[Relacja] Ostatni patrol U-2536 (KA 5/2000)

Sklejamy karton i papier... - Modelarstwo kartonowe

Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz

Wiadomość
Autor
JaCkyL
Kontakt:

[Relacja] Ostatni patrol U-2536 (KA 5/2000)

#1 Post autor: JaCkyL » 2007-02-15, 11:51

Witam
Postanowiłem odpocząć trochę od budowania modeli samolotów. Zabrałem się za temat całkowicie mi obcy, więc będzie to praktycznie mój okrętowy debiut. Do pocięcia poszedł model U-boota typ XXI "U-2536" wydany przez wydawnictwo pana Halińskiego. Autorem opracowania jest bliżej mi nieznany projektant Andrzej Domadzierki. Skala modelu to 1:200, w sumie 2 strony A4 z kolorowymi częściami i 2 strony z częściami arkuszy. Model nie wydaje się bardzo skomplikowany i trudny, w sam raz dla początkującego okrętowca. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Teoretycznie model ma wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu poniżej (tu akurat model plastikowy, ale ten sam okręt):
Obrazek
Już dawno temu chciałem skleić tego u-boota w związku z tym miałem wycięty szkielet, teraz wystarczyło go tylko poskładać. Kleiłem głownie butaprenem, a miejsca łączenia części zalewałem cyjanoakrylem.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Szkielet starałem się jak najdokładniej oszlifować, żeby nie było niespodzianek przy oklejaniu. Na niektórych zdjęciach są jeszcze elementy przed ostatecznym szlifowaniem. Powstała fajna sztywna konstrukcja. Brakuje mi tylko w opracowaniu podstawki pod model, trzeba będzie coś wykombinować. Zabieram się za oklejanie kadłuba poszyciem.
Pozdrawiam :mrgreen:

Awatar użytkownika
Piterski

#2 Post autor: Piterski » 2007-02-15, 12:26

Cieszy mnie ta relacja niezmiernie :mrgreen:

Awatar użytkownika
IRON_84

#3 Post autor: IRON_84 » 2007-02-15, 14:16

Zapowiada się ciekawie.
Będę zaglądać :-)

Kamil Zoszak

#4 Post autor: Kamil Zoszak » 2007-02-15, 14:18

Powiem tak.... Bardzo długo czekałem na relację z budowy tego okrętu. Nie powiem że jest to mój ulubiony typ (Kochajcie Siódemki C)... Ale ulubiony temat na który mógłbym przegadać całą wieczność...
Co do modelu.... Jest jak najbardziej odpowiedni dla CIEBIE... z tego co słyszałem to nie stanowi większej przeszkody dla miodelarza, jeślin nawet przedtem bawiłeś się LATADŁAMI.... 8-)

Czekam i kibicuję :lol:

JaCkyL
Kontakt:

#5 Post autor: JaCkyL » 2007-02-19, 15:28

Hej
Planowałem szybka aktualizacje relacji, w 2 czy 3 częściach pokazać oklejanie poszyciem kadłuba. Jakiegoś lenia miałem ostatnio i nie wyszło, więc wszystko dzisiaj. Dużo zdjęć.
Kadłub zacząłem oklejać od dzióbka. W części oklejek wykonałem wg instrukcji otwory odpływowe, (jeżeli się mylę w nazewnictwie to mnie poprawcie). Wydziubałem skalpelem Olfy, delikatnie zagiąłem do środka i cos mi strzeliło do głowy żeby usztywnić te zagięte ząbki supperglutem. Zdecydowanie utrudniło mi to potem montaż części na szkielecie i nie wygląda to tez najlepiej. Części szkieletu, które mogą być widoczne po oklejeniu poszyciem pomalowałem na czarno.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Oklejanie szkieletu bocznymi częściami szkieletu również rozpocząłem od dziobu okrętu. W modelu nie przewidziano żadnych sklejek, zakładek itd. Wszystko oklejamy na wręgi, praktycznie na styk. Wszystko ładnie pasowało aż do elementu 11P. Cześć ta okazała się zamieniona z 11L. Mimo przywrócenia prawidłowej lokalizacji tej części i tak musiałem ją trochę poprzycinać, aby wpasować na miejsce.
Połówka oklejona. Bardzo szybko to poszło.
ObrazekObrazekObrazek
Prawie cały kadłub oklejony, pozostało wykonać dno.
Tu miałem trochę walki. Przyklejenie 4 części zajęło mi 2x więcej czasu niż oklejenie całego kadłuba. Coś nie tak pewnie zrobiłem, musiałem kombinowac żeby spasować "denne części" do kadłuba. Trochę supergluta, szlifowanie, retuszowanie i wyszło jak wyszło. Mogło zdecydowanie lepiej, na szczęście farbka którą retuszuje (Pactra A92) ciemniejsze segmenty przyzwoicie pasuje.
ObrazekObrazek
Do całkowitego przykrycia szkieletu brakuje jeszcze części tworzących luki torpedowe. Na dzień dzisiejszy model prezentuj się tak:
ObrazekObrazek
Od góry i od dołu:
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
Największe części modelu zostały sklejone, pozostał kiosk z dużą liczbą drobnych elementów, detale kadłuba.

Kamil Zoszak

#6 Post autor: Kamil Zoszak » 2007-02-19, 16:22

Według mnie to ten model jest naprawdę w deche mimo poprawek jakie we własnym zakresie wprowadziłeś.
Co do wykonania to też wpakowałeś w niego KUPĘ dobrej roboty.NAprawdę bardzo mi się podoba.
Relacja prowadzona bardzo profesjonalnie... Podziwiam modelik...
POZDRO

JaCkyL
Kontakt:

#7 Post autor: JaCkyL » 2007-05-13, 21:44

Hej :mrgreen:
Dużo wody w morzu upłynęło od ostatniej aktualizacji. Model trochę stał w kąciku, kilka dni w szufladzie, aż wreszcie powrócił do mojej stoczni.
:arrow: Kiosk
Ciekawej konstrukcji szkielecik nie sprawił żadnych problemów, wszystko ładnie spasowane. Dla wzmocnienia większość elementów zaimpregnowałem magicznym klejem ;-) Superglutem :-P
Oklejanie kiosku też poszło dosyć sprawnie, retusz będzie jeszcze poprawiony, dotyczy to także innych części modelu które widać na zdjęciach.
Brakuje jeszcze działek oraz peryskopów, anten itd. Sporo drobnicy, będzie zabawa :lol:
Dokończyłem też wreszcie sklejanie wyrzutni torped, trochę je wymęczyłem i wyszły takie sobie.
Obrazek
:arrow: Podstawka
Aby ułatwić sobie montaż drobnicy zmontowałem prosta podstawkę z kawałka deski znalezionej w piwnicy. Docelowo okręt będzie umieszczony na "stalowych prętach" wykonanych z gwoździ :) W tym celu w dnie zrobiłem dwa otworki, w które w odpowiednim czasie wkleję wspomniane gwoździki.
Obrazek
Deseczka przed i po szlifowaniu. Która ładniejsza? ;-)
ObrazekObrazek
Do końca w sumie nie wiele zostało, prawie wszystkie największe części już przyklejone. Niebawem kolejne zdjęcia.

Awatar użytkownika
Piterski

#8 Post autor: Piterski » 2007-05-14, 08:26

Zdecydowanie ta po szlifowaniu :mrgreen:
A kiosk to mistrzowska robota, bardzo mi się podoba. Piłujesz z poziomem wykonania z modelu na model.
Ciężko będzie za tobą nadążyć ;-)

Awatar użytkownika
Robert

#9 Post autor: Robert » 2007-05-14, 15:34

Jak dla mnie bomba.

Kozacki

#10 Post autor: Kozacki » 2007-05-14, 16:03

Hehe dopiero zacząłeś a już kończysz...pięknie :-)

JaCkyL
Kontakt:

#11 Post autor: JaCkyL » 2007-06-08, 10:23

Hej :-D
Czas zakończyć ta przydługą relację ;-)
Wyposażyłem do końca kiosk w wszelakie antenki, peryskopy i drabinki. Najwięcej problemów sprawiły mi właśnie drabinki, nie bardzo wychodziło mi proste ukształtowanie drucika stopnie i wyszły troszkę koślawe. Na pierwszy raz myślę, że nie jest tragicznie.
ObrazekObrazek
Dokleiłem też elementy sterów i napęd. Bardzo fajnie wszystko pasowało, najbardziej podobają mi się "kwiatuszki" jak nazwała śruby napędowe mała Ola. Zrobiłem je z części z wycinanki nasączonych superglutem i wyszlifowanych do odpowiedniego kształtu. Potem wystarczyło pomalować Humbrolem H54.
Jak widać na zdjęciach wykonałem tez olinowanie i relingi. To dopiero była walka. Miałem problem z równym pocięciem stalowych drucików, jedne wyszły wyższe inne niższe. Wszelkie linki to pomalowana żyłka wędkarska.
U-boot praktycznie skończony, pozostało kilka poprawek retuszerskich i ostateczne lakierowanie. Końcowa sesja zdjęciowa za jakiś czas, a dzisiaj jedno zdjęcie na zachętę:
Obrazek

Kamil Zoszak

#12 Post autor: Kamil Zoszak » 2007-06-08, 12:17

Długo czekałem na koniec tej relacji...
Opłaciło się 8-)
Moje KOCHANE UBOOCIKI :mrgreen:

uri

#13 Post autor: uri » 2007-06-08, 13:36

Masz kolejny przyjemny modelik w kolekcji. Odnośnie śrub - wyszły bardzo relalistyczne i choć jestem przeciwnikiem malowania kartonu w tym wypadku efekt jest naprawdę super, można by powiedzieć że wyglądają jakby były zrobione z mosiądzu.

Awatar użytkownika
Kroolo

#14 Post autor: Kroolo » 2007-06-08, 14:58

Gratuluję modeliku! Napisz coś jak robiłeś relingi i liki.

Awatar użytkownika
Petlakow

#15 Post autor: Petlakow » 2007-06-10, 15:04

Podoba mi się ten model.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karton i Papier”