Wysłany: 2010-07-27, 11:52 M113 ACAV - Drybrush i tworzenie obić.
Ostatnio pomyślałem, że warto byłoby poćwiczyć na czymś metodę suchego pedzla i tworzenie obić. Poświęcić na naukę postanowiłem mojego starego M113 ACAV sklejonego jakiś czas temu, nienajlepszej jakości, ale idealnego do prób i błędów.
Po pierwsze chciałbym, by ten temat mógł służyć niedoświadczonym jako swoisty łopatologiczny tutorial. Wraz ze zdjęciami i informacjami co i jak należy zrobic. Na forach poro jest informacji o drybrushowaniu, niewiele o tworzeniu samych obić.
Ofiara:
Drybrush to prosta sprawa.
Tworzymy zarapania i lekkie obicie zamoczonym pędzlem w srebrnej farbie (tylko pojazdy z aluminiowym pancerzem i metal) następnie wycieamy pędzel do sucha tak, by zostawiał leciuteńkie smugi i lekko przejeżdżamy po kantach i wypukłościach, a farba pozostała na włosiu zostawi srebrne ślady.
Niestety obicia słyszałem że robi się przy pomocy gabki, ale nigdy nie próbowałem tego...
Mam nadzieję, że ktoś doświadczony pomoże objaśnić co i jak.
Mam nadzieję, że pozytywnie się odniesie społeczność forumowa do tego tutorialiku.
Ja się nie znam, ale można np pomalować miejsce na kolor obić, potem nanieść maskol igłą na wybrane miejsce, pomalować kolorem kamuflażu i zdjąć maskowanie. Piszę, bo nie widzę żadnych zadrapań itp. poza kołami.