PZL-130 TB Orlik 1:33 Model Card

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ceva

#16 Post autor: Ceva » 2008-01-07, 12:12

Relacji ciąg dalszy tym razem pod hasłem przygotowań następnych w kolejności elementów do sklejenia w całość.
Na początek statecznik pionowy. Skromny szkielecik i poszycie które przed uformowaniem wymagało nieznacznego dopasowania kształtów obrysu obu części.
Obrazek
Usterzenie poziome i szkielet jeszcze bardziej skromny.
Obrazek
Wstępne sklejenie i przymiarka do kadłuba wskazuje na konieczność użycia nożyczek na dolnym poszyciu stateczników.
Obrazek
Przygotowałem także elementy skrzydeł czyli ( nadal skromny jak na skrzydła ) szkielet i poszycia.
Obrazek
Dla ułatwienia późniejszego montażu skrzydeł dorobiłem fragmenty żeberek na krawędzi natarcia i spływu skrzydła.
Obrazek
Z wszystkich siatek usterzenia i skrzydeł ( być może zauważyliście ) poodcinałem trymery a to dla tego żeby móc dokładnie pocienić płaszczyzny składające się na krawędź spływu. Oczywiście na koniec je dokleję. Zmodyfikowałem także wnęki podwozia głównego pogrubiając tekturą ścianki boczne ( na pogrubienie góry nie ma miejsca ) co pomoże pewniej przymocować je do szkieletu i poszycia, a także w dalszym etapie pozwoli na pewniejsze umocowanie goleni podwozia czego autor nie przewidział( bo trudno mówić o zaznaczonym na wnęce okręgu jako stabilnym punkcie montażu goleni ).
Obrazek

Na razie o projekcie modelu mogę powiedzieć tyle, że jak na opracowanie ręczne jest zaskakująco przemyślany i przyjemny w realizacji, a w zasadzie jedyne drobne korekty części są następstwem ręcznego kreślenia i niewielkich niedokładności. Najbardziej denerwują mnie tylko przerywane linie wyznaczające miejsce przyklejenia kolejnych części które niekiedy zdarza mi się przekroczyć.

Awatar użytkownika
Ceva

#17 Post autor: Ceva » 2008-01-08, 15:38

W dzisiejszej odsłonie relacji najbardziej znaczące postępy czyli montaż uprzednio przygotowanych płatów i usterzenia. Po niewielkich korektach wszystko pasowało prawie idealnie :-D
Trochę trudności sprawiło mi przygotowanie i sam montaż dolnej części statecznika ( płetwy ) nie jest idealnie ale w miarę dobrze.
Obrazek Obrazek
Wklejone i wzmocnione wnęki podwozia nie wymagały prawie żadnych korekt i pasowały dobrze.
Obrazek
Trochę pomęczyłem sie z reflektorem, bo trzy razy dorabiałem szybkę którą zachciało mi sie zrobić na równi z poszyciem. W końcu zrobiłem z tektury szablon na kształt krawędzi natarcia i na ciepło uformowałem szybkę.
Obrazek
ostatnimi z przygotowanych do montażu elementów były skrzydła, czyli skończyły się "grube" elementy a pozostała drobnica.
Obrazek Obrazek
No to teraz będę mógł przystąpić do obciążenia nosa modelu odpowiednią ilością ołowiu i przykleję część silnikową do kadłuba.

CDN...

Awatar użytkownika
Ceva

#18 Post autor: Ceva » 2008-01-09, 19:07

Trzeba dalej pchać ten monologowy wózek, a co.

Dzisiaj dla odmiany pokażę trochę elementów przyklejonych już na swoje miejsce i kilka przygotowanych do wklejenia.

Na początek elementy oczekujące na montaż czyli rury wydechowe i prowadnice klap ( tu było trochę docinania elementów składowych prowadnicy gdyż nie były symetryczne ).
Obrazek Obrazek
Trwają intensywne prace prowadzące do zamknięcia kabiny czyli jest prawie gotowe wnętrze kabiny. Prawie bo brakuje zagłówków na fotelach ( schną ) i tego czego nie ma w wycinance czyli drążków sterowych (!). Po przypasowaniu tylnego oprofilowania osłony kabiny okazało się że wręga zamykająca kabinę jest za niska. Nie było innego wyjścia jak dorobić z szarego brystolu ( to ten element na którym jest apteczka ). Na zdjęciu widać też jedną z dwóch ( na każde skrzydło ) kierownic strugi powietrza ( pasowały dobrze to znaczy że udało mi się ukształtować odpowiednio krawędź natarcia skrzydła 8-) ).
Obrazek
Statecznik poziomy już kompletny.
Obrazek
Oprofilowanie luku podwozia przedniego wymagało trochę pracy, ale jest już gotowe.
Obrazek
Wygląda na to że zostaje jeszcze do zrobienia owiewka kabiny, śmigło i podwozie które już zaczęło się robić.

CDN...

ps. trzeba się streszczać bo konkurs się szykuje. :mrgreen:

Awatar użytkownika
partyzant

#19 Post autor: partyzant » 2008-01-09, 22:15

Ceva tylko nie monolog ;-) . Ja sobie patrzę , a że do niczego się nie można przyczepić to sobie cicho podpatruję.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tad
Kontakt:

#20 Post autor: tad » 2008-01-09, 23:21

Dobra - chciałeś to masz - dlaczego nie pokusisz się o oddzielenie stateczników? To dość łatwe - bardziej kwestia chęci i odrobiny kombinowania.

A modelik wychodzi Ci fajnie - tylko tak dalej!
Pozdrawiam
TAD

Awatar użytkownika
mikoaj68

#21 Post autor: mikoaj68 » 2008-01-10, 02:03

Cześć Cewa przeglądałem zdjęcia PZL-130TB i ten tył to powinien być chyba plaski .

Awatar użytkownika
Ceva

#22 Post autor: Ceva » 2008-01-11, 22:32

Dziwnie to trochę zabrzmi, ale chwilowo postępy są tak małe, że nie warto aparatu odpalać więc odpowiem tylko na Wasze pytania.
tad pisze:dlaczego nie pokusisz się o oddzielenie stateczników?
Szczerze mówiąc to uparłem się na standard, a poza tym to mimo że to może być łatwe to jeszcze nie mój etap rozwoju modelarskiego.
przeglądałem zdjęcia PZL-130TB i ten tył to powinien być chyba plaski .
Nie jestem tego taki pewien czy był zupełnie płaski do końca, ja zrobiłem tak jak w wycinance czyli ostatnia wręga ( mniej więcej w połowie szerokości statecznika poziomego ) jest okrągła.

Awatar użytkownika
mikoaj68

#23 Post autor: mikoaj68 » 2008-01-12, 09:13

Witam :-D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Tomasz.

Awatar użytkownika
Ceva

#24 Post autor: Ceva » 2008-01-12, 22:53

Mikołaj dzięki za fotki. Już wiem, że trochę niewłaściwie ukształtowałem tył kadłuba :-? . Zrobiłem zbyt wyraźne przejście z prostokątnego pudełka do okrągłości, a powinienem "ostre" krawędzie najpierw "stępić" przez zaokrąglenie. Następnym razem będę pamiętał ;-) .

A teraz chyba przedostatnia odsłona relacji.
Tym razem powstało podwozie główne ( tłoczyska amortyzatorów tym rzaem pomalowałem 11-tką Humbrola, bo nie miałem pod ręką zjedzonej czekolady za sreberkiem )
Obrazek
Opona wbrew pozorom jest okrągła w środku przy obręczy.
Po sklejeniu osłon podwozia głównego otrzymałem takie coś...
Obrazek
...czyli dwie lewe osłony. Ale że się w miarę szybko zorientowałem oderwałem element naklejony na wierzchu i przykleiłem z drugiej strony. Do ciekawostek projektu należy to że części nie mają oznaczeń na której stronie modelu ( lewa czy prawa ) należy je przykleić.
Kołpak śmigła wymagał trochę kombinacji polegających na dopasowaniu średnic elementów składowych ( za duża średnica elementu z gniazdami łopat ). Nie chciałem za dużo przycinać jednego z elementów aby nie zmienić rozstawu łopat śmigła, no i wyszło jak wyszło :-/ .
Obrazek
Na koniec osłona kabiny z ramkami przyklejonymi butaprenem ( co zresztą widać :-( )
Obrazek
Zaskakującą rzeczą jak na model sprzed 12 lat są wewnętrzne ramki osłony kabiny nieczęsto spotykane jeszcze nawet ok. roku 2002.

CDN...

Awatar użytkownika
Balian
Kontakt:

#25 Post autor: Balian » 2008-01-13, 09:44

Ceva, Zaskakujesz mnie szybkością wykonywanych, przez Ciebie, modeli. Bardzo ładny Orlik, lubię ten samolot. Czekam z niecierpliwością na galerię końcową.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ceva

#26 Post autor: Ceva » 2008-01-14, 01:09

Balian pisze:Bardzo ładny Orlik, lubię ten samolot
No, mnie też sie podoba :-D .

Tytułem zapowiedzi galerii końcowej i potwierdzenia własnych domysłów wklejam dwa zdjęcia. A pytanie brzmi czy łopaty śmigła na unieruchomionym śmigle ustawiają się zawsze w "chorągiewkę"?

Obrazek
Obrazek

Do ukończenia pozostało na stałe zamocować łopaty śmigła i trochę pomazać pędzlem :mrgreen: .

Awatar użytkownika
Kroolo

#27 Post autor: Kroolo » 2008-01-14, 08:48

Extra wygląda! Bardzo ładny kołpaczek! Sądziłem że ten Orlik będzie mniej podobny do oryginału ;-)

Czesio

#28 Post autor: Czesio » 2008-01-14, 11:12

Piękny modelik, jeszcze piękniejsze wykonanie, szkoda, że nikt nie odgrzewa takich kąsków.

Awatar użytkownika
Piterski

#29 Post autor: Piterski » 2008-01-14, 14:24

Zrobiłeś kolejny fajny model :-) , a kółka podobają mi się prawie tak samo jak moje :mrgreen:
Czy technika ich wykonania była podobna? Opisz różnice.

Awatar użytkownika
el_paw

#30 Post autor: el_paw » 2008-01-14, 17:41

Witam
A pisałeś, że to ja jestem wyścigowiec, a tymczasem skleiłeś tego Orlika jeszcze szybciej niż ja moją Judy. I w dodatku masz dużo lepszą jakość wykonania. Nic tylko zgrzytać zębami z zazdrości :mrgreen:

Gratuluję i pozdrawiam

PS: Teraz już nic nie stoi na drodze do relacji konkursowej ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”