Chciałbym Wam przedstawić model nad którym aktualnie pracuje. Jest to rosyjska współczesna samobieżna wyrzutnia SS-1C SCUD B MAZ-543 wydawnictwa Modelik w skali 1:25. Sklejanie zacząłem w kwietniu ubiegłego roku, jako że dopiero teraz ''odkryłem''

Obiekt docelowy

Ze spraw ogólnych: model jest malowany farbami humbrol (kolor zielony 150), podczas malowania stosuje taką zasadę iż najpierw nakładam farbę bezbarwną jako podkład (najlepiej odrazu pomalować arkusze w wycinance z obu stron), nastepnie nakładam dwie warstwy danego koloru i na koniec jedną warstwe bezbarwnego matu. Nastepnym krokiem na jaki się zdecydowałem było naniesienie pigmemtu rdzy, a na sam koniec dodam jeszcze piasek lub błoto w zależności od tego jaką zrobię diorame. Jeśli natomiast chodzi o jakość opracowania modelu to nie można mieć większych zastrzeżeń, oczywiście zdażają się drobne błedy (głównie źle opisane częśći) ale wszystko można w miare szybko wychwycić i skorygować.
Wystarczy tego pisania

Ps. pierwsze zdjęcia są w kiepskiej jakości, później już jest ok

RAMA

ZAWIESZENIE

KOŁA

SILNIK

UKŁAD SKRĘTNY
Aby ten układ mógł działać i się szybko nie rozleciał należy pamiętać o dwóch rzeczach:
1 - każdy element tego układu powinien być wzmocniony SuperGlue
2 - części które zaznaczyłem na rysunku (8+ i 10) należy skleić ze sobą po uprzednim zamontowaniu CAŁEGO układu i ustawieniu zbieżności!! inaczej nie bedzie działał jak należy.

A tutaj animacja tegoż układu, ma 800kb więc chwilke trzeba poczekać aż się cała załaduje

UKŁAD NAPĘDOWY

ZDERZAK, ATRAPA, MASKA

I KABINA
Drobna uwaga, ściankę z drzwiami i dzrwi wykonać najlepiej osobno i na koniec dopiero ją dokleić do całości

II KABINA

I SEGMENT (w trakcie budowy)

Na chwile obecną nałożony jest podkład i pierwsza warstwa koloru. Zostanie jeszcze do nałożenia jedna warstwa koloru i bezbarwna na koniec. Jak już wszystko wyschnie to dokleje reszte zaczepów, zbiorniki na paliwo i nałoże rdze.
Kolejne zdjęcia wkrótce.........