Model na początek

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
Młody Modelarz

#16 Post autor: Młody Modelarz » 2007-10-16, 16:09

Radzio65 pisze:Sklep sprzedający modele, które są do sciągnięcia w sieci za darmo.

Nooooo ... to trzeba mieć tupet !

A tu jest część towarów z tego "sklepu" do ściągnięcia za darmo z oryginalnej strony:

http://cp.c-ij.com/english/3D-papercraft/

Pozdr.
Tylko że nigdy nie uzyska sie takiej jakości wydruku jak w drukarni, pozatym ciężko dostać taki papier gróby na modele chyba że wizytówkowy, a on jest bardzo drogi a po wydrukowaniu na mojej drukarce która ma możliwość druku na foto oraz folii to itak tusz się wchłania w papier i gubi kolory, a do tego dochodzi cena samych tuszy i w efekcie itak sie nie opłaca :-? Więc jak mam się pieprzyć, marnować czas i kase to wole kupić profesjonalnie wydrukowane modele bez żadnej skazy a czas poświęcić na sklejanie ich :-P

Awatar użytkownika
Radzio65

#17 Post autor: Radzio65 » 2007-10-16, 17:58

A Ty [...] masz jakość z drukarki jak z maszyny offsetowej ? Papier gładzony 200g do drukarek laserowych i atramentowych kupiłem za 34 zł - ryza 500 arkuszy A4. Nadaje się również do kopiarek kolorowych. Jak Twój druk jest tak samo profesjonalny jak Twoja oferta, to dziękuję ... A tak na marginesie, to co zrobiłeś... Wykorzystałeś czyjeś projekty i próbujesz je sprzedać. Myślisz, że jeśli są darmowe, to możesz je bezkarnie wykorzystywać ?! Legalne jest tylko pobieranie ze stron, a czerpanie zysku ze sprzedaży nie swoich opracowań jest nielegalne. Popatrzyłem jeszcze na cyferblaty zegarków w Twoim sklepie. W szczególności na Kubusia Puchatka. Oczywiście kupiłeś prawa do używania tego wizerunku. Oczywiście !!!!!!!!! ?????
W świetle prawa to kradzież !
Nie tylko tupet trzeba mieć. Trzeba być wyjątkowo bezczelnym !
I to wszystko co można na ten temat powiedzieć.
Ostatnio zmieniony 2007-10-17, 13:01 przez Radzio65, łącznie zmieniany 1 raz.

Wicio
Kontakt:

#18 Post autor: Wicio » 2007-10-16, 20:40

Radzio65, daj spokój i tak nic nie wskórasz, chyba że ..... no nie chce tu precyzować. Ale tak czy owak ( nie jestem do końca pewien czy Młody Modelarz, wykupił sobie prawa do tych modeli, generalnie w ogóle tu nie mam pewności). Ale takie postępowanie jest z leksza nieuczciwe no a przede wszystkim to nie tylko kradzież (jeśli takowa mila miejsce w czasoprzestrzeni) ale tez zahacza o prawa autorskie. Ale nie można jednoznacznie osądzić Młody Modelarz'a.

Dlatego lepiej zając głównym tematem i pomóc koledze!!

Aha bym zapomniał, wydaje mi sie adamm (i chyba już wtórując za kimś) ze najlepszym modelem na początek jest jakiś budynek, może to być latarnia ale niekoniecznie, coś prostego, ale będącego wyzwaniem, jakiś mały zamek luk kościół, lookniej se na ta stronkę znajdziesz pewnie coś dla siebie www.gpm.pl Wiec jak znajdziesz to czekamy na relacje!!

Pozdrawiam!!

Młody Modelarz

#19 Post autor: Młody Modelarz » 2007-10-17, 08:41

Radzio65 pisze:A Ty [...] masz jakość z drukarki jak z maszyny offsetowej ? Papier gładzony 200g do drukarek laserowych i atramentowych kupiłem za 34 zł - ryza 500 arkuszy A4. Nadaje się również do kopiarek kolorowych. Jak Twój druk jest tak samo profesjonalny jak Twoja oferta, to dziękuję ... A tak na marginesie, to co zrobiłeś... Wykorzystałeś czyjeś projekty i próbujesz je sprzedać. Myślisz, że jeśli są darmowe, to możesz je bezkarnie wykorzystywać ?! Legalne jest tylko pobieranie ze stron, a czerpanie zysku ze sprzedaży nie swoich opracowań jest nielegalne. Popatrzyłem jeszcze na cyferblaty zegarków w Twoim sklepie. W szczególności na Kubusia Puchatka. Oczywiście kupiłeś prawa do używania tego wizerunku. Oczywiście !!!!!!!!! ?????
W świetle prawa to kradzież !
Nie tylko tupet trzeba mieć. Trzeba być wyjątkowo bezczelnym !
I to wszystko co można na ten temat powiedzieć.
Po pierwsze powiedz mi gdzie można kupić ryze papieru za 34zł oczywiście 500arkuszy?? Bo tak to nawet na allegro niema tanio. Pozatym kupiłem z tego sklepu dopiero 3 modele a z GPM 5 i to chyba nie jest przestępstwem, więc o co do mnie pijesz [...]!!! A zegery i Kubusia Puchatka mam gdzieś, bo bajek itak już nie oglądam!!!
Ostatnio zmieniony 2007-10-17, 13:03 przez Młody Modelarz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kroolo

#20 Post autor: Kroolo » 2007-10-17, 13:07

Młody Modelarz, ustalmy: znalazłeś ten sklep w sieci czy to Twój interes?

Co do tonu wypowiedzi to proponuję się uspokoić, ochłonąć i dopiero odpowiadać.

Jeśli wszystko jest w porządku z prawami itd to strony macierzyste gdzie te materiały się znajdują chyba zareagują pozytywnie na zapytanie czy wszystko jest legalnie udostępnione temu sklepowi - a mamy nadzieję że tak jest: Canon'a chyba stać na dojście do swoich racji, Disney Polska też więc nikt poważny by chyba nie ryzykował?

Awatar użytkownika
Piterski

#21 Post autor: Piterski » 2007-10-17, 14:17

Też mi się wydaje, że Radzio nie zorientował się o co Młodemu Modelarzowi chodziło. Zdarza się czasem i ja coś pochopnie odczytam i po jakimś czasie się zastanawiam jak ja mogłem tak opatrzenie dany tekst zrozumieć.

Awatar użytkownika
Glutation

#22 Post autor: Glutation » 2007-10-17, 19:43

Witam,
Ja ze swojej strony, mogę polecić zaprezentowany przez TADa zapowiadany model Answeru USS LOS ANGELES - wygląda efektownie, a powtarzając za TADem na penwo opanujesz sztukę formowania dużych walców. No i na efekt nie trzeba będzie długo czekać, bo model dość prosty. Czyli wszystko, co oczekuje początkujący modelarz od swojego pierwszego modelu - szybki i efektowny :)
Co do tajemniczego sklepu - nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy zapytali Canona podając uprzejmie link do sklepu, czy wyrazili zgodę na sprzedaż swoich darmowych modeli.
Jak rozumiem, ktoś po prostu je sobie drukuje, a potem ludziom sprzedaje. No wątpię, czy jakość tego druku jest taka, jak niekórzy oczekują. Pewnie zwykła domowa drukarka + karton...
Czego to ludzie nie zrobią... ale jak głupio - tak w sieci oficjalnie. Ktoś za to beknie, oj beknie.
Pozdrawiam
Łukasz

Awatar użytkownika
VVitek

#23 Post autor: VVitek » 2007-10-17, 22:04

Ciekawe czy ktoś wogóle kupuje modele z tego sklepu :roll:

Awatar użytkownika
piter16

#24 Post autor: piter16 » 2007-10-23, 18:27

mam jednak wątpliwości co do budowy modelu o takich wymiarach jak uss los angeles przez początkujących modelarzy. Można mieć problemy z dużym szkieletem :-/

Awatar użytkownika
Kroolo

#25 Post autor: Kroolo » 2007-10-23, 21:13

A czy tam szkielet nie wygląda jak samolotowy? czyli segment na 2 wręgi ew. 1 wręga + zakładka? Jeśli jest tak jak napisałem to chyba nie powinno być żadnego problemu z wycięciem kilku kółek z tektury?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”