęcenie mi czasu

gniewko83

#33 Post autor: gniewko83 » 2008-08-17, 21:31

Po przeanalizowaniu błędów które popełniłem postanowiłem jeszcze raz zmierzyć się z tym samolotem. Ale mam pytania:

1 to jakiego konkretnie kleju używacie by kleić na styk i żeby za bardzo nie brudził części

2. sprawa czym nakładacie farbkę jak retuszujecie temperą

Zauważyłem jeszcze że na moim modelu poprzednim kolor był jakiś wyblakły i brzydki więc wydrukowałem go na wyższej jakości i teraz trzyma kolor ale boje się że stanie się mi to samo co z tamtym gdy zacznę kleić przód nad cylindrami są trzy paski które po użyciu mojego kleju zaraz się odbarwiają (stosuje super glue ) co polecacie.

3 nie mam problemu z wycięciem czegoś w miarę prosto ale nie kiedy brakuje mi reki i podczas klejenia mi się zaczyna cześć klejona rozłazić czym wzbogacić swój warsztat by takie rzeczy nie miały miejsca.

4 oraz jak dokonywać pasowań wręg i poszyć na sucho bez kleju żeby wszystko ładnie grało bo ja robię to tak i może tu popełniam błąd:
wycinam dwie wręgi kleje szlifuje i wycinam poszycie po czym je kleję polimerowym klejem i w ten walec próbuje wepchnąć wręgę jak za duża to szlifuję aż wejdzie i tu mi się wydaje że robię coś nie tak.

5. jak wycinacie elementy po łuku i otwory w środku poszycia i czy każdy element z wycinanki czymś impregnujecie by lepiej go kształtować i kleić?

Bardzo proszę o pomoc na razie tyle przeanalizowałem i do takich pytań doszedłem które na pewno się jeszcze pojawią .
Ostatnio zmieniony 2008-08-17, 22:46 przez gniewko83, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bleriot

#34 Post autor: bleriot » 2008-08-17, 22:25

Gniewko porzuciłeś model, dobrze zrozumiałem ??
1. super glue, po lakierowaniu sobie zniknie, a spoina sztywna nawet przy mikroskopach :mrgreen: 2. Ja retuszuje akrylami, ale nie tymi gotowymi, bawię się w mieszanie, okiem "ludzkim", łatwe i szybkie do opanowania ;-) w sumie namawiam Cię do zmiany, a przechowuję owe mixy w pojemnikach do szkiełek kontaktowych, zatem pardon za dygresję w pytaniu nie z mojej beczki :mrgreen: 3. systemy, przykład: przy sklejaniu segmentu /technika lotnicza only :-P / wycinam wąskie prostokąty z jedynki i zapinam na końcach plastikowymi ściskami. I tak w sumie systemy same wpadają do Naszych głów, spoko. 4. Lekka wyobraźnia i spoko, każdy ją ma :idea: ścinaj pod kątem wręgi o większym przekroju przy stożkowym przekroju segmentu na przykład, zacytowane i znane wcześniej z Małego Modelarza, odrobinę polityki, Panowie Wydawcy fajnych bardzo w sumie modeli, więcej życia poza clou!5. łuki w "zagłebieniach" poszycia tylko skalpel. nie fałduje kształtu jak po nożyczkach, z wolnej ręki, krzywiki to już dla maniaków, dzięcioł też spoko :shock: Otwory w poszyciu tylko dzięcioł, metoda znana i dające fajne efekty - wiadomo. :arrow: Ja nie przygotowuję wycinanki przed rozcinaniem i klejeniem, a może warto :-) A zapał to podstawa. Pozdrawiam Cie :idea:

Awatar użytkownika
Kroolo

#35 Post autor: Kroolo » 2008-08-17, 22:57

--> Super glue nic nie będzie przebarwiał jeśli zacaponujesz arkusze.

--> temperę nakładam pędzelkiem 00 - robiłbym to wykałaczką, ale jak mi temepera zaschnie to muszę dodać nieco wody i robię to właśnie maczając ten pędzelek w wodzie i później smyram po temperze aby się rozpuściła i nanoszę na krawędź

--> jak pasujesz wręgę to staraj się jej nie wciskać bo może łatwo rozepchnąć segment i będzie on na końcu szerszy, a nie o to chodzi. Wręg musi wejść gładko - w końcu dojdzie jeszcze grubość kleju.

--> otwory i łuki wycinam nożykiem, małymi kroczkami.

Gratuluję samozaparcia!

gniewko83

#36 Post autor: gniewko83 » 2008-08-18, 22:30

Na początku dziękuję za retusz postu . :-)
Bleriot nie nie porzuciłem modelu zamierzam go skleić jeszcze raz od nowa uwzględniając porady oraz stosując zasadę najpierw pytać lub poszukać na forum potem robić .Bo jak najpierw robiłem a później się dowiedziałem jak powinno to wyglądać to już mój model wyglądał jak strach na wróble :)
Czyli mam rozumieć tak
kupić capon pomalować całe arkusze i poczekać jak będzie suche i dopiero wtedy wycinać czy każdą cześć po wycięciu lepiej jest caponem przejechać .
gdzie mogę dostać taki pędzelek byłem dzisiaj w papierniczym i najmniejszy maja 1
Gratuluję samozaparcia!
sam nie mogę wyjść z podziwu że tak mnie to mobilizuje chyba się mi to za bardzo spodobało

Awatar użytkownika
Kroolo

#37 Post autor: Kroolo » 2008-08-18, 23:12

gniewko83 pisze:pomalować całe arkusze i poczekać jak będzie suche i dopiero wtedy wycinać czy każdą cześć po wycięciu lepiej jest caponem przejechać .
Jak Ci wygodniej. Ja caponuję te części których za chwilę będę potrzebował. Jak zrobisz cały arkusz to będziesz miał spokój do końca budowy :-)

Poszukaj sklepu dla plastyków. 1 też może być - przystrzyż ją trochę nożyczkami.

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#38 Post autor: edipodium » 2008-08-19, 08:01

Kroolo pisze:1 też może być - przystrzyż ją trochę nożyczkami.
Nie jest to konieczne. Ja mam 1 i bardzo dobrze mi się nim maluje (chociaż przydał by mi się 00 :-P ), a przy przystrzyganiu można pędzel zniszczyć.
Sweet Nightmare :mrgreen: :evil: !

gniewko83

#39 Post autor: gniewko83 » 2008-08-19, 21:08

Kupiłem capon i pomalowałem jeden raz części z jednej strony [chyba wystarczy :)]
muszę zamówić jeszcze tekturę bo ta nie wiem czy jest dobra jeżeli ktoś by był taki dobry może by mi powiedział jak sprawdzić jakość tektury i gdzie takową najlepiej zamówić bo tą co mam to po analizie i cieciu nie leży mi jakoś.
oraz zastanawiam się nad cyrklem wycinającym czy to dobra sprawa czy raczej odpuścić
oraz do czego używacie klej hermol jeśli w ogóle używacie lub gdzie można by poczytać o klejach jakie ma właściwości aslbo zapytam inaczej na co zwracać uwagę przy zakupie kleju by trzymał

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#40 Post autor: edipodium » 2008-08-19, 22:02

gniewko83 pisze:zastanawiam się nad cyrklem wycinającym czy to dobra sprawa czy raczej odpuścić
na początek przygody z modelarstwem to ja radzę odpuścić. Strata kasy według mnie, ale potem może się przydać (chociaż jak się dojdzie do wprawy to też się zastanawiać można :-/ ).
Kleju hermol nie używam to nie wiem, ale z klejami to jest tak że jak nie wypróbujesz to się nie dowiesz :-P .

Awatar użytkownika
Kroolo

#41 Post autor: Kroolo » 2008-08-19, 22:49

W samolotach za dużo nie nawojujesz takim cyrklem, w czołgach bardziej, ale też nie zawsze da się użyć, tak więc na razie bym sobie to darował. Kiedyś sobie zakupiłem (jeszcze tą starą wersję, co to ma tendencję do wycinania owali zamiast okręgów) i za często po niego nie sięgam...

Jedna warstwa caponu na wydruk powinna wystarczyć. Mam nadzieję że go nie żałowałeś? ;-) Capon jak wsiąka to robi takie ciemne, tłuste plamy - spoko: jak wyschnie nic nie będzie widać. Możesz teraz zrobić test: na jakimś niepotrzebnym kawałku koloru nałóż kropelkę superglue - nie powinno nic się przebarwić.

Hermolu czasem używam do podklejania wręg na tekturę i do przyklejania ramki oszklenia do folii. O klejach więcej możesz poczytać tutaj:

http://klejady.konradus.com/

Ta tektura oferowana na allegro jest ponoć extra

http://allegro.pl/search.php?string=tek ... &country=1

gniewko83

#42 Post autor: gniewko83 » 2008-08-19, 23:27

a jaką tekturę polecasz do mojego modelu chodzi mi o grubość

Awatar użytkownika
Kroolo

#43 Post autor: Kroolo » 2008-08-19, 23:30

między 0,75 a 1 mm

gniewko83

#44 Post autor: gniewko83 » 2008-08-19, 23:37

zamówię dzisiaj 1mm powinno na wręgi być w sam raz oglądałem twoją relacje z i-16 i jestem pod wrażeniem podpatrzyłem sobie nie które chwyty np wkleić wcześniej osłony za cylindrami i takie tam rano przed robotą wezmę i przemaluje jeszcze raz wszystkie arkusze
bo mi się wydaje że chyba za mało dałem tego caponu dałem bo ledwie świeci :)

Awatar użytkownika
edipodium
Kontakt:

#45 Post autor: edipodium » 2008-08-20, 07:29

gniewko83 pisze:chyba za mało dałem tego caponu dałem bo ledwie świeci :)
To czy się świeci czy nie to niema różnicy. Capon jest impregnatem a nie lakierem i nie będzie się tak świecił jak lakier; owszem da lekki połysk ale błysku nie będzie :-P .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”